Hesteriding hos Aktivitetsklubben – et populært tilbud

– For meg er dette tilbudet genialt; jeg får holdt på med det jeg liker aller best, nemlig hest, samtidig som jeg får være sammen med andre ungdommer og barn, sier Tabita (16), som er med å tilby rideopplæring på Hellehaugen Hestegård på Sotra.


Tekst og foto: Helena B. Johnsen

I likhet med flere andre av BCC sine lokalmenigheter har Bergen gjennom mange år hatt et unikt fritidstilbud gjennom Aktivitetsklubben. I denne gruppen gis det et tilpasset ridetilbud for de yngste barna; ridetimer der kvalitet og trygghet står i fokus.

– Det er fint å kunne tilby hesteridning for barn og ungdommer som kanskje ikke interesserer seg så mye for annen sport. Vi ønsker at alle de unge som deltar i Aktivitetsklubben skal kunne finne noe som passer for dem å holde på med, sier Anita Helgheim, som er ansvarlig for aktivitetstilbudet på Hellehaugen Hestegård på Sotra.


Anita Helgheim vil at barn med hesteinteresse skal få et godt fritidstilbud der de opplever mestring og trygghet. Foto: BCC 

Lavterskeltilbud

Ridetimene er for barn fra fire til elleve år og varer i cirka 45 min. – Dette er jo et lavterskeltilbud, og vi kan ikke helt sammenligne oss med en vanlig rideskole. Vi er ikke utdannet ridelærere, men flere av oss voksne har mange års erfaring med hest.

– Vårt fokus er at barna som kommer hit først og fremst skal ha det fint sammen, og bli hestevante. Vi legger også vekt på at de skal ha en tilpasset læringskurve i ridningen, sier Anita Helgheim.


Skal ha det gøy: barn fra fire til elleve år tilbys ridetimer, og de eldre ungdommene får hjelpe til med opplæringen. Foto: BCC

Yngre ungdommer inkluderes i arbeidet med barna

– Ungdommer som er erfarne med hest og har interesse av det, får komme og gå her i stallen som de ønsker. De får gjerne lyst til å ta mer og mer ansvar når det gjelder rideopplæring og arbeidet med de yngre barna, sier Anita Helgheim.

For disse ungdommene er hestene på gården blitt en stor del av hverdagen. Tabita (16) hjelper både til som ridelærer og er rideelev selv.


Barn fra fire til elleve år tilbys ridetimer, og Tabita (16) er en av ungdommene får hjelpe til med opplæringen. Foto: BCC

– Jeg elsker hest, og går hit etter skoletid for å gjøre stallarbeid, og for å trene hestene, forteller Tabita. – I tillegg tar jeg dette året ekstra ridetimer ved en annen rideskole, så jeg kan bli enda bedre til å ri og lære bort til andre.

Mer enn bare en hobby

– Jeg prøver å forberede ridetimene på best mulig måte både for elevene og hestene, sier Tabita.  Hun pusser salen og vasker saltøyet i den kalde vinterluften, mens hun svarer på telefoner og organiserer kvelden.


Tar ansvar: hesteutstyret skal vedlikeholdes, og Tabita bidrar med vask og puss mens hun forbereder seg til ridetimen. Foto: BCC

–Jeg lever et travelt liv, men av erfaring ser jeg at det å fokusere på andre, og å gjøre noe godt for dem, gir meg glede i hverdagen. Det oppleves meningsfylt, sier Tabita.

Hestemiljø i flere lokalmenigheter

– Jeg har selv holdt på med hest siden jeg var 7 år, og er veldig glad for det fine hestemiljøet vi har her på Hellehaugen. Det er også flere andre lokalmenigheter som har lignende aktivitetstilbud, så vi har møtt mange med samme hesteinteresse på BCCs påskecamper de siste årene. Påskecampen er alltid et skikkelig høydepunkt, og jeg har deltatt på ridetilbudet der flere ganger. Det har jeg fått stort utbytte av, både i form av bekjentskaper og opplæring, sier Tabita.


Tabita har ridd siden hun var 9 år, og tar fortsatt ridetimer. Det hun kan, lærer hun videre til de yngre barna. Foto: BCC

Verdifulle relasjoner

– Det er viktig for barn og ungdom å ha noe å fordrive tiden sin med, samtidig som de kan få en mestringsfølelse over å få ting til. Ved å drive med noe de er interessert i knyttes det verdifulle relasjoner med litt eldre rollemodeller. Dette er fokuset i vårt arbeide, sier Anita Helgheim. Hun forteller at de har et barn per leder, for på den måten sikre at barna føler seg trygge og får en god kontakt med både ridelærer og hest.

– Rammene våre er det kristne foreningsarbeidet, og det har vi med som underliggende verdi i måten vi omgås barna og hverandre. Ved å være gode forbilder tror vi barna også får interesse for verdigrunnlaget vårt på lengre sikt, forklarer Anita Helgheim.

Hestedriften krever sitt

Det er ikke alltid at hverdagen går på skinner når man driver med hest. – Det er levende dyr vi holder på med. De må stelles godt med hver dag, og utstyret er nødt til å vedlikeholdes, sier Tabita.


Barna skal lære seg å bli hestevante, ta hensyn til dyrene og stelle utstyret. Hver rytter har en eldre mentor som hjelper dem. Foto: BCC

Denne vinteren opplevde også gården å miste en av hestene sine. – Vi hadde en nydelig hest som var veldig godt likt av barna. Men hun var veldig gammel, og vi visste at hun ikke kom til å leve så mye lenger. Tilslutt måtte vi se oss nødt til å avlive henne, da vi så at hun begynte å bli sliten og syk. Dette skapte jo selvsagt sorg hos små og store, legger hun til.

En ny favoritt

Nå er en tysk varmblodshest blitt den nye favoritten blant store og små hesteentusiaster. – Diadora er ny her på Helleshaugen. Vi trengte en hest som kunne by på større kvalitet og utfordringer for både de yngste, og de mer erfarne rytterne, sier Anita Helgheim.

Denne kvelden er første kveld barna skal få prøve seg på å ri den nye hesten. Siden alle barna som deltar på riding denne kvelden ønsker å ri Diadora, blir det foretatt loddtrekning. Janine, på 11 år, stråler av lykke når det er hun som blir trukket ut.


Janine (11) gleder seg til å prøve den nye hesten. Her får hun hjelp av Tabita. Foto: BCC

Vi også bli ridelærer når hun blir eldre

– Diadora er spesiell, fordi hun er annerledes enn de andre hestene vi har. Hun er en spranghest, mens de andre vi har er travere. Hun har faktisk vært med i konkurranser og vunnet premier tidligere, sier en entusiastisk Janine. Hun har ridd her i tre år, og før hun setter seg til rette på salen forteller hun at hun også har tenkt å bli ridelærer når hun blir eldre.


Hesteopplæringen er et populært tilbud på Aktivitetsklubben i BCCs lokalmenighet Bergen. Foto: BCC