Internasjonal kulturutveksling på BCCs ungdomsprogram

Når ungdommer fra hele verden møtes på BCCs ettårige ungdomsprogram, er et av målene at deltakerne skal lære respekt og toleranse i et multikulturelt miljø. Flere ganger i året arrangeres det kulturfester, hvor deltakere fra ulike nasjonaliteter får oppgaven med å presentere noe av sin kultur for de andre.


Gershon Twilley

– Det er litt forskjellig fra år til år hvilke steder og land vi fokuserer på, for det har med sammensetninger av nasjonaliteter som er her til enhver tid, forteller Gershon Twilley, studentansvarlig ved Brunstad bibelskole.

Bibelskolen ligger i Sandefjord kommune i Vestfold, og hit kommer hovedvekten av de rundt 350 ungdommene som årlig deltar på det internasjonale ungdomsprogrammet.

Les mer: Her lærer ungdom fra hele verden seg norsk 

– I fjor hadde vi blant annet sør-amerikansk, nederlandsk, asiatisk og dansk kulturfest. Disse festene arrangeres 8-10 ganger i året og har vært populære høydepunkt, både for de som får delta og de som arrangerer dem, forteller han videre. 

Ungdommene står selv for planlegging og gjennomføring av festene

Ungdommene som arrangerer festene får også støtte til kvalitetssikring og gjennomføring av mer voksne medarbeidere ved bibelskolen, og konseptene utvikler seg gjerne fra gang til gang.

– Kreativiteten hos elevene er virkelig imponerende, de setter i gang og lager festprogrammer som inneholder elementer av kunnskap, kultur, selskapsleker og mat som er særegent for deres region, forteller Twilley.


Noen av de brasilianske ungdommene som var med å arrangere Sør-amerikanske kulturfest i fjor. Foto: BCC

Verdensdel med store forskjeller, men felles plattform

Ifølge Twilley er det fint å se hvordan samholdet som også blir skapt blant de unge arrangørene underveis.

–  I fjor lagde for eksempel ungdommer fra Brasil, Chile og Mexico en kulturfest der de presenterte Sør-Amerika og sin latin-amerikanske bakgrunn. Disse ungdommene kommer jo fra hvert sitt store land som ligger mange tusen mil fra hverandre, men fant en felles grunn som de jobbet ut fra og fikk til et kjempeflott resultat sammen, smiler han.

Les mer: Sør-amerikansk kulturfest på bibelskolen

Lære av sine feil, men ikke la det ødelegge fremtiden

Det gjør noe med de unge å få jobbe dedikert sammen og presentere noe av sin egen kulturelle identitet for de andre.

– Jeg synes det er veldig gøy med disse kulturkveldene på bibelskolen. I oktober var de tyske ungdommene som arrangerte kulturfest, og det var et utrolig bra opplegg, forteller Naomi Chan (24) fra Hong Kong.


Den tyske kulturfesten var først ute denne høsten, og falt i smak hos mange. Foto: BCC

– Vi fikk innblikk i både tysk historie og kultur, og de brukte blant annet historien som eksempel på hvordan man skal lære av sine feil, men ikke la det ødelegge fremtiden. Det har jeg lyst til å ta med meg videre, både i forhold til meg selv, men også med tanke på mitt eget land.

Gleder seg til å arrangere asiatisk kulturfest

Naomi deltar på ungdomsprogrammet, og er en av de som selv skal bidra som festarrangør det kommende året. – Vi som kommer fra Asia har allerede snakket om hva vil gjøre når vi skal ha kulturfest, forteller hun.


Naomi Chan fra Hong Kong deltar på ungdomsprogrammet til BCC dette året. Foto: BCC

– Vi har hørt at de europeiske ungdommene gleder seg litt ekstra til den, så vi har tenkt å gjennomføre med stil, på vår måte. Men en utfordring kan bli maten, smiler hun. – Det er ikke like mange gode asiatiske råvarer her som hjemme.

Naomi gleder seg også til å lære mer om norsk kultur og tradisjoner. – Jeg gleder meg kanskje aller mest til 17.mai feiringen. Den har jeg hørt mye om. Også blir det spennende med norsk julefeiring. Jeg håper det blir snø, for det har vi garantert aldri når vi feirer jul i Hong Kong, avslutter hun med et smil.

Les mer om: kulturutveksling og misjon på Brunstad bibelskole 


Tysk kultur: elevene hadde forberedt hele programmet selv, inkludert underholdning, sanger og humorinnslag. Foto: BCC