Skjærgårdstur med trosoppbyggelse

Risøya er en skjærgårdsperle rundt 37 nautiske mil sørvest for Brunstad. Med sine lune gressletter, skogsstier og innbydende svaberg er øya perfekt for avslappende sommerdager. Forrige torsdag var rundt 1800 BCC-medlemmer samlet på øya.


Tekst: Johanne Reiersrud – Foto: Trine Lindberg 

Været viste seg fra sin beste side, da flere hundre feststemte ungdommer mellom 13 og 36 år ble fraktet ut til øya i strålende sol. Siden 90-tallet har BCCs lokalmenighet i Grenland invitert konferansegjester til utflukt her, og dagen har vært en velkommen avveksling med fellesskap og rekreasjon i litt andre og mer intime rammer enn på Brunstad.

Arrangørmenighet med lang erfaring

Arrangørene kan fortelle at det er 1700 påmeldte, men antakelig har rundt 1800 kommet. Cirka 100 frivillige fra lokalmenigheten i Grenland er vertskap for gjestene fra Brunstad, og har lang tradisjon for det; besøkene under stevnene og hit til området startet allerede på slutten av 50-tallet. Da begynte man å invitere utenlandske gjester til utflukt på Salen båthavn like utenfor Brevik, hvor båtene til Risøya går fra i dag. Det var daværende forstander i menigheten, Elias Aslaksen, som ønsket at gjestene fra utlandet skulle få oppleve mer norsk natur og skjærgård, og «utenlandsstevnene på Salen» ble et begrep.


God stemning når 1800 unge kvinner strømmer i puljer inn på øya. Foto: BCC

På begynnelsen av 90-tallet kjøpte BCCs lokalmenighet i Grenland deler av øyperlen Risøya, og dette ble en perfekt destinasjon å ta med gjestene. På 90-tallet var imidlertid antall internasjonale konferansedeltakere blitt så stort, at i noen år var det derfor unge menn mellom 13 og 36 som ble invitert.

I år var det endelig de unge kvinnenes tur, og begeistringen var stor da Kåre J. Smith ønsket velkommen til en dag med trosopplæring, måltider og fellesskap utenfor det rødmalte sommerhuset på øya. Dagen ble en umiddelbar suksess, og litt kø for å få matservering og båttransport la på ingen måte demper på stemningen.


Begeistring under møtene, og tid til å snakke med gode venner i pausene. Foto: BCC

Stor frivillig innsats

Allerede fra i titiden på morgenen begynte gjestene å spre seg utover gresslettene på øya. Flere båter og to lokale ferger var leid for anledningen og gikk i skytteltrafikk frem og tilbake over Langesundsfjorden. Kaffe og kioskvarer gikk unna, mens travle frivillige forberedte dagens første måltid.

– Vi serverer varm lunsj og ettermiddagsmat, sier Fredrik, som er en av arrangørene. Han forteller at det går med rundt 3 600 enheter mat og 7-8000 flasker med mineralvann i løpet av dagen.

– Dette er et nonprofit-arrangement, og alle som jobber her i dag, enten det er med transport, renhold, kiosksalg eller matservering, stiller gladelig opp med frivillig innsats for å gjøre dagen best mulig for gjestene. Det å vise frem stedet vårt og dele det med alle som kommer langveisfra, betyr mye for oss som lokalmenighet også, understreker han.


Fredrik er en av 100 frivillige som gledet seg til å ta imot de internasjonale gjestene i naturskjønne omgivelser på Risøya. Foto: BCC

– En helt spesiell dag

To av gjestene som kom langveisfra, er Sara og Ligia Ganac, som er bosatt ved Estepona sør i Spania. Vi møtte dem i solveggen ved det røde trehuset midt på øya, de de slappet av mellom dagens to møter. De synes dagen har vært helt fantastisk så langt, og forteller at de reiser til Norge for å delta på sommerkonferansen hvert år. – Menigheten er en viktig del av livet vårt, så for oss er det helt naturlig å prioritere å reise hit i ferien vår. Jeg bytter gjerne ut stranda i Spania mot dette, smiler Sara. Ligia legger til at det betyr ekstra mye å komme hit hvor de kan høre forkynnelsen og kommer sammen ned mennesker med samme tro. Vi har ikke mange rundt oss i Spania, så det å oppleve fellesskap med så mange her, det er helt spesielt for oss, legger hun til.


Ligia Ganac (25) og Sara Ganac (30) har kommet fra Spania. Foto: BCC

– Det å komme hit til Risøya, sammen med bare andre jenter og damer, synes jeg er ekstra fint, legger Sara til. Her er det litt mer personlig og intimt, og ro til å høre Guds ord som blir forkynt. – Også er det veldig fint at det er så deilig vær med sol, smiler Ligia. – Vi elsker den norske naturen, men det er litt kaldt noen ganger, ler hun.

Suksess som må gjentas

Resten av pausen gikk med til soling, bading for de mer varmblodige, mye latter og gode samtaler. På ettermiddagen var det tid for et nytt møte med trosoppbyggelse, og det ble talt om at det livet man kan få i nærhet med Jesus som kan gi liv og overflod av liv i vårt indre menneske. Det kom frem at ved å leve et liv etter Jesu lære, blir man en selvstendig person som får det godt selv, og igjen kan gjøre godt for andre.


Storskjerm utenfor teltet sørget for at alle fikk se og høre det inspirerende budskapet som ble forkynt. Foto: BCC

Mange av deltakerne benyttet anledningen til å gripe mikrofonen og takke for en fantastisk dag med rekreasjon for ånd, sjel og kropp. Og da båtene fraktet gruppene tilbake til fastlandet i strålende kveldssol, fortsatte samtalene og gleden over en minnerik dag som forhåpentligvis også kan arrangeres neste år.


Dagens lunsj forberedes av frivillige fra BCCs lokalmenighet i Grenland. Foto: BCC


Innleide fraktbåter sørget for effektiv transport over sundet. Foto: BCC


Mens vi venter på båten: køen ned til brygga la ingen demper på stemningen. Foto: BCC