Frivillighetshelg: Fokus på å formidle åndelig budskap gjennom musikk

Frivillighetshelg: Å formidle åndelig budskap gjennom musikk

Det summer av energi og aktivitet. I sportshallen er det søndagskoleworkshop, rundt hjørnet sitter en gruppe på kne og gir dukker hjertemassasje på førstehjelpskurs, og en gitargruppe har flyttet seg i ut vårsola.


1250 deltakere har kommet på frivillighetshelgen. De er engasjert i en rekke workshops, seminarer og styremøter. Hver krik og krok av området er i bruk, og det er et mangfoldig syn av dedikerte frivillige.

Men det helt store temaet denne helgen er formidling gjennom media, og særlig musikk.

Jermund Pedersen (t.v) har vært en ildsjel innen musikk i mange år og Johannes Schmechel (t.h.) er virksomhetsleder i BCC Media.
Jermund Pedersen (t.v) har vært en ildsjel innen musikk i mange år og Johannes Schmechel (t.h.) er virksomhetsleder i BCC Media.

Musikkens betydning i oppbyggelsen

Jermund Pedersen er norsk og bor i USA. Han er en av dem som har redaksjonelt ansvar for musikk i menigheten, og har reist langt for å være her i helgen.

– Vi har ofte klemt inn arbeidsmøter i løpet av et stevne, men da er ikke folk alltid i arbeidsmodus. Dette er noe helt annet. Alle er interessert i å få utrettet noe, og det er veldig effektivt å arbeide sammen på denne måten.

Målet med samlingen han står for er å støtte musikerne til å bidra med sine evner i den samme åndelige retningen som møtet ledes i.

Derfor har Jermund og hans samarbeidspartnere invitert flere hundre musikkledere og forstandere fra hele Vest-Europa å komme til Brunstad.

– Sangboken er viktig når det gjelder misjon, sa Kåre J. Smith som også deltok på samlingen. Det ligger Smith på hjertet at musikken må få den plassen den trenger. Ikke alle skjønner det kristne budskapet når det forkynnes, men sangen rører mennesker.

– Når det er en som synger som er grepet av Guds ånd, og ikke bare synger fint, da virker det på oss alle sammen, spilte Smith inn til deltakerne på seminaret.  

Sangboken «Herrens Veier» inneholder nemlig sanger helt tilbake fra starten av 1900-tallet. Det er en kunst å formidle det dype innholdet i sangene i en form som viser innholdet respekt.  

– Det kan være lett at man holder seg litt tilbake som forstander, og si at det med musikk har jeg ikke greie på. Tanken her er å få til et godt samarbeid, slik at vi bedre kan bruke musikken til å formidle åndelige budskap, sier Jermund.

Det har vært en lang reise, med tidsforskjell, tett program og lite søvn, men Jermund er fornøyd:

Man får et kick av å se hvor klare folk er for å bidra. Jeg tror vi kommer til å merke en tydelig effekt av denne helgen.

Jermund Pedersen

Forbereder dekorelementer til pinsestevne

I løpet av et år gjennomfører BCC Event ni stevner og fire camper på Oslofjord. Det er et ressurskrevende arbeid, og lokalmenighetene rullerer på å hjelpe til og ta ansvar. Denne helgen har BCC Østfold deltatt med over 60 personer som planlegger neste arrangement – pinsestevnet.

Tirill Leisterud Ådalen er en av de som har brukt dagene til å lage ferdig oppsatser som skal dekorere områdene under stevnet.

Jeg synes det er i inspirerende å være med. Her møtes vi flere fra samme fagfelt og vi kan dele ideer og interesser også på tvers av lokalmenigheter. Helgen har gitt meg mye motivasjon og eierskap til prosjektet videre.

Tirill Leisterud Ådalen

Har fått hjelp fra Røde Kors

Når mange mennesker samles er det behov for et medic-team. Alene i sommerperioden er det 200 skift som fordeles på en ressursgruppe på 80 frivillige førstehjelpere i BCC.

– Vi har enkelte ganger måttet bruke Røde Kors, men nå hvor vi får organisert frivilligheten bedre, så kan vi forhåpentlig løfte oppgaven selv og slippe å belaste de som har veldig mange andre viktige oppgaver i samfunnet, sier Erik Nilsen som er HMS-ansvarlig i BCC Event. Han legger til at de har et fint og godt samarbeid med Røde Kors i Sandefjord.

En som setter veldig pris på de gode rammer rundt frivillighetsarbeidet er Cathrine Gjøsund som var en av 10 som tilrettela kurset for medic og salvakter:

– Alle på stevnet skal ha en fantastisk opplevelse og vårt oppdrag er å ivareta helse- og sikkerhetsberedskap. Vi har gjennomført samhandlingsøvelser i salen for å øve på hvordan vi skal samarbeide hvis vi for eksempel får ett alvorlig helsetilfelle eller en evakueringssituasjon.

Å bidra som frivillig er noe som har høy verdi og prioritet for henne:

Jeg blir varm i hjertet når jeg tenker på hva jeg og min familie har fått oppleve på Brunstad. Nå kan jeg få lov til å gi litt tilbake.

Cathrine Gjøsund

Fakta om frivillighetshelgen

  • En arena som samler sentrale organer og organisasjoner for å jobbe fokusert med sine prosjekter, leveranser og mål
  • 26 enheter i BCC-forbundet engasjert
  • 70 møter, seminarer og workshops
  • 1250 deltakere