Dugnad: Slik kan alle bli med på sommercamp

Dugnad et velkjent norsk begrep – noe både trossamfunn og foreninger er godt kjent med. I Brunstad Ungdomsklubb har konseptet blitt «eksportert», og sist helg var det internasjonal dugnadsdag med aktiviteter, fest og online-sending for ungdom over hele verden. I Nord-Amerika kaller de dugnad for «work-party».


Tekst: Ulrikke Andresen – Foto: BCC/privat

Som i mange klubber og foreninger, er dugnad viktig for å få til et godt tilbud til medlemmene i Brunstad Ungdomsklubb (BUK). På denne måten får alle lik mulighet til å bidra til både aktiviteter og camper, uansett økonomisk situasjon. For mange skaper dugnaden også felles tilhørighet og glede for ungdommene, som lærer seg både å bidra for seg selv og for fellesskapet.

Les også: Store forventninger til internasjonal sommercamp 

Sist helg var altså unge trosfeller over hele verden klare for en internasjonal dugnadsdag, der man fra hvert sitt sted jobbet til inntekt for den kommende sommercampen i juli.

Dugnadsdagen ble i tillegg arrangert med sommeraktiviteter og fellesskap lokalt. Mange hadde forberedt en fin ramme rundt hele dagen, med god mat og konkurranser, og sommerfest etter noen timers jobbing på formiddagen.

Sveip for å se bilder fra ulike lokasjoner:

På kvelden var det en felles festsending, hvor ungdomsgrupper fra mange land fulgte med samtidig. Her var det trosoppbyggelse og musikk, og flere av ungdomsgruppene rundt i verden hadde sendt inn bilder og videoer. Et mangfold av nasjonaliteter, språk og smilende ungdommer sendte inn hilsener fra en innholdsrik dag sammen med vennene sine.

– Her kaller vi dugnad for «work-party»

Denzel Taves (21), fra Vancouver, er en av de som deltok på arrangementet fra Canadas vestkyst:

– Her i Nord-Amerika kaller vi dugnad for «work-party», og det føles også sånn. Vi hadde vi en kjempefin dag med hele ungdomsgruppen, og det var skikkelig kult å se alle de glade ansiktene, sier han.

Smilende ansikter i Vancouver: Ungdommene jobbet sammen til inntekt for den kommende sommercampen i juli. Foto: privat

I Vancouver bestod dagen i ulike arbeidsoppgaver ute i solskinnet, etterfulgt av et bedre måltid på kvelden. Under TV-sendingen fikk de unge også informasjon om hva de kan vente seg under campen som ligger foran dem om noen få uker.

–I dag har vi alle jobbet mot det samme målet, nemlig sommercampen, og det var inspirerende å se de andre klubbenes engasjement. Jeg tror at mange av de yngre ungdommene fikk oppleve hvor gøy det er å jobbe sammen for et felles mål, og gi sin tid med glede. Jeg tror det faktisk gir minner for livet, sier Denzel.

– I tillegg fikk vi skikkelig oppmuntring til troslivet når vi samlet oss senere på kvelden. Nå gleder jeg meg til å være med på campen sammen med ungdommer fra hele verden, uansett hvor stor avstanden blir mellom oss.

Denzel (til høyre) forteller om en fin dugnadsdag ute i solskinnet, etterfulgt av en kveld med god mat, trosoppbyggelse og fellesskap. Foto: privat

Sommercamp neste

– Mange ildsjeler har lagt ned en stor innsats for at de yngre skulle få mange gode opplevelser gjennom året som har gått, og denne campen er intet unntak. Jeg tror sommercampen i år kommer til å bli et høydepunkt for deltakerne, uansett hvor man bor i verden, sier Peter Tischhauser, leder i Brunstad Ungdomsklubb.

I løpet av de neste seks ukene vil det være klart for å sparke i gang den store sommercampen. Også i år vil den foregå på ulike lokasjoner i verden. Selv om mye enda er usikkert med tanke på gjenåpning av samfunnet, følges utviklingen nøye for at man kan gjøre de nødvendige tilpasningene.

Uansett hvordan det blir, er det store forventninger til campen. Det blir nemlig online-sendinger og innslag fra flere kontinenter, hvor ungdommene kommer til å samles så mange som restriksjonene tillater.

Fra sommercampen 2019. Om noen få uker er det igjen klart for aktiviteter, og kristent fellesskap, både via online-sendinger og på ulike lokasjoner rundt i verden. Foto: BCC