Her lærer ungdom fra hele verden seg norsk

BCCs ungdomsprogram har i år rundt 350 deltakere fra 31 ulike nasjonaliteter. Det kommende året skal de delta i et innholdsrikt program med bibelstudier, menighetsliv, frivillig arbeid og kulturutveksling. I tillegg er det er ett uttalt mål med året i Norge: alle skal lære seg å snakke norsk.


Tekst: Johanne Reiersrud – Foto: Adelle Cheetham/Eirik Tombre

Å få ungdommer fra 30 land til å lære norsk er en noe uvanlig kultureksport, men BCC er det eneste norske trossamfunnet med internasjonal utbredelse. Det var her i Norge den første lille venneflokken begynte å samles om det kristne budskapet, og her ble menighetens felles samlingssted gjennom over 60 år bygget, på Brunstad i Vestfold.

Dette har gjort at norsk fortsatt er hovedspråket i organisasjonen, og det gir store fordeler å kunne språket, så man selv forstår det som blir sagt på de internasjonale konferansene i Norge.

På Brunstad har BCC også etablert en bibelskole som tar inn elever fra hele verden. Her får de både opplæring i det kristne evangeliet, bibelhistorie, norsk språk og kultur i et multikulturelt miljø. Her møter ungdommene nye venner fra alle deler av verden, og når man snakker samme språk åpner det seg en helt ny verden med bedre muligheter for å være inkludert i fellesskapet.


På Brunstad bibelskole lærer elevene blant annet bibelhistorie, kulturkunnskap og norsk språk. Foto: BCC

Kommuniserer på norsk fra dag én

På Bibelskolen forgår all undervisning på norsk. Målet er derfor at så mye som mulig av kommunikasjonen skal skje på norsk, fra dag én.

– Vi opplyser godt om behovet for å lære seg norsk før ungdommene søker seg hit. I tillegg tilbyr vi et intensivt norsk-kurs de to første månedene av skoleåret, forteller Jane Courage, som jobber med tilrettelegging av studietilbudet på Brunstad bibelskole.

Hun har også i flere år vært med å legge til rette for online norsk-opplæring til ungdommer som søker seg inn på ungdomsprogrammet, og andre som ønsker å lære seg norsk. Ved blant annet nett-ressurser for språkopplæring gis det muligheter til både lokale grupper og enkeltpersoner å lære seg språket før de kommer hit.


Jane Courage har i flere år vært med å sørge for god språkopplæring ved ungdomsprogrammet. Foto: BCC

Lokalt engasjement gir resultater

Og den lokale innsatsen i hele verden gir resultater. – Det har aldri vært så høyt nivå på norsk-kunnskapene som hos de ungdommene som startet i høst, sier Courage fornøyd.

Dette er blant annet takket være de forberedende kursene som elevene har gjennomført, og de frivillige kursholderne som har satt i gang med norsk-opplæring rundt om i lokalmenighetene på kveldstid.

– Det kan være tidligere bibelskole-elever, eller andre voksne som har lært seg norsk gjennom årene de har vært med i BCC. Engasjementet har vært utrolig stort, og det synes vi er helt fantastisk, smiler hun.

Les mer: Her får 70 brasilianere norskopplæring hver uke

– Ulike dialekter og aksenter kan være utfordrende


Matthew Rhoda fra Sør-Afrika får bruk for norsk-kunnskapene hos BrunstadTV. Foto: BCC

En av de som gjorde en innsats før året ungdomsprogrammet, er Mathew Rhoda fra Sør-Afrika. Han deltar på BCCs ungdomsprogram, og bidrar i BrunstadTV.

– Jeg bestemte meg for å lære så mye som mulig før jeg kom hit, sier han. – I lokalmenigheten min i Sør-Afrika hadde vi et seks måneders kurs, med gode lærere. Det var et bra grunnlag før jeg kom til Norge, men det kan fortsatt være utfordrende å forstå alle aksenter, toner og dialekter her, smiler han.

Les mer: Unge medarbeidere får kunnskap i mediefag hos BrunstadTV 

Fra Hong Kong til Oslo

Pia Wong fra Hong Kong var også godt forberedt da hun kom hit. Før året på bibelskolen tok hun ett år med utvekslingsstudier ved Universitetet i Oslo. Her fikk hun også norsk-kurs.


Pia Wong, her fra bibelskolens oppstartsfest i september. Foto: BCC

–  Det tok faktisk fire måneder før jeg begynte å forstå det som ble sagt i klasserommet, men jeg bestemte meg for å ikke gi opp, selv om det var vanskelig.

Nå har hun store forventninger til året på bibelskolen, hvor hun gleder seg å få nye venner for livet.

Jeg er stolt og glad over å kjenne meg som en del av fellesskapet her, mye takket være at jeg lærte meg språket på forhånd. Det har virkelig vært verdt all innsatsen. Man må aldri gi opp, smiler hun.


Pia (t.h.) har allerede fått mange nye venner, og gleder seg til mye fellesskap i året som kommer. Foto: BCC


Deltakerne på ungdomsprogrammet dro på fjelltur sammen tidligere denne måneden. Foto: BCC


Fornøyd gjeng som nådde målet på Gaustadtoppen. Foto: BCC