Barnas juledag: kreative løsninger som gleder

Julehøytiden er barnas høytid. Det er en tid for tradisjoner, der man gjerne strekker seg langt for å skape gode juleminner for dem. Og til tross for nye begrensninger, klarte lokalmenigheten i Hamar å arrangere en skikkelig julefeiring for alle de minste.


Tekst/foto: Josefine Salome Schoeler

Julen er en tid for å samles med de man er glad i, og minnes at Jesus ble født. Men også i år kom det restriksjoner for de som ville samles i større grupper.

Rask omstilling etter nye tiltak

Planleggingen av barnas julebord var så og si i boks. Tredje søndag i advent skulle søndagsskolebarna og foreldrene gå rundt juletreet hånd i hånd, spise en ordentlig festmiddag og ha spennende underholdning på scenen. Videre ventet et tradisjonelt juleverksted barna i de ulike rommene på lokalet. Men så kom nye nasjonale tiltak for å begrense smitten, og arrangørene i BKM Hamar måtte tenke nytt.

Selv om det så ut til at arrangementet måtte avlyses, prøvde søndagsskolelederne å finne løsninger som var gjennomførbare. Resultatet ble at juleverkstedet ble omgjort til barnas festdag, organisert rundt et julepostløp. Med dette kunne de samles i flere mindre grupper etter hverandre, og få en opplevelse av å feire julen med gode venner.

BKM Hamar

  • Er en lokalmenighet av BCC, med litt over 300 medlemmer
  • Har søndagsskole for barn mellom 3-12 år, med cirka 50 deltakere
  • Har møtelokale en 10-minutters kjøretur utenfor Hamar sentrum

Postløp for barna og rikelig med julestemning

På den første posten blir det fortalt en julefortelling. Den handler om den gamle skomakeren Pappa Panov, som ønsket å møte Jesus. Fortellingen handler om at det gode man gjør mot de man møter, det kan man gjøre for Jesus, og avsluttes med de kjente ordene fra Matteus 25:

«For jeg var sulten, og dere ga meg mat. Jeg var tørst, og dere ga meg å drikke. Jeg var fremmed, og dere tok imot meg. (…) Sannelig sier jeg dere: Alt dere gjorde mot én av disse mine minste søsken, det gjorde dere mot meg.»

På første post var det julefortelling for barna. Kari Bratlie forteller om å gjøre godt mot andre. Foto: BCC  

En naturlig anledning til å formidle gode tanker

En engasjert Kari Bratlie, som står i spissen for arrangementet, bidrar til å fremheve budskapet. Underveis i fortellingen har hun også stoppet opp og stilt noen spørsmål.

– Det er morsomt å høre at barn helt ned i 4–5 årsalder kommer med gode svar. Jeg blir stadig imponert over hvor kloke og reflekterte de er, og det er gøy å merke at de tar inn poengene, sier hun etterpå.

For henne er julehøytiden en naturlig anledning til å formidle og plante gode tanker i barna.

– Jeg tenker at et godt budskap i kombinasjon med fest og glede, er noe som virkelig fester seg i minnene.

Juleverksted, pepperkakepynting og dessert

Barna har hørt godt etter og synes det var en fin fortelling. Men nå begynte det å krible i bena. Etter klarsignal fra de voksne rusler de ivrig videre til neste post. Her får de lage sine egne bestikkholdere til julemiddagen, før pepperkakepynting står på menyen. Og selv om mye av nonstoppen blir borte litt for fort, blir det laget mange fine julehjerter.

Men flere søtsaker venter på den livlige gjengen. Inne i peisestua er det nemlig stelt i stand brownies som dessert – og ekstra stas er det at den kommer i juletreform.

Etter julefortellingen var det klart for juleverksted. Sveip til høyre for flere bilder. Foto: BCC

Plutselig ser en jente at det står en nisse utenfor vinduet. Barna løper for å dra på seg jakkene, og snubler ut døra. Etter noe leting finner de han endelig, og samler seg rundt nissen, som er blitt ganske andpusten. «Du er ikke nissen, for jeg har sett deg før!» roper et av barna. Likevel blir han storfornøyd med gaven sin.

Med dette er det tid for å dra hjem, for den neste gruppen er allerede på vei inn.

Og selv om det lille arrangementet ikke ble som opprinnelig planlagt, rusler barna fornøyd nedover parkeringsplassen med bestikkholdere, gavepose og pepperkakehjerter sjonglerende i armene. Det er ingen tvil om at nye juleminner har satt seg i mange barn denne dagen.

Dagen ble avsluttet med nissebesøk, som var stor stas for barna. Foto: BCC

Det ser ut som julefesten falt i smak hos barna, som fornøyde kunne gi plass til neste gruppe. Foto: BCC