Brunstad Christian Church

Opprinnelse og utvikling

17. mai 1898 omvendte Johan Oscar Smith seg mens hans sto vakt på marinefartøyet Thor, og det ble starten på det som senere skulle bli Brunstad Christian Church. Da Smith etter hvert begynte sine samtaler med andre troende, var det imidlertid lite som tydet på at dette fellesskapet skulle utvikle seg til et verdensomspennende kristent trossamfunn.

Men etter Johan Oscar Smiths omvendelse i 1898, og utover på 1900-tallet, begynte en liten menighet å vokse. Siden den gang har BCC gradvis utviklet seg fra å være en uorganisert venneflokk til offentlig registrert trossamfunn med 8200 norske medlemmer. I tillegg finnes det lokalmenigheter i 54 land.

FRA ÉN MANN TIL VERDENSOMSPENNENDE TROSSAMFUNN

Johan Oscar Smith ble født i havnebyen Fredrikstad i 1871, hvor han vokste opp i et kristent hjem. Som 15-åring reiste han til sjøs og to år senere vervet han seg til det norske sjøforsvaret. Hans omvendelse skjedde mens han var alene på vakt på en norsk marinebåt ved Horten, natt til 17.mai 1898.

Da hans yngre bror, tannlege Aksel Smith, også omvendte seg i 1905, startet en omfattende brevveksling mellom de to brødrene. Dette er dokumentert i brevsamlingen «Johan Oscar Smiths etterlatte brev» (Skjulte Skatters Forlag,1949.)

De to brødrene Aksel og Johan Oscar Smith var begge aktive skribenter i kristne blader, men ettersom Smiths lære møtte større motbør, opplevde de stadig oftere at artikler kom i retur. Dette førte til tanker om et eget blad.1. januar 1912, kom første nummer av Skjulte Skatter ut, som fortsatt utgir bladet i dag, over 100 år senere.

 

Johan Oscar Smith (1871–1943)

 

Vekst og utvikling for menigheten

Johan Oscar Smith tjenestegjorde i den norske marine i nesten 40 år, og gjennom sitt yrke som underoffiser i marinen traff han mange mennesker, og fikk med tiden trosfeller både innad i marinen og langs hele Norges kyst. I dag er det etablerte lokalmenigheter i tilknytning til byer og tettsteder i Østfold, Horten, Sandefjord, Tønsberg, Grenland, Lillesand, Stavanger, Stord, Bergen, Måløy, Molde, Harstad, Oslo, Drammen, Eiker, Hønefoss, Hamar, Hallingdal og Valdres.

Fra Norge fortsatte den samme forkynnelsen å spre seg til flere land. Til tross for at Smith aldri ønsket seg en stor tilhengerskare, resulterte hans liv og forkynnelse i at menigheten har vokst til et verdensomspennende kristent fellesskap.

Det finnes lokalmenigheter tilknyttet BCC i hele Europa, Nord- og Sør-Amerika, Afrika, Asia, Australia og på New Zealand, og mange av disse reiser jevnlig til våre internasjonale konferanser i Norge.

Å føre enkeltmennesker i forbindelse med Jesus

Johan Oscar Smith la vekt på å arbeide med hver enkelt sjel. Han var heller interessert i å føre noen få personer i kontakt med Kristus, enn å få mange tilhengere.

Dette er en profil som Brunstad Christian Church har holdt fast på, og den bibelske lære som Johan Oscar Smith har etterlatt seg er det evangeliske grunnlaget menigheten bygger videre på. Siden starten på 1900-tallet har det vært arbeidet ut fra visjonen om å føre enkeltmennesker i forbindelse med Jesus, så en personlig tro på evangeliet kan bli tent i den enkelte.

Relaterte artikler

BCC 120 år: fra én mann til verdensomspennende trossamfunn

BCC 120 år: fra én mann til verdensomspennende trossamfunn

For 120 år siden, natt til 17. mai 1898, omvendte Johan Oscar Smith seg mens hans sto vakt på marinefartøyet Thor. Da han etter hvert begynte sine samtaler med andre ...
Les mer
Smiths venner, sa du?

Smiths venner, sa du?

Kjært barn har mange navn, sies det. Om det er tilfelle for BCC sitt vedkommende kan sikkert diskuteres. Men hvor kommer egentlig kallenavnet «Smiths venner» fra? ...
Les mer
100 år med menighetshistorie

100 år med menighetshistorie

– Jeg føler meg heldig som har fått vokse opp i en menighet som denne, sier Ulrikke (19). – Men hva er det egentlig som ligger bak? Det må jo ...
Les mer