Musikk med budskap og formål

Musikken er en viktig del av trosoppbyggelsen under BCCs stevner, og målet er at arrangementene skal fylles med god musikk i høy kvalitet. Derfor har organisasjonen ansatt en egen musikkoordinator. Les intervjuet med Carolin (33), og hvordan hun ser frem til de nye utfordringene som venter.


Tekst: Ulrikke Andresen – Foto: BCC

Hvert år arrangeres 7-8 kristne konferanser i BCC, i tillegg til fire ungdomscamper i samarbeid med Brunstad Ungdomsklubb. I trossamfunnet er musikken et godt virkemiddel for å understøtte og forsterke budskapet som skal frem, og dette utnyttes i høy grad under disse stevnene.

Nyansatt musikkoordinator med visjoner

– Å kunne være med å utvikle og forbedre musikken i BCC er jo drømmejobben. Det er spennende å jobbe for at medlemmene kan få gode musikalske opplevelser som også inspirerer troen under stevnene, sier Carolin Schneider.

Hun har nylig startet i en 60 prosent stilling som musikkoordinator i BCC. Hennes ansvar blir å fylle programelementer under stevnene med god musikk som passer for arrangementenes innhold og formål.

LES OGSÅ: Musikk og sangformidling på Påskecampen

Carolin har høyskoleutdannelse innen musikkpedagogikk og kunst og har spilt fiolin på scenen siden hun var 6 år gammel. I mange år har hun bidratt frivillig med musikkarbeid under både lokale arrangementer og stevner i BCC, og tidligere i år var hun en viktig ressurs i arbeidet med nye retningslinjer for musikken i BCC.

Carolin har i flere år vært en ressurs for musikkarbeidet i BCC, her fra sommerkonferansen 2017. Foto: BCC

Musikken skal understøtte formålet

Retningslinjene inneholder veiledning til musikk som spilles under trosoppbyggende samvær, under kreativ formidling, samt i lokale arrangementer. Kimen i det hele er et fokus på at det som fremvises skal understøtte BCCs formål og verdier, nemlig å forkynne budskapet Jesus kom med.

– Retningslinjene er en veiledning og hjelp til å finne ut hvilken musikk som passer inn i konteksten. Musikk har jo en veldig påvirkningskraft, og det er viktig å være bevisst på hva man velger å spille i de ulike programelementene, sier Carolin.

Dette dokumentet er ikke bare skrevet til BCC, men deles også ut til lokalmenighetene som ønsker inspirasjon og hjelp til sitt musikkarbeid lokalt. – Samtidig er det viktig å understreke at retningslinjene er veiledende i det lokale arbeidet, ikke absolutte krav, forteller Carolin.

Hva slags musikk brukes i BCC?

Når menighetene samles til trosoppbyggelse på lokale samlinger eller internasjonale stevner, er det i hovedsak musikk fra sangboka Herrens Veier som brukes.

LES OGSÅ: Sangglede i over 100 år

Likevel er det ikke bare disse sangene som spilles over anlegget. Årets sommercamp for ungdom var spekket med underholdning og show, og til dette blir det brukt musikk i forskjellige sjangre.

– Det som er viktig for oss, er at det skal være en trygg og oppløftende stemning, slik at vi ikke spiller musikk som oppfattes som nedbrytende eller destruktiv. Som regel er det et budskap i sangene som er viktig å få frem, men musikken må jo også fenge målgruppen, sier Carolin.

Det er stort fokus på at musikken som spilles skal være oppløftende og inspirerende for målgruppen. Her fremføres et sanginnslag under Påskecampen for ungdom. Foto: BCC

Musikkrefter i fremtiden

Organisasjonen ønsker å inspirere til et aktivt musikkarbeid i lokalmenighetene. For Carolin er dette et viktig punkt på hennes agenda, og hun er glad for alle frivillige som setter av tid og krefter i musikkarbeidet lokalt.

LES OGSÅ: Musikkfabrikken utenfor Bergen

– Jeg gleder meg til å jobbe videre med dette, og til å følge utviklingen fremover. Vi samarbeider også med lokalmenighetene i forhold til rekruttering, og flere musikere gir mer mangfold og kvalitet under arrangementene våre. Her kan yngre spirer få oppleve glede og mestring i musikken, og det inspirerer meg.

BCC ønsker å inspirere til musikkarbeid i lokalmenighetene. Her kan barn og unge bli inspirert og utfolde seg. Foto: BCC