Julekonsert i havgapet

For mange av de som bor ytterst på øya Sotra utenfor Bergen, er et kjent adventstegn at koret Seasound inviterer til julekonsert i lokalmiljøet. Denne gang var over 100 barn, ungdom og voksne i sving på scenen, og leverte en stemningsfull førjulskveld, for femte år på rad.


Tekst: Johanne Reiersrud – Foto: BCC

– Vi håper å gi dere et lite velfortjent pust i bakken, og at alle her inne klarer å komme i skikkelig julestemning i kveld, sier programleder Ruben Holm Andersen fra scenen, der han akkurat har framført «Its beginning to look a lot like Christmas». Så fyller et sjarmerende kor på 15 barn scenen og danner bakteppet for neste sang: «Christmas Day».

Se video av Seasounds framføringer nederst i artikkelen.

600 gjester fikk med seg årets julekonsert.

– Det er fint å kunne formidle musikk med et budskap som betyr så mye for oss, og som publikum i salen også har et godt forhold til. Julehøytiden samler oss, og vi er veldig glad for alle i lokalsamfunnet som støtter opp om arrangementet, sier Karina Bernhardsen Opitz. Hun er en av kveldens solister, og synes det er veldig hyggelig å se så mange kjente ansikter i salen.

– Vi er et lite sted, og ser hverandre stadig i butikkene, på skoler og i barnehagen, så det er ekstra stas å møtes her. Konserten har blitt en skikkelig førjulstradisjon. I år er det nesten 600 gjester som har tatt turen hit, sier hun fornøyd.

Karina B. Opitz (t.v) og hennes lillesøster framfører klassikeren «It’s the most wonderful time of the year». Foto: BCC

Har blitt juletradisjon i lokalmiljøet

Lisbeth K. H. Løtvedt

– Jeg har vært på alle konsertene, og må bare tilbake for å ta del i den gode julestemningen, sier Lisbeth Kristin Hammersland Løtvedt. Hun har vokst opp i bygda, og jobber i den lokale matbutikken til daglig.

– Jeg treffer alltid mange kjekke folk når jeg er her. For meg er det unødvendig å dra ned til byen når vi har slike kvalitetsarrangementer i nærmiljøet.

Hun forteller at hun selv er en del av et annet kor i nærmiljøet, Sund Blandakor, og nyter derfor kveldens toner litt ekstra.

Se video fra et av Seasounds innslag:

Fra hjemmesnekret studio til kor og band med 70 ungdommer

– Vi begynte i det små, med å synge julesanger på menighetens julefest. Men etter hvert som det vokste og ble mer omfattende, begynte ungdommene som var med å fortelle om øvelsene på skolen, til lærerne sine og andre. Da fikk vi ideen til å arrangere en ordentlig julekonsert for hele bygda, forteller Karina.

LES OGSÅ: Musikkfabrikken

Seasound startet egentlig som et venneprosjekt for rundt 10 år siden, da noen musikalske sjeler i lokalmenigheten BKM Bergen møttes for å spille inn musikk og menighetens sanger i et hjemmesnekret studio. I dag har koret og bandet nesten 80 deltakere, og møtes ukentlig til øvelser. De synes det er stas at julekonserten har blitt tradisjon i Sund, den lille bygda sørvest på Sotra.

Gjestekoret «Silversound» bidro også under kveldens arrangement. I denne flokken finner man også besteforeldre til flere av ungdommene i Seasound. Foto: BCC
En del av de unge som er med på arrangementet venter spent på at programmet setter i gang. Foto: BCC

– Det er veldig gøy å spre juleglede og julestemning gjennom musikk! Det betyr mye at folk kommer for å høre oss framføre, sier Thomas Holm Andersen (15). Han er en av de mange ungdommene som bruker fritiden sin i Seasound, hvor han spiller i bandet.
– Jeg er veldig glad i å synge og spille musikk, og i Seasound har jeg en fantastisk mulighet til å gjøre akkurat det.

Karina trekker også fram at innholdet i musikken er viktig for deltakerne i koret, og er i tråd med korets kristne verdigrunnlag. – Gjennom musikken bidrar vi mye i lokalmenigheten her på Sotra ellers i året også, hvor vi får formidlet et budskap som både inspirerer og oppmuntrer meg personlig.

Edle Gjøsund Nordli

Fornøyde publikummere

Etter 1,5 time og hele 22 sanginnslag, er publikum godt fornøyd med kvelden.

Edle Gjøsund Nordli er utflyttet bergenser, men har kommet helt fra Tønsberg for å være her med moren og søstrene sine.

– Det gjorde veldig sterkt inntrykk å se hele koret. De formidler på en måte som treffer meg midt i hjertet, også er gjør det inntrykk å se så mange flotte ungdommer. Jeg kommer tilbake neste år, og tar med meg hele vennegjengen min, smiler hun.

Seasound har gjennomført sin femte julekonsert for nærmiljøet, og deres julearrangement er kjent for mange innbyggere på Sotra. Foto: BCC
– Det var mange gode formidlere som sang julen inn i hjertet, sier Edle, som var på konserten for første gang. Foto: BCC

Mer fra Seasound: