En annerledes sommer: BCCs online stevne er i gang

I år blir to sommerstevner til ett, og som en konsekvens av koronapandemien er alt sammen online. De neste ukene står et stort teknisk crew klart til å levere virtuell oppbyggelse til medlemmer i alle verdenshjørner.


Tekst: Johanne Reiersrud – Foto: Madelén Fjeld

Vanligvis skulle storsalen på konferansesenteret i Vestfold nå vært fylt opp med nærmere 7000 deltakere, men sommeren 2020 blir annerledes for omtrent hele verdensbefolkningen.

– Her skulle det vært samlet mennesker fra alle verdensdeler, og det skulle summet av mange ulike språk, sier Berit Hustad Nilsen.

Hun er styreleder og informasjonsansvarlig i BCC, og nå står hun midt i en tom sal, på utsiden av det som ser ut som en stor sort boks.

Berit H. Nilsen foran studio. De to neste helgene blir det tilrettelagt for både oppbyggelse og aktivitet online herfra. Foto: BCC

–  Alt er snudd på hodet i år. Det gjelder alt fra programmet for stevnet, billettinntektene som skulle dekke leie av konferansesenteret og innholdsproduksjonen. Men vi har valgt å tenke kreativt og dele fellesskap på nye måter.

Og går vi på innsiden av det sorte teppet, så dukker det opp et topp moderne interaktivt studio. BCC er et trossamfunn med internasjonal utbredelse, og tar mange forskjellige virkemidler i bruk for å treffe de ulike målgruppene.

Fra dette TV-studioet blir det interaksjon med alle verdensdeler. Foto: BCC

Det er ikke småtteri som viser seg å være mulig i det nye studioet. På den over 100 m2 store LED-skjermen som er formet i en bue, vises hundrevis av profilbilder fra medlemmer som er pålogget. På bakgrunnene vises et verdenskart med lysglimt hvert sted det er påloggede.

De to neste helgene blir det tilrettelagt for både oppbyggelse og aktivitet online, med medvirkning fra medlemmer i hele verden.

Virtuelt stevne samler mellom 10 og 15 000 medlemmer

Berit Hustad Nilsen forteller at arbeidet som ble gjort tidligere i vår, med å skape løsninger for et online alternativ, har blitt til stor nytte.

– Vi har beregnet at det virtuelle stevnet kommer til å samle mellom 10 og 15 000 seere, og fikk svært gode tilbakemeldinger etter påsken online.

Sang og musikk er en viktig del av oppbyggelsen, hvor flere frivillige deltar. Foto: BCC

Trossamfunnet har tilknyttede menigheter i mer enn 50 land, og mange steder samler man seg i lokale grupper og ser sendingene sammen. Dette skjer gjerne kombinasjon med aktivitet og fellesskap, og de sender bilder av seg selv der de er, som kan deles via TV-sendingene.

LES MER: Virtuell påske blir starten på noe nytt

Stort internasjonalt engasjement rundt online sommerstevne

BCC har satt «internasjonalt mangfold» som overskrift for sommeren, og TV-produksjonen har fått inn bidrag fra medlemmer på alle kontinenter.

– Frivillige har produsert filmer som presenterer menighetene på de forskjellige stedene, og viser glimt fra både landet, kulturen og det lokale menighetslivet. Vi tror det vil skape en følelse av samhold og fellesskap, selv om vi ikke kan møtes fysisk i år, sier Hustad Nilsen.

SE VIDEO: Bidrag fra Holstebro i Danmark

Både morgen, ettermiddag og kveld vil det sendes programelementer, så produsentene har hektiske dager i vente. Følgende program distribueres fra BCC i juli:

  • 4 trosoppbyggende møter for voksne
  • 2 møter for ungdom
  • 3 barnesendinger
  • 3 informasjonssendinger

I tillegg er det utformet aktivitetspakker som alle kan laste ned hjemme, med tips til aktiviteter, oppskrift til måltider og konkurranser en kan gjøre sammen med familie og venner der en er.

LES MER: Online sommer: mangfold og medvirkning

Forstander Kåre J. Smith talte under åpningen av BCCs online stevne fredag. Foto: BCC

Alle verdensdeler bidrar

I tillegg til forkynnelse fra BCCs forstandere, blir medvirkningen fra medlemmer i mange land viktig i sommerstevnet online.

Hvert møte inneholder altså innslag fra ulike verdensdeler, og i kveld gjøres det klart til første online-samling, med forkynnelse og bidrag fra lokalmenigheter rundt i hele Europa. Innledningsfilm, musikkinnslag og intervjuer er produsert lokalt, og underveis i sendingen blir det hentet inn live taler og vitnesbyrd fra medlemmer rundt om i verden. Medieavdelingen har fått tilsendt videoer fra rundt 30 lokalmenigheter, i tillegg til flere musikkinnslag.

SE VIDEO: Bidrag fra Hong Kong og Vanderbijlpark i Sør-Afrika