Latin-amerikansk kulturfest på Bibelskolen

På Brunstad Bibelskole i år er det totalt 10 elever fra landene Brasil, Chile, Argentina og Mexico. Nå som de alle er samlet i vinterlandet Norge slo de seg sammen for å lage en spennende fest med innslag som gav oss andre et innblikk i deres kultur.


Tekst: Nora Risnes – Foto: Randi Hutt

Avit Vazquez

Den latin-amerikanske kulturfesten ble et fargerikt lyspunkt på slutten av en lang vinter, og var godt forberedt. Alle elevene på Brunstad Bibelskole, i tillegg til YEP-gruppene fra Oslo, Hamar og Eiker var invitert. En av de som var med på å planlegge denne kvelden er Avit Vazquez (20), som kommer fra storbyen Leon, midt i Mexico. Hun har deltatt i planleggingen av kvelden i flere uker.

Spennende å få vise frem sin egen kultur

Avit forteller at ved å planlegge denne festen har hun selv fått satt seg inn i sin egen kultur og kulturen til vennene fra nabolandene på en ny måte. – Jeg har lært så mye av de andre og forstår mye mer bakgrunnen deres nå. Det er også veldig spennende å prøve å vise frem min del av verden og litt om hvem jeg er som person til ungdommer fra andre land, sier hun.

Flere sør-amerikanske lokalmenigheter representert

Ivaldo de Araujo

BCC har flere lokalmenigheter i Sør-Amerika, og Ivaldo de Araujo Junior fra Para i Brasil var en av programlederne for kvelden. Han kommer fra en liten by i det enorme Amazonas, som vi tidligere har skrevet om her på bcc.no.

Les mer om BCCs lokalmenigheter i Brasil her:

– Det var veldig gøy å få vise alle de andre hvordan vi har det i Sør-Amerika. Den største forskjellen mellom Norge og Brasil er uten tvil temperaturen, mener han. – Hvis jeg skal beskrive Brasil med tre ord, vil jeg si varm, fargerik og fotballfest! Norge ville jeg beskrevet som kaldt, full av tradisjoner og storslagen julefeiring, smiler Ivaldo.

Macarena, leker og konkurranse

Arrangørene hadde forberedt et variert og morsomt opplegg med mange forskjellige innslag. Her var det både dans og musikk som var typisk for deres kultur, og blant annet danset hele salen til «Macarena». Leker og aktiviteter var det også rom for, og smaksløkene ble satt på en kraftig prøve for noen utvalgte som konkurrerte om å spise chili og holde ut så lenge som mulig.

Ivaldo, Avit og de andre sør-amerikanerne hadde planlagt flere konkurranser. Foto: BCC

Misjonsvirksomhet og menighetsvekst i Sør-Amerika

Utover i festen fikk vi høre om hvordan menighetens misjonsvirksomhet hadde nådd Sør-Amerika, og historiene som ble fortalt kom fra både Brasil, Argentina og Mexico. Guds linjer og planer strekker seg lengre enn vi kan forstå, og det ble fortalt om hvordan menneskene hadde søkt og bedt til Gud og hvordan de på forskjellig vis hadde kommet i kontakt med menigheten.

Vern Nicolette var en av de som bidro på festen, og fortalte om menighetsbygging i Sør-Amerika. Foto: BCC

Avit fortalte selv hele salen om opprinnelsen til lokalmenigheten i Leon, der hun kommer fra. Her ble det i starten arrangert stevner og kristelige møter av BCC-medlemmer fra Europa. Hun var selv rundt ni år gammel da hun og familien fikk besøk av det som skulle bli deres nye venner i BCC. Nå er hun blitt 20 år, og har altså kommet hele veien til Norge og Bibelskolen via YEP.

Trosoppbyggelse og nye perspektiver

En annen viktig del av festen var trosoppbyggelsen. Vi fikk høre om hvor dumt det er å blande seg i andres saker eller fokusere på det de andre gjør. Det gjelder å rette blikket innover og bruke tiden på å bli et bedre menneske selv. Man får ikke gjort noe med de andre, og å dømme dem blir også helt feil, da man ikke kjenner til alle detaljer og omstendigheter rundt de andres valg og oppførsel.

For min del synes jeg det å ha slike fester er noe av det beste med å være på Bibelskolen. Da får man se og oppleve hvordan andre har vokst opp og hvordan deres kultur er. Men får utvidet perspektivene sine og se og oppleve litt av en annen del av verden selv om man ikke reiser dit – ennå.

Vennskap: noe av det beste med bibelskolen er vennskapene som knyttes på tvers av mange landegrenser. Foto: BCC
En variert og morsom kveld som også ble preget av mange kreative kostymer. Foto: BCC
De sør-amerikanske ungdommene ledet an i Macarena, og fikk med hele salen. Foto: BCC