Musikk og sangformidling på påskecampen

Et av de mange aktivitetstilbudene under påskecampen, er «Sang, studio og musikk». 153 ungdommer har meldt seg på, og kan velge mellom fire ulike kurstilbud, som spenner fra korsang til produksjon av moderne, elektronisk musikk.


Tekst: Johanne Reiersrud – Foto: Adelle Cheetham

Musikktilbudet har hatt økende interesse de siste årene, og i år er det så mange påmeldte på at alle fire gruppene er flyttet ut av campområdet på Brunstad. På Jarlsberg konferansesenter, noen kilometer unna, virker det derimot som det er toner og øving i hver krok. Her høres musikken helt ut på parkeringsplassen, og når man kommer inn er det et stort og mangfoldig lydbilde som møter en.

Lærer å lage elektronisk musikk på PC

Inne i salen er det rigget opp PC’er, skjermer og en mengde teknisk utstyr, her er det kurs i produksjon av elektronisk musikk. Tilbudet har over 50 deltakere og dyktige mentorer som har drevet med musikkproduksjon i flere år.

Kyle Irving, en av organisatorene vi treffer utenfor, forteller at musikken deltakerne lager blant annet brukes som film- og bakgrunnsmusikk i BrunstadTVs produksjoner, og under camper og stevner.


Deltakerne lærer å produsere egen musikk, med kyndig hjelp av mer erfarne mentorer. Foto: BCC

Har reist helt fra India for å delta på ungdomscampen

Vi møter også Rahel på 13, som har kommet hele veien fra Bangalore i India. Hun er en av 14 indiske ungdommer som deltar på campen, og har sammen med tre andre fra hjemlandet valgt musikk som sin aktivitet disse dagene.  Mens de andre tre synger i koret, spiller Rahel i orkester og band.

– Jeg elsker musikk, sier hun.

Vanligvis spiller hun trompet, men i bandet er det pianospill hun har endt opp med.


Rahel (13) er en av de yngste deltakerne på musikk, og har kommet helt fra India til Norge for å delta på påskecampen. Foto: BCC

– Her får jeg mulighet til å spille i en gruppe sammen med andre, det gjør jeg ikke så ofte hjemme i min lokalmenighet. Mentorene på gruppa er veldig snille og hjelpe meg med mye. Jeg føler meg veldig velkommen her, smiler hun.

Nå er det tid for «Battle of bands», for de 40 deltakerne i orkestergruppa er nemlig delt inn i fire band, som skal konkurrerer mot hverandre i en uhøytidelig konkurranse denne formiddagen. Det er god stemning i den romslige foajeen, og applausen går varm mens bandene entret scenen etter tur.


Rahel og resten av bandet deltar i mini-konkurransen «Battle of Bands». Foto: BCC

Vil gi de unge deltakerne spilleglede de kan ta med videre i menighetslivet

I myldret av smilende og spillende ungdommer finner vi også rundt 20 organisatorer og kursholdere. En av dem er Carolin Schneider (32), som så vidt har tid til en kort prat mellom oppvarming med koret og dommeroppgave i konkurransen.

– «Battle og Bands» er en uformell kåring, smiler hun. – Vi vil ikke at deltakerne bare skal øve med det store orkesteret, men at de opplever spillegleden i mindre band også.

Og Carolin vet hva hun snakker om, med master i musikkpedagogikk og bachelor i Music of Arts på fiolin fra Musikkhøyskolen i Stuttgart. Hun har jobbet med musikk på heltid i flere år, og har blant annet drevet med musikkopplæring av barn og ungdom i menigheten. Tanken bak dette har vært å utvikle ferdigheter hos de som er interessert i musikk, ferdigheter som kan bli til stor glede i menighetsfellesskapet.


Carolin Schneider har profesjonell musikk-kompetanse, og ivrer for at ungdommene skal utvikle sine ferdigheter til glede for både dem selv og menighetsfellesskapet. Foto: BCC

Musikk og sang som verktøy i forkynnelsen

– Jeg ser på musikken som et transportmiddel for budskapet, sier Carolin Scneider. – Musikken er jo en del av den åndelige oppbyggelsen, og vår musikkformidling skal støtte opp under budskapet. Alle samlingene og festene vi har i menigheten, enten det er på stevnene våre eller i lokalmenigheten, inneholder musikkinnslag.

Nå under campen har hun Carolin ansvar for en korgruppe med 60 unge deltakere, som blant annet forbereder tre sanginnslag til avslutningsfesten på påskecampen.

Å formidle teksten fra hjertet

– Sangene våre i Herrens Veier har virkelig et innhold som fortjener å komme frem. Det utgjør så utrolig stor forskjell om man tenker på ordene i sangen man spiller, eller om man bare spiller en melodi. Jeg tenker alltid på de som sitter der ute i salen, at budskapet i sangen skal nå helt frem til hjertene dere. Det jobber vi også for at deltakerne her skal lære, sier hun.

– Her på musikkgruppa er det veldig mange ulike nasjonaliteter samlet, og mange har foreldre som sitter og følger med på sendingene fra påskecampen på BrunstadTV. Da er det ekstra gøy for de som ikke her så ofte å kunne stå på scenen og delta så aktivt, smiler hun.

– Det er stort å få lov å formidle et slikt buskap gjennom musikken, både til de i salen og de som ser på hjemme.


Oppvarming: Carolin og korgruppa, før de skal vise ferdighetene sine for de andre gruppene. Foto: BCC

Les mer om Brunstad Ungdomsklubb her.