Barnestevne med lek og moderne formidling

Endelig er barnas dager under BCCs sommerkonferanse i gang. I to hele dager skal barna leke, lytte, konkurrere, oppleve, lære og delta på sitt eget barnestevne. Årets tema er «Jesus er min venn»; et enkelt, men viktig budskap.


Tekst: Espen Larsen – Foto: Adelle Cheetham / Øystein Vårdal 

I storsalen på Oslofjord Convention Center summer det av liv, og de fleste av de rundt 5.500 plassene er fylt opp. Her sitter spente barn i alle aldre, sammen med foreldre og besteforeldre. Det er også flere tenåringer å se oppover i amfiene, for åpningen på barnestevnet vil de fleste på BCCs sommerstevne ha med seg.

Så blir det mørkt i salen, den spente summingen demper seg et hakk, og snart lyder klare barnestemmer og musikk i alle høytalerene. «Jeg har en venn i himmelen; Jesus min bror» synges det, og på LED-skjermene beveger fargene seg i takt med barna på scenen.

Ved scenen står en spent programleder klar til å lose publikum gjennom programmet. Gjermund Haukelidsæter har hatt ansvaret for barnestevnet i 20 år, og kan fortelle om en stor utvikling på flere måter.


Gjermund Haukelidsæter ønsker barna velkommen til årets barnestevne. Han har jobbet med disse arrangementene i over 20 år, men er ikke blitt mindre engasjert med tiden. Foto: BCC

– Før så var vi 100% analoge med enkle virkemidler, men nå har jo teknologien gitt oss bedre og flere muligheter med lyd, lys og bilde i storsalen. Dette gjør det mulig å nå flere samtidig, samtidig som vi har endret fokus på innholdet.

Tidligere kunne et barnestevne ha mange innfallsvinkler og ganske bredt innhold. Nå bygger arrangørene heller samlingene rundt ett tema, og bruker virkemidler som musikal, musikkvideoer og ulike filmklipp i formidlingen.


Musikal illustrerer tema: flinke skuespillere og sangere i aksjon under åpningsmøtet. Foto: BCC

Jesus – min venn

I god tid før stevnet har barna fått kjennskap til temaet, som har blitt presentert gjennom en egen  musikkvideo på YouTube og som temaundervisning på søndagsskolen i lokalmenighetene.

Gjermund Haukelidsæter forteller at med temaet «Jesus er min venn» vil de formidle at barna skal være trygge på at Jesus er deres venn, og at de er elsket akkurat slik som de er.

– Barna vet jo at Jesus er Guds sønn og bor i himmelen. For noen virker kanskje det fjernt, men Jesus vil være oss nær, hjelpe oss og gjøre livet godt for oss. Vi ønsker å bevisstgjøre barna på at vi kan be til Jesus når det er vanskelig. Når jeg er redd for noe kan han fylle meg med fred og ro, når jeg er nervøs for en prøve eller en fotballkamp eller noe annet så er han der, sier Haukelidsæter.


Når du blir kjent med Jesus som barn, ønsker du gjerne å ha han som venn gjennom hele livet, sa forstander Kåre Smith under barnestevnets åpningsmøte. Foto: BCC

Kristen formidling og positiv aktivitet hånd i hånd

Barnestevnet består av ulike deler. En del er med tema fra det kristne trosgrunnlaget, og en annen del er «barnelekene». Dette er en lang tradisjon som går flere tiår tilbake, men også her har det vært stor utvikling i organiseringen. Barnelekene har sitt eget spennende tema, i år er det inspirert av de olympiske leker. Gjermund forteller at lekene også kan ha med seg mye positiv påvirkning.

– Vi har fokus på at det skal være rettferdighet og fair-play i leken; det å kunne glede seg og juble også når det laget de ikke heier på vinner, at dommerne skal gjøre en god jobb, og flere fine, oppdragende og medmenneskelige elementer som de også kan dra med seg videre inn i skole og hverdagsliv. Det er forskjell på barnemøtet og lekene, men begge arenaer kan brukes til noe positivt, sier han engasjert.


Mye spennende å prøve under barnelekene etter åpningsmøtet. Foto: BCC

Høyt antall frivillige

I år er det til sammen fem lokalmenigheter med mange frivillige som har vært med å lage årets barnestevne. En av dem er Nanna Riis Hansen fra København, som har vært med å planlegge lekene.

– Lekene begynner med et åpningsshow i salen og så går vi opp til Oslofjord Arena i tog med fest og musikk. Der oppe blir det masse leker både inne i salen, men også ute på fotballbanene, og alle barna kan være med å delta, sier hun.

– På den andre dagen er det leker i storsalen, blant annet med stafett. Vi skal også finne den sterkeste atleten blant lokalmenighetene og det blir show, musikk og masse gøy for barna.


I Oslofjord Arena var det forberedt både lunsj og leker for alle barna. Foto: BCC

Skape gode minner for barna

Gjermund forteller at BCC som trossamfunn er opptatt av å legge til rette for at barna i BCC skal ha det så godt som mulig.

– Vi ønsker å bidra til å skape gode barndomsminner for barna, og samtidig være med å gi dem en barnetro som kan bli en trygghet for dem. I tillegg jobber vi for å lære barna gode sunne holdninger som det å være ærlig, rettferdig, og pålitelig, og ikke mobbe andre. Her kan de få verktøy til å ta gode valg, ha positive tanker, lære å respektere andre, ikke være redd for framtiden og bry seg om andre.

De neste to dagene blir det festdager for barna. Her er moro, lek, forkynnelse og opplæring lagt på barnas premisser. Akkurat som BCC som trossamfunn har utviklet seg, har også barnestevnet utviklet seg, og vil fortsette å gjøre det.


Internasjonalt: På åpningsshowet til barnelekene deltok barn fra alle landene som er representert på stevnet. Foto: BCC


Barn og ungdom fra ulike lokalmenigheter hadde øvd og forberedt sceneinnslagene lenge. Foto: BCC


Olympiske leker som tema: mange ting å prøve under barnelekene torsdag. Foto: BCC