Fotballmamma og camporganisator

Våren er tid for fotball, og sesongen er allerede godt i gang på de mange gresslettene på Breivoll i Ås kommune. Vi møtte Miriam Bekkevold, fotballmamma til åtte og en av ildsjelene i den lokale sportsklubben.


Tekst: Johanne Reiersrud – Foto: Vera Jacobsen / privat

Breivoll Sportsklubb (BSK) har 280 aktive spillere, og har treninger flere dager i uka, nå som utesesongen er i gang etter en lang vinter. Om kveldene summer det av aktivitet over hele gressletta, og med foreldrene på sidelinjen løper barna seg varme i vårsola. De fleste her trener litt ekstra nå, for det er et stort sportslig høydepunkt rett rundt hjørnet, når den tradisjonelle Breivollcampen arrangeres siste helgen i mai. Breivollcupen er et samarbeidsprosjekt mellom de lokale foreningene og den kristne foreningen Xercize, som deler trosgrunnlag med BCC. Under Breivollcampen kombineres trosopplæring, fellesskap og idrettsglede.

20170509_Breivollcamp_artikkel_bcc_06 kopi
Det spilles fotballkamper over to dager når Exercize inviteter til Breivollcamp

Og selv om det viktigste i den forestående cupen ikke er å vinne, men å delta, våkner konkurranseinstinktet like fullt her på Breivoll når deres egen forening er vertskap for de rundt 3000 besøkende som er ventet hit. En av de som engasjerer seg aktivt i campen, så vel som den daglige driften av BSK, er styremedlem i Miriam Bekkevold (48). Som vanlig er hun ganske opptatt med å følge barn til kamp og trening, innimellom forberedelser til fotball-camp, men har likevel tid til en prat om sitt engasjement for klubben.

Samvær med barna på deres arena

breivollcamp_artikkel_bcc_mv
Miriam Bekkevold

– Egentlig har jeg først og fremst prioritert dette fordi jeg har ønsket å ha samvær med egne barn og få opplevelser sammen med dem. Her får jeg være tilstede på mine egne barns fritidsarena, og det skaper et grunnlag for å kunne ta den praten med dem hjemme om ting de har opplevd, både de positive opplevelsene og det som kanskje har vært vanskelig eller frustrerende. Noen ganger går det i våre barns favør, og noen ganger går det i andres favør. Det kan være altfor lett å ta egne barn i forsvar, for eksempel om treneren eller dommeren tar en avgjørelse de ikke liker. Du kan gi dem mye mer konstruktiv veiledning hvis du har vært der selv, konkluderer hun.

– I tillegg til å følge mine egne barn har jeg blitt kjent med hele miljøet, det er en kjempeflott gjeng unge mennesker som jeg har blitt veldig glad i, fortsetter Bekkevold. – Jeg føler egentlig det er et privilegium å få være sammen med dem og ta del i mange av deres opplevelser.  Det å være engasjert i dette miljøet gir meg rett og slett utrolig mye energi! understreker hun.

Bredt engasjement

Bekkevold har en lang karriere som fotballmamma bak seg, med åtte barn som alle har vært aktive i fotballmiljøet. Hun ser ut som en som alltid har det travelt, uten å bli stresset av det. Med et sprudlende humør og en høylytt latter som aldri er langt unna, må man bare bli i godt humør av å treffe henne. Samtidig utstråler hun både ro og trygghet, en kombinasjon som kan komme godt med i jobben fremover. Etter mange år i helsevesenet bestemte hun seg nemlig i voksen alder for å utdanne seg til barnevernspedagog, og er midt inne i eksamensperioden når vi treffer henne. Med åtte egne barn i alderen 15 til 26 år kan man si at erfaringsgrunnlaget er der, sammen med evnen til å takle flere ting på en gang.

De siste årene har hun også engasjert seg i styret i BSK, hvor hun spesielt ivrer for jentefotballen. – Vi trener barn fra 7 år, og mange fortsetter oppover til de er godt over 20. Treningsopplegget har lenge hatt et høyt nivå på guttesiden, men jentesiden henger litt etter, så det prøver vi å gjøre noe med nå, forteller hun engasjert.

breivollcamp_artikkel_bcc_mv_02
Miriam er en engasjert dame, på og utenfor banen.

Stor frivillig innsats

Når Breivollcampen skal gjennomføres om få uker tar hun gjerne ansvar for både matservering til 3000 mennesker, og overnatting for rundt 2000. Her innlosjeres de overnattende gjestene på ulike steder i nærheten av Breivoll, og i private hjem. De fleste frivillige som deltar her har gjester på overnatting, og familien Bekkevold er intet unntak. – Barna våre synes alltid at det er veldig stas og de spør lenge før campen hvem som skal bo hos oss i år. Det er kjempegøy å få forskjellige lag hjem i stua og så møte dem igjen på fotballbanen, sier Bekkevold.

– Når det gjelder all organiseringen så er jeg veldig flink til å delegere, så jeg finner noen ansvarlige som tar seg av selve gjennomføringen. Vi er jo nesten 300 frivillige som bidrar for å få dette arrangementet i havn. På kvelden har vi en stor fest med servering og innslag som støtter opp under vårt felles trosgrunnlag, det som ligger i bunn for alt det vi driver med her i klubben også, forklarer hun

Tar seg tid

På spørsmål om hvordan Bekkevold finner tid til alt engasjementet sitt, svarer hun enkelt. – Jeg må jo prioritere ungene mine, og da har jeg tid til det. Selv om det er travelt, så har jeg for min del tenkt at jeg ikke alltid skal være så overveiende og vurdere om jeg har tid eller ikke. Det er vi som foreldre som må sørge for at barna kommer seg til og fra treninger og aktiviteter og har et sosialt nettverk. Jeg synes det er viktig at barna får utfolde seg og får mulighet til å prestere på flere arenaer enn bare på skolebenken. Det er egentlig et samfunnsansvar vi har som foreldre, enten man har to eller åtte barn. Jeg får kanskje ikke så mye tid på treningsstudio selv, men det lever jeg godt med, ler hun.

– Opplegget er det jo lagt til rette for allerede, så det er bare å stille opp og være der og være med å dra lasset. Barna mine har vært aktive både i ordinær klubbfotball og i menighetens regi i flere år, men på grunn av tiden må vi må jo prioritere hvor vi legger ned mest engasjement. Jeg tar av meg hatten for alle som bidrar i sine lokalmiljø på hver sin måte, med viktig innsats for barn og unge.

20170509_Breivollcamp_artikkel_bcc_04

Fellesskap i det kristne trosgrunnlaget

– Grunnen til at jeg velger å engasjere meg akkurat i BSK, er det samholdet vi kjenner her på grunn av det felles trosgrunnlaget vi deler. Her har vi både et sportslig perspektiv og et misjonsperspektiv i arbeidet, som jeg kjenner stor tilhørighet til. Det har også lenge vært en veldig høy standard på treningen her, og barna har det kjempegøy. Her får de nok kamperfaring, og alt det de trenger av lek og utfordring. Det å være er engasjert her gir meg en unik delaktig i barnas liv som jeg ikke ville vært foruten, avslutter Miriam Bekkevold, før hun må videre og heie på neste kamp, der yngstesønnen spiller.

20170509_Breivollcamp_artikkel_bcc_02 kopi
Glade vinnere på fjordårets Breivollcamp

20170509_Breivollcamp_artikkel_bcc_01 kopi
Samhold og vennskap – et viktig element i arrangementet 

20170509_Breivollcamp_artikkel_bcc_09 kopi
Guttegruppe fra Drammen på Breivollcamp