Her er hockey en del av menighetsarbeidet

Høsten har for alvor bredt seg over Norge, og for mange av klubbene betyr dette at hockeysesongen endelig er her. Særlig er dette noe spillerne i Jarlsberg Flyers har sett fram til, for her jobber frivillige trenere og mentorer iherdig for gutte- og jentelag i alle aldersgrupper.


Tekst: Ida Elisabeth Veldman – Foto: Ida Elisabeth Veldman/BCC

Hockeylaget Jarlsberg Flyers holder til i Tønsberg, og to av trenerne som stiller opp uke etter uke er David Twilley (49) og Elisabeth Joranger (25). Begge ønsker at ungdommen skal trives i miljøet, hvor hockey er et av flere aktivitetstilbud som arrangeres i de lokale ungdomsklubbene.

– I hockey er det trøkk fra start til stopp. Du må gi 100 % og jobbe hele tiden, sier David. – For meg har det vært helt naturlig å engasjere meg, i og med at jeg selv har flere barn som spiller hockey i klubben. Det finnes ikke noe bedre å bruke tiden på enn å arbeidet for og med barn og ungdom.

Toby Woerlen og David Twilley er blant trenerteamet for Tønsbergs hockeylag. Foto: Ida Elisabeth Veldman

Hockey – en naturlig del av kristent barne- og ungdomsarbeid

Jarlsberg Flyers gir både gutter og jenter helt fra 6-årsalderen og oppover til 20-årene tilbud om å ta del i sporten. Klubben har som mål at alle spillere skal føle seg sett, ivaretatt og inkludert, og har et kristent verdigrunnlag.

Elisabeth er del av trenerteamet for klubbens to jentelag. Hun engasjerer seg frivillig som trener fordi hun ønsker at de yngre jentene skal få oppleve samhørighet og glede ved lagidrett.

– Det er viktig å tilby ungdommene å drive med noe som interesserer dem, og det er mye glede i det å være et lag, fordi enten man taper eller vinner, gjør man det sammen. Og her har vi mulighet til å gi dette tilbudet innen trygge rammer, med de verdier vi ønsker å stå for, sier hun.

Målet for trenerteamet er at alle spillere skal føle seg ivaretatt og inkludert, samt en opplevelse av idrettsglede. Foto: Ida Elisabeth Veldman

Nå gjør Jarsberg Flyers og andre kristne barne- og ungdomslag seg klare til ligaspill i Xercize Hockey Liga i vinter. Den frivillige innsatsen som legges ned i hockeyidretten gjør det mulig å arrangere en liga hvor totalt 32 lag fra 16 forskjellige klubber skal delta denne sesongen. I tillegg til en egen hockey-liga deltar også lagene på tre årlige ungdomscamper sammen med andre BCC-medlemmer, hvor det arrangeres en egen hockeycup som en del av tilbudet. Årets høstcamp er første milepæl for hockeyspillerne, og mange frivillige arbeider iherdig for at hockeycupen skal bli en suksess.

Klubbens verdier

Både David og Elisabeth trekker fram klubbens slagord «PLAY» som en viktig verdi i Jarlsberg Flyers. Slagordet står for «pålitelig, lojal, ansvarsfull, og ydmyk». Elisabeth forklarer at det skal være med å skape en god kultur i hele klubben:

– I idrett er det viktig med god sportsånd, og vi ønsker at det skal være en glede å være på isen uansett hva som skjer – og så skal det være gøy å spille mot oss!

Trenerne sørger for fokus på PLAY gjennom trening på og utenfor isen, men også under andre samlinger med laget. Dette gjør inntrykk på spillerne, da dette er noe av det første som nevnes av Tiffany (16):

– Fokuset på slagordet gjør det gøy på trening, og folk blir skikkelig engasjerte. Det gjør meg motivert til å komme på trening, sier hun.

Mentorarbeidet knytter vennskapsbånd på tvers av aldre. Her er Elisabeth og Tiffany på en trening i oktober. Foto: Ida Elisabeth Veldman

Mentorarbeid gir samhold på tvers av aldre

Hos Jarlsberg Flyers får ungdommene mulighet til å være lagledere og mentorer for de yngre etter hvert som de vokser opp, og mentoropplæringen er et målrettet arbeid i arbeidet med barn og unge. Ishockey er et av flere aktivitetstilbud som skaper felleskap, og gjennom dette knyttes vennskapsbånd på tvers av aldergrupper, som kan ha betydning for resten av livet.

– Jeg tror det gjør det lettere for de yngre å tørre å stille spørsmål også rundt den troen vi deler, fordi vi blir såpass godt kjent med hverandre gjennom aktivitetene, fortsetter Elisabeth.

David har opplevd dette selv i sin egen familie:

– At barna får vennskap, både her på isen og gjennom andre ungdomsaktiviteter i menigheten er veldig verdifullt. Det at de opplever eldre ungdommer som har omsorg for dem, gjør at de selv motiveres til å gjøre noe godt for andre når de vokser opp. Det er et veldig viktig arbeid, som har stor betydning for barnas trivsel, sier David.