Barnas dager

Når BCC arrangerer sommerkonferanse har barna en naturlig  og stor plass i arrangementet. Gjennom lek, temamøter, show og aktiviteter får de lære om Jesus, og får opplevelser som bidrar til gode barndomsminner. I år arrangeres barnedagene i to omganger, både i juli og august.


Tekst: Espen Larsen – Foto: Anne-Sophie Tombre 

Salen er en stor vrimleplass av små og store barn som forventningsfullt finner plassen sin før åpningen av barnedagene begynner. Dette har de gledet seg til lenge. I forkant av åpningsmøtet har alle barna fått et bånd i ulike farger, noen rødt, andre blått, gult eller grønt.

Fargene markerer hvor barna skal sitte i salen, men er også lagfordelingen til lekene som skal gjennomføres disse to dagene. Det summer av forventningsfulle stemmer, utålmodig venting og voksne som prøver å roe barna.


Det er forventning i lufta når barna ønskes velkommen til åpningen av barnedagene, og nå er alle de beste plassene er reservert dem og foreldrene deres. Foto: BCC  

Å ha Jesus som venn gir trygghet, trøst og tilgivelse

Barnedagene, som er hovedattraksjonen for barna hvert år, er en populær tradisjon. Her får de høre om Jesus og den hjelpen han kan gi til å leve et liv i glede og fred. Fortellinger fra Bibelen dramatiseres og forklares, og målet er å lære barna at Jesus elsker dem og har en framtid for dem i sitt rike. (Lukas evangelium 18:16)

De får høre at troen på han er en hjelp i alle deler av livet, både når de er barn, men også når de blir eldre. Ved å få han som venn kan man kjenne trygghet, trøst, og kan be om hjelp og tilgivelse og lære å gjøre det gode.

Egenprodusert musikal som fenger barna

Brått slukkes lysene og det begynner. På scenen kommer noen barn dansende til syne og synger en sang som gjenspeiler årets tema. Sangen fremføres også senere i møtet, og publikum inviteres til å synge og bli med på bevegelsene.


Barn fra Aktivitetsklubben i Grenland synger og får hele salen med seg på åpningssangen. Foto: BCC

Åpningsmøtet i år blir arrangert av Aktivitetsklubben i Grenland. Tomas Fuglset, en av de ansvarlige, forteller at det har vært veldig givende å bidra til barnedagene.

– Det er ikke så ofte man jobber med slike prosjekter, og vi brukte en god del tid på å finne frem til et inspirerende tema som barna kunne ha et personlig forhold til, og som samtidig var fengende.

Vi endte opp med «Jeg vil ha et rent hjerte». Å finne ut hvordan vi skulle formidle dette var en utfordring, men etter noen kreative prosesser kom vi fram til noen illustrerende situasjoner i hverdagen som vi ville vise ut fra et barns perspektiv, forteller Fuglset. – Musikal ble naturlig da vi har mange kreative sjeler med sang og musikk i Aktivitetsklubben i Grenland.


Kreative ungdommer har  vært med å forberede dagens innslag for barna; en egenprodusert musikal som både fenger og gir noe viktig å tenke på. Foto: BCC

Å velge det gode framfor det onde

Til å begynne med har Kåre Smith en liten appell til barna. Han forteller først at han husker barnestevnene fra sine egen barndom godt. Så taler han om Jesus som gjerne vil bo i hjertet, men at man selv må lukke opp for han. Ved å velge han som venn får man et godt liv, sier Kåre Smith. Barna er flinke til å følge med, og de gleder seg til resten av åpningsmøtet.

Så begynner Grenlands morsomme og engasjerende musikal om jenta Sofie, som kommer på ulike valg der hun må velge mellom det gode eller det som ikke er så bra som hun kanskje skulle ønske.


Sofie (t.h.) skjønner etterhvert at venninnen hadde veldig lyst til å prøve sparkesykkelen hennes og velger å låne den bort for å glede henne. Det gjør henne glad selv også. Foto: BCC 

Dager med en god blanding av leker, aktiviteter og trosopplæring

Etter en time slukkes scenelampene på nytt, og så kan barna gå ut i solskinnet og gjøre seg klare til neste oppdrag, for nå begynner lekene ute.

Denne gangen handler det om en forsvunnet trylledrikk, og professoren som har mistet den trenger hjelp fra alle barna på Brunstad for å finne den. Både lekene og temasamlingene varer i to hele dager, og sys sammen til en helhet av trosopplæring, aktiviteter og lek.


«Jakten på den forsvunne trylledrikk» er tema for barnelekene, som starter ute rett etter at åpningsmøtet er ferdig i salen. Foto: BCC

Les også: hvordan aktiviserer man 2000 barn samtidig?

Etter to hele dager på julikonferansen er nye minner sanket, og både sangen og dansen fra åpningsmøtet sitter som et skudd hos både små og store.  Det gikk til slutt bra med Sofie, styrkedrikken ble reddet og både barn og voksne er godt fornøyd. Og snart kommer Sofie og resten av crewet tilbake, for barna som deltar på sommerkonferansen i august skal få oppleve alt sammen i neste runde.


Fornøyd publikum: alt gikk til slutt bra med Sofie og vennene hennes, og de fleste har lært åpningssangen utenat. Foto: BCC


Ut i solskinnet: Etter en times åpningsmøte er det leker og aktiviteter for barn i flere aldre ute. Foto: BCC


Arrangører fra Østfold har forberedt lekene og opplegget ute godt, og temaet her ser også ut til å slå an hos målgruppen. Foto: BCC