Hvordan aktiviserer man 2.000 barn samtidig?

Når over 2.000 barn skal i aktivitet, må det mye planlegging til. Dette har Mathias Tombre (23) fra Østfold fått erfare. Sammen med 250 andre engasjerte østfoldinger er han nemlig vertskap for de tradisjonsrike barnelekene på Brunstad Christian Churchs store sommerkonferanse.


Tekst: Gjermund Frivold – Foto: Aktivitetsklubben Østfold

BCC har hatt sine sommerkonferanser på Brunstad i Vestfold hvert år siden 1956, og i like mange år har det vært arrangert egne barnedager under konferansene. Disse dagene har vært en kombinasjon av temamøter med kristent innhold, ulike aktiviteter, og ikke minst har de populære «barnelekene» vært et etterlengtet høydepunkt for både unge og eldre konferansedeltakere.

Les også: Barnedager med mening

Et samarbeidsprosjekt som engasjerer mange

Barnedagene arrangeres som et samarbeid mellom BCC og Aktivitetsklubben, og i år er det Aktivitetsklubbens lokallag i Østfold som har påtatt seg den nærmest prestisjefylte oppgaven.

Mathias Tombre forteller at han og resten av prosjektgruppa har hatt ukentlige planleggingsmøter siden februar.


Mathias Tombre og de andre arrangørene har forberedt seg lenge, her under en av øvelsesdagene tidligere i sommer. Foto Aktivitetsklubben

Han forteller at målet er å lage noen fine dager for alle barna som har sommerferien sin på Brunstad. Lek er en stor og viktig del av barndommen, og sammen med gode venner blir minnene ekstra betydningsfulle.

– Vi håper at dette blir noen dager hvor hvert enkelt barn kan merke at det er de som er i sentrum. Vi tror også barna kjenner at vi voksne syns det er gøy å engasjere oss på deres premisser. De skal møte voksne som syns det er stas å være sammen med barna, og vi ønsker at de dagene blir skikkelig høydepunkt for alle barna i målgruppen, både fra Norge og flere andre land.


Hinderløype: barnelekekene starter med utendørs aktiviteter for alle barna på konferansen, og flytter seg etterhvert inn i storsalen, hvor det blir sceneshow og lagkonkurranser. Foto: Aktivitetsklubben

«Kampen om styrkedrikken» skal engasjere alle barna på konferansen

Temaet for årets barneleker er «Kampen om styrkedrikken», og lekene spinner rundt en historie om  en magisk trylledrikk som ved et uhell er kommet på avveie.

Med fargerike animasjoner, fengende karakterer og en spennende story skal barn i alle aldre engasjeres, og for å involvere flest mulig har arrangørene lagt opp til en mengde ulike utendørs aktiviteter fra første dag. Deretter fortsetter lekene inne i storsalen, der ulike lag skal kjempe om å finne den forsvunne styrkedrikken gjennom konkurranser, show og oppgaver der mange unge publikummere også får delta.


Kreativt univers: De unge arrangørene har laget både fengende karakterer og fargerike animasjoner til sceneshowet under årets barneleker. Foto: Aktivitetsklubben

Barnedagene gjennomføres under begge BCCs  konferanser

Mathias Tombre legger ikke skjul på at planleggingsarbeidet har vært omfattende . – Det har vært veldig gøy å jobbe med dette, selv om det ble litt mer jobb enn vi så for oss på forhånd. I år skal nemlig barnedagene og lekene gjennomføres to ganger i løpet av sommerperioden, siden BCC har lagt opp til to like konferanser som arrangeres i henholdsvis juli og august.

På denne måten når Tombre og østfoldingene ut til enda flere barn. – Det krever selvfølgelig en del ekstra, med alt fra bemanning og bredde på aktivitetene. Dessuten vokser barn i dag opp i en veldig tilgjengelig underholdningsverden, og det gjør at vi må anstrenge oss litt ekstra for å fange interessen deres.


Fra generalprøven hjemme i Østfold. Mange unge sangere og skuespillere skal i aksjon i løpet av barnedagene på sommerkonferansen. Foto: Aktivitetsklubben

Arrangørene har forberedt seg godt og gleder seg til gjennomføring

Fra tidlig i vinter har voksne og unge fra Aktivitetsklubben i Østfold vært engasjert i planlegging og øvelser til barnelekene. Arbeidsoppgavene er mange, alt fra å lage kulisser og aktivitetsapparater til animasjonsfilmer og catering for mannskapet. I april begynte selve øvelsene, hvor rundt 100 barn og 50 tenåringer var involvert. For Tombre har dette vært en udelt positiv opplevelse.

– Det er lett å engasjere barn og ungdom i oppgavene, og mange har fått eierfølelse til dette prosjektet. På denne måten har det også blitt lettere å gjøre kreative ideer til virkelighet. For mange av oss betyr det dessuten at vi har blitt bedre kjent med hverandre, fått nye venner, i tillegg til at vi har blitt utfordret på å faktisk utføre en krevende oppgave og levere et godt resultat.

– Det gjenstår å se om vitreffer målgruppen, men vi håper selvfølgelig barnelekene bidrar til å gi dem en fin ferie på Brunstad i år. Vi tror likevel at vi som er arrangører sitter igjen med den største gevinsten, for dette har vært et veldig morsomt prosjekt, smiler Mathias Tombre, og vi ønsker lykke til med den store oppgaven.

Se også: Bilder fra barnelekene 2017


Engasjerte barn og undgommer og voksne fra Østfold er klare for å ta barnelekene 2018 til alle barna på sommerkonferansen. Foto: Aktivitetsklubben