Bli kjent med BCC gjennom vår skoleside

Hvordan er det å være medlem i BCC? Det er ikke alltid lett å finne god informasjon på internett, men nå publiserer BCC en skoleside som inviterer skoleelever, lærere og andre til å bli bedre kjent med trossamfunnet vårt.


Tekst: Ulrikke Andresen – Foto: BCC

Den nye websiden «Skoleinfo» gir et raskt overblikk over BCC som trossamfunn, og skal gjøre det enkelt å innhente kunnskap og fakta om den kristne foreningen. Her finner man korte artikler med enkelt språk, filmer med ungdommer som forteller om sin tro, samt en FAQ som tar opp ofte stilte spørsmål.

Se vår skoleside her: Skoleinfo.

Webdesignere og illustratører har bidratt til å gjøre siden så brukervennlig som mulig. Her er forsiden.

Skal være enkelt å finne svar på spørsmål om BCC

BCC får nemlig ofte tilsendt spørsmål fra skoleungdom som gjennom religionsfagene ønsker å lære mer om trossamfunnet. Disse e-postene var utgangspunktet for idéen om å utvikle en egen skoleside som kunne formidle informasjonen på en enklere og mer pedagogisk måte enn den offisielle websiden.

– Nettsiden er ikke et misjonsverktøy, men skal gjøre det enklere å finne svar på hva trossamfunnet BCC står for, hva som opptar våre medlemmer, og hvordan det er å være kristen i dag, sier Johanne Reiersrud. Hun har vært prosjektleder for den nye web-siden. Med utdannelse innenfor språk og pedagogikk har hun selv undervist elever i grunnskole og videregående skole.

Prosjektet ble startet opp våren 2019, og involverte tidlig flere pedagoger, samt ungdom i målgruppen. I tillegg har skribenter, fagfolk innenfor webdesign og illustrasjon bidratt til å gjøre siden så brukervennlig som mulig.

Vil gi kunnskap, ikke fordommer

Johanne Reiersrud, prosjektleder i BCC.

– Vi ønsker å erstatte fordommer med kunnskap, og å avkrefte det som kanskje tidligere var regnet som typiske kjennetegn, men som nå ikke lenger stemmer. Det er kanskje ikke så lett å henge med på alt det som har skjedd i BCC de siste årene, forteller Johanne.

Hun viser til at mange fortsatt tror at BCC-medlemmer kan kjennes igjen med skjørt og fletter, noe de som kjenner BCC-medlemmer i dag vet ikke stemmer.

– BCC har utviklet seg enormt de siste 25 årene. Det har gått fra en liten og relativt uorganisert forsamling, til et kirkesamfunn og organisasjon som er i stadig utvikling. BCC har virksomhet i over 50 land, og er det eneste norske trossamfunnet med internasjonal utbredelse. Det tror vi kan være veldig relevant for skoleelever å få innblikk i, sier hun.

– Undervisningen må tilpasses de unges språkforståelse

Gjermund Frivold, lektor ved Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik, er en av skribentene som har bidratt på siden. Til daglig jobber han på som lærer i det studieforberedende løpet i skolen, og skrev sin masteroppgave om læringsressurser i skolen.

– I prosjektet brant jeg for det enkle språket, for forskning viser at ungdom i dag i liten grad behersker fagspråk, som for eksempel religiøse uttrykk og teologi. Det må vi som underviser forholde oss til, og tilpasse formidlingen i flere fag.

En del av arbeidsgruppa for nettsiden, med Gjermund til høyre. Her fra en workshop denne høsten. Foto: BCC

Kristendommen har fortsatt en sentral plass i den norske grunnskolen. Både i opplæringslova, og i KRLE presiseres kristendommens betydning for norsk historie og samfunnsutvikling.

– BCC er jo et av de trossamfunnene som oppsto i moderne tid som resultat av lekmannsbevegelsen og kristendommens utvikling i Norge, sier Gjermund.
– Dermed kan denne siden være et bidrag fra BCC sin side til skoleverket for forståelsen av et av de mange kristne trossamfunnene i vårt land.

Vil ha tilbakemeldinger

Nettsiden inneholder også ressurser til lærere, som forhåpentligvis kan bli til nytte i undervisningen.

Teamet bak siden ønsker også innspill fra brukerne på hva som kan bli bedre.
– Det er enkelt å kontakte via kontaktskjemaet på siden, og vi er glad for alle innspill vi får i det videre utviklingsarbeidet, sier Johanne Reiersrud.

Nettsiden skal være en ressurs til undervisningen, og belyse kristendommens plass i samfunnet.