Påsken – en verdensbegivenhet hver gang

«Påskemorgen slukker sorgen, slukker sorgen til evig tid;
den har oss givet lyset og livet, lyset og livet i dagning blid.»


Tekst: Tom Blekstad 

Flere tusen mennesker  vil også synge disse kjente strofene under vårt påskestevne på Brunstad. Første påskedag vil tilreisende fra mer enn 36 land reise i den store konferansesalen og synge «Påskemorgen slukker sorgen» av full hals, på norsk.

At det skjer på norsk er faktisk blitt en selvfølge – uansett hvilket land de tilreisende kommer fra. I mer enn 60 år har menighetene som tilhører BCC nemlig samlet seg til internasjonale stevner her i Vestfold i Norge.

LES OGSÅ: Påskekonferanse med lange tradisjoner

Påsken – en verdensbegivenhet hver gang

Hver påskemorgen har høytidens mest kjente salme understreket åndsfellesskapet blant kristne i landet vårt. Vår tro på og takknemlighet for påskens budskap deler vi uansett hvilket kirkesamfunn vi tilhører til daglig. Ja, påsken er på mange måter en årlig verdensbegivenhet for alle kristne. Jesu korsfestelse og oppstandelse blir minnet, hedret og feiret verden over av alle kristne samfunn enten de er katolske, ortodokse, orientalske, anglikanske eller protestantiske.

LES OGSÅ: Nattverden og den kristne påsken

Er vår påskefeiring mer usynlig enn synlig?

Som menighet er vi nok ganske så ritualløse i forhold til mange andre kirkesamfunn. Sammenliknet med den katolske og ortodokse kirkes masseansamlinger og seremonier denne høytiden, har vi nærmest ingen ting som minner om ritualer og ytre symboler, utover tradisjonen om å samles til stevne.

Som mange andre nordmenn nyter vi gjerne både påskesol og fridager til fjells eller ved sjøen, om det byr seg en anledning før eller etter et påskestevne. Vi følger de samme hyggelige påsketradisjonene som folk flest; påskefrokoster på skolen, barna som tar med seg sjarmerende, egenlaget påskepynt hjem, og velfylte påskeegg som nytes gjennom hele påskeferien.

Men er vi ikke da overfladiske til påskens budskap?  Nei, tvert imot. Når vi synger samstemt «Påskemorgen slukker sorgen» på vårt påskestevne, er det med ærbødighet og takknemlighet i hjertet. Takknemlighet for det veldige verk Jesus gjorde i sin tid ved sin død og oppstandelse for alle mennesker – men også en usigelig takknemlighet for det liv han viser oss vei til ved sitt eksempel og sine taler.


Påskemorgen synges med andakt og takknemlighet hvert år, under det første møte påskemorgen. På Brunstad har det vært arrangert påskestevner siden 1950-tallet. 

Påskens budskap lever hele året

Korsets budskap; påskens budskap, bæres i våre hjerter alle dager og ved alle menighetens sammenkomster, enten det er på de internasjonale stevnene eller på en vanlig ukedag ellers i året. Når vi samles til trosoppbyggelse har vi våre dypdykk i Jesu liv og lære. Vi leser om hans første etterfølgere, som for eksempel Paulus, Peter og Johannes; alt det som de så og lærte av Jesus, som vi nå kan ta til oss og lære av. Dette gir oss stor hjelp og glede i livet, ikke bare i påsken, men hver dag, midt i en travel hverdag på jobb og i familielivet.

Denne påsken samles igjen barn, ungdom og voksne fra alle verdensdeler til vårt tradisjonsrike påskestevne, akkurat 100 år etter at vårt første påskestevne ble avholdt i Sarpsborg i 1919. Og det budskapet vi feirer i påsken, det blir forkynt med nye virkemidler og for nye generasjoner som vil høre og lære om det Jesus gjorde mulig for oss, den dagen i påsken for mer enn 2000 år siden.

Påskemorgen 

Tekst: N.F.S. Grundtvig – Melodi: L.M. Lindeman

Påskemorgen slukker sorgen,
slukker sorgen til evig tid;
den har oss givet lyset og livet,
lyset og livet i dagning blid.
Påskemorgen slukker sorgen,
slukker sorgen til evig tid.

Redningsmannen er oppstanden,
er oppstanden i morgengry!
Helvede greder, himlen seg gleder,
himlen seg gleder med lovsang ny.
Redningsmannen er oppstanden,
er oppstanden i morgengry!

Sangen toner, vår forsoner,
vår forsoner til evig pris;
han ville bløde for oss å møte,
for oss å møte i paradis.
Sangen toner, vår forsoner,
vår forsoner til evig pris.