Vennskapsmenigheter møtes til fest

I mange tiår har BCC-medlemmer fra USA reist til Norge for å delta på internasjonale konferanser på Brunstad. Men denne sommeren ville over 800 norske BCC-medlemmer snu på det, og reiste til USA for å feste sammen med vennskapsmenigheter der.


Av: Berit H. Nilsen 

Bakgrunnen for reisen har sitt opphav i en konkurranse BCCs lokalmenighet i Eiker startet sommeren 2016, basert på lokalmenighetenes Golden Heart-planer. De lokalmenighetene som fullførte over halvparten av sine sparemål innen sommeren 2017, skulle få bli med på en stor fest som blir arrangert under sommerkonferansen. I lokalmenigheten i Oslo Follo ble utfordringen tatt imot med begeistring, og det ble lansert en lokal tilleggspremie; Dersom lokalmenigheten i Oslo Follo klarte å nå dette målet, skulle alle medlemmene som ønsket det bli med på en festreise til vennskapsmenigheter i USA.

Og som kjent kan en nå temmelig langt når en setter seg høye mål og løfter i flokk. Ved utgangen av mai måned i år hadde lokalmenigheten i Oslo Follo ikke bare klart halvparten av sitt totale sparemål, men hele målsettingen var innfridd i sin helhet.

Omfattende organisering før gjennomføring

Susan Ekholt. Foto: BCC

Festreisen er altså en vel fortjent feiring av en stor innsats fra de mange hundre deltakerne. Men å reise så langt med så mange mennesker krever en omfattende planlegging. Susan Ekholt i SEE Travels AS, har hatt ansvaret for å booke og koordinere flybilletter, hotell, festlokaler og busstransport. Hun er selv født og oppvokst i en av de nordamerikanske vennskapsmenighetene, i den canadiske byen Ottawa, og er en av de som har gledet seg ekstra til å treffe venner og familie på amerikansk jord.  Vi henter henne inn et øyeblikk, mellom telefonsamtaler og organisering.

Hvordan er det mulig å holde oversikt over 800 reiseplaner, har dette vært en enkel jobb? – Det har vært langt fra enkelt. Jeg startet å planlegge dette straks ideen ble lansert i august, og jeg har vært to turer over til USA for å legge opp reiseruten, sjekke lokaler, hoteller, buss-selskaper osv. Men nå er vi altså her. Alle turdeltakerne har kommet seg trygt «over dammen», og nå er vi klare for den store festdagen sammen med våre amerikanske venner, forteller hun entusiastisk.

Mange hjertelige gjensyn i dag. Foto: BCC

Hun legger til at det ikke er mulig å planlegge alt dette alene. – Det er klart jeg ikke har gjort dette alene. Det har vært en arbeidsgruppe med medlemmer både fra lokalmenigheten i Oslo Follo, og lokalmenigheten i Connecticut, som har jobbet sammen om å planlegge alle detaljer i programmet.  Mange av medlemmene både fra Norge, USA og Canada har også lagt ned en omfattende innsats for å forberede programmet både med musikk, filmer og show.

Vennskapsmenigheter finner tonen

Selve festdagen har altså vært planlagt i lengere tid, og det er høytid i luften når nesten 2000 mennesker strømmer inn i den flotte konferansesalen på On Center i Syracuse. Festlokalet ligger i nærheten til de nord-amerikanske medlemmenes konferansesenter, Victory, der festen skal fortsette senere på kvelden.


Amerikanske, canadiske og norske gjester klare for dagens første fest. Foto: BCC

Overskriften for dagen er «arbeid, samfunn og enhet», og festen starter med en anslagsfilm som forteller hvordan menigheten har arbeidet helt fra Paulus sin tid. BCC har en historie som går tilbake til grunnlegger Johan O. Smith, som inspirerer dagens medlemmer til å komme inn i det samme arbeidet. Det at medlemmene fra Oslo Follo har gjort dette store økonomiske løftet de siste åtte årene, sier noe om at det er mulig å løfte sammen når en har klare mål og stor motivasjon i formålet en arbeider for.

USA vil på banen

Også de nordamerikanske vennskapsmenighetene som deltar har tro på hva man kan få til sammen når man løfter i flokk – Vi skal brette opp ermene og få økonomien i lokalmenighetene i Nord-Amerika skikkelig «på track», sier Matthew Fenn fra Connecticut. Han er en av de lokale ildsjelene som deler visjonen om en fremtid med økonomisk frihet for menighetsarbeidet. – Vi ønsker ikke å ligge på etterskudd, og blir veldig inspirert av å se på menigheten fra Oslo Follo, tilføyer han. – Vi har store utbyggingsplaner for konferansesenteret på Victory, og ønsker å jobbe inn kapital på forhånd slik at det blir realistisk å gjennomføre dette.

Matthew Fenn med et inspirerende innlegg. Foto: BCC

Etter den høytidelige festen på On Center i Syracuse skal deltakerne fortsette feiringen på konferansesenteret Victory. Det ligger idyllisk og rolig til i utkanten av storbyen, og stedets kapasitet blir sprengt til bristepunktet når rundt 2000 mennesker inntar stedet lørdag kveld. Dette blir en avslappet og stemningsfull hagefest, med både trosoppbyggelse, grillmat, musikk og underholdning på programmet.

Festreisen fortsetter

De rundt 800 medlemmene fra Oslo Follo gjør seg klare til å forlate Victory, og vi spør en av de andre fra arrangørgruppen om hva de mener er det absolutte høydepunktet på denne turen. Esther Beal tenker seg litt om før hun svarer. – Bare det å reise så mange hundre mennesker sammen er i seg selv en fabelaktig morsom opplevelse. Det har vært topp stemning hele veien her. Men vi har også en festkveld igjen som er litt spesiell. Vi reiser videre til New York i morgen, og har booket et helt cruiseskip med plass til 1000 personer, som skal kjøre langs Hudson river, forteller Beal.

Om bord i skipet blir det gallafest for alle vennene fra Oslo Follo, for gruppen skal feire at Eva Smith fyller 70 år. Eva er en person som har et varmt hjerte med stor omsorg for menneskene rundt seg, og ikke minst for medlemmene som bor i lokalmenigheten i Oslo Follo og som har kjent henne i mange tiår.

Fin innledning på sommeren

USA-reisen i slutten av juni er en ypperlig innledning på sommeren. Ungdom og voksne opplever USA fra sin beste side, nye vennskapsbånd blir knyttet og felles minner tas med videre. Mange av deltakerne har på eget initiativ bestilt noen ekstra feriedager i Nord-Amerika, mens andre reiser hjem til jobb og hverdagsliv.  Og kanskje kan nye vennskapsbånd pleies videre når medlemmer fra Nord-Amerika og Oslo Follo møtes på BCCs konferanser i Norge neste gang.