Barnedager med mening

Minnene er sterke; sommerfugler i magen og forventingen om at nå starter en av sommerferiens virkelige store begivenheter. Hele sommerkonferansen var det dette vi ventet på; tre tettpakkede dager med leker, underholdning og egne møter for barna.


Tekst: Johanne Reiersrud  – Foto: Gadiel Lazcano

De ambisiøse hadde kanskje stått opp tidlig for å få en plass på første rad – så man raskt kunne melde seg frivillig til å komme opp på scenen og hjelpe til med å lese noe, eller svare på spørsmål som ble stilt. De mindre ambisiøse trengte ikke være tidlig ute for å få en god plass, for hele hoveddelen av salen, eller «flata» var reservert for oss barna, mens foreldre og andre voksne var henvist til amfiene. Følelsen av at vi var viktige, at nå gjaldt det oss, satt som en sitrende følelse ned gjennom hele ryggmargen.


Barnas dager: fullt fokus på de yngste, og de beste plassene reservert barn under 13 år. Foto: BCC

I år er det 60 år siden det første barnestevnet ble arrangert på Brunstad, og siden 1957 har barnestevnedagene sørget for at BCCs sommerkonferanser avsluttes på topp for den store andelen barn og ungdom som deltar her. Årets konferanse har vart i nesten 11 dager, og nå er de her igjen – dagene som de yngste deltakerne har gledet seg aller mest til.

Koreografi og innholdsformidling har forandret seg mye siden min barndom, og i takt med utviklingen har formidlingsteknikken løftet seg flere hakk. Men den sitrende forventningen og følelsen av betydningsfullhet er forhåpentligvis den samme for dagens barn.
I år er 3 600, over 30 % av stevnedeltakerne, barn under 15 år. Arbeidet med å planlegge barnestevnedagene pågår hele året forut for sommerkonferansen.


Fra lekene under barnestevnedagene i 2016. Foto: BCC

Flere tusen timers forarbeid

– Vi fikk forespørsel om dette oppdraget i juni i fjor, og fulgte derfor ekstra godt med under barnestevnedagene i 2016, forteller Kari Bjørgengen. Hun kommer fra den lokale Aktivitetsklubben i Stavanger, som har ansvar for åpningen og møtene på barnestevnedagene i år. De har jobbet med forberedelser siden august, og mener de har fått til en rød tråd gjennom det hele, fra det prestisjetunge åpningsmøtet tirsdag kveld, til oppsummeringen i møte nummer fem på torsdag.


Premiereklare: Kari Bjørgengen og resten av crewet er snart klare i storsalen på Oslofjord Convention Center Foto: BCC

«Jeg kan bevare gleden» står som overskrift i år, og åpningsmøtet starter med en helt ny og egenprodusert musikal, med handling hentet fra det gamle testamentet og historien om Kong Saul, David og Jonathan.
– Generalprøven tidligere i dag gikk heldigvis bra, men siden det var første gang vi øvde her i den store salen på Oslofjord, var vi spente på om scenografi og logistikk satt som det skulle. Det gikk nesten etter planen, så nå er vi klare for premiere, forteller Bjørgengen entusiastisk.


Spennende handling  i skuespillet om David, Saul og Jonathan. Foto: BCC

Tema med relevans og mening

– Temaet vi har valgt er ikke tilfeldig. Det er noe konkret, og noe som alle barn kan kjenne seg igjen i. Hos Aktivitetsklubben i Stavanger har det i hvert fall hatt stor appell hos barna, og vi håper det vil slå like godt an hos alle de barna som har reist hit for å delta på barnestevnedagene, sier hun.

Vi har øvd siden februar, og hele Aktivitetsklubben, inkludert ledere, barn og foreldre, og til og med besteforeldre, er involvert på en eller annen måte – enten gjennom større eller mindre roller, rigg, teknikk, regi eller kostyme – og rekvisittproduksjon. Det er sydd tidsriktige drakter til rundt 100 personer, og alle tekster og melodier er skrevet for anledningen. Det har virkelig vært et stort, men positivt prosjekt for oss, og vi føler at vi sammen har klart å skape noe av verdi. Det er veldig motiverende å kunne være med å gi barna gode opplevelser og inntrykk de kan ta med seg videre.


Barna fra Stavanger klare for åpning med temaet «Jeg kan bevare gleden». Foto: BCC

Å glede seg med andre

Musikalen det hele åpnes med handler om Kong Saul, som innsatte David som sin etterfølger. Men når David begynner å gjøre det bedre enn Saul og får skryt for det, blir han misunnelig og vil drepe David. Saul klarer ikke glede seg med David i hans suksess, men det gjør derimot Jonathan, som var den egentlige tronarvingen. Han blir også Davids beste venn.


David (t.v.) og Jonathan lærer noe i denne historien. Foto: BCC

– Parallellen til våre liv i dag er at man får det mye bedre hvis man kan glede seg med i andres glede, istedenfor å sammenligne seg og prøve å bli lik andre. Som mor får jeg stadig høre at «Det er så urettferdig» eller «hvorfor fikk hun det, og ikke jeg?» smiler hun. – Vi ønsker gjennom det vi formidler å gi barna noe av dypere verdi, som kan følge dem videre og skyve vekk mer tomme og negative inntrykk de ellers kan bli utsatt for, sier Bjørgengen.

Hvert barn er unikt og verdifullt

– Målet er å gi barna gode sommerminner, og et godt grunnlag for å ta gode valg. Det kan man starte med tidlig, og dermed skape grobunn for gode liv senere. I tillegg til musikalen er det produsert korte filmer og presentasjoner som skal underbygge temaet fra forskjellige innfallsvinkler, forteller hun.


Barna fra Stavanger på scenen og klare for å synge og danse i kveld. Foto: BCC

– Min personlige favoritt blant innslagene, er filmen om Vasen og Pottemakeren. Handlingen skjer i et pottemakerverksted, der en av vasene er lei seg og føler seg annerledes enn de andre. Hun spør pottemakeren om hvorfor han lagde henne slik, og får som svar at «Jeg har skapt deg, og jeg tar aldri feil». Vi ønsker å formidle at hvert barn er unikt og verdifullt akkurat som det er, og skal føle seg elsket og verdsatt. Da trenger man ikke sammenligne seg med andre og føle seg mislykket, som jeg tror mange barn kan gjøre, men kan heller glede seg med de andre, sier Bjørgengen engasjert.

Forberedelser i lokale søndagsskoler

I oppkjøringen til barnedagene har arrangørene fra Stavanger også samarbeidet med lokale søndagsskoler i andre lokalmenigheter, som har blitt tilsendt en problemstilling relatert til temaet, som går rett inn i hverdagssituasjoner som barna kan kjenne seg igjen i. Problemstillingen har blitt diskutert og besvart rundt om kring på de forskjellige søndagsskolene, og mange av de innsendte svarene blir presentert under barnemøtene her. – Med det håper og tror vi det har blitt skapt forventning og engasjement rundt disse tingene allerede før barna kommer inn i salen her i dag, avslutter Bjørgengen.

Vi ønsker henne og resten av crewet fra Stavanger lykke til, og håper alle barna som sitter og venter spente på åpningen, får noen fantastiske dager fremover.


To generasjoner skuespillere er klare backstage. Foto: BCC


Fra prøvene tidligere i dag. Foto: BCC


80 amatørdansere i aksjon under prøvene. Foto: BCC


God stemning under prøvene tidligere i dag. Foto: BCC