Et trossamfunn som samles om helliggjørelse
BCC består av enkeltmennesker og organisasjoner som skaper forandring gjennom Bibelens budskap om et nytt liv.
Nyheter
-
Dette mener professor om BCCs økonomi
«Brunstad Christian Church er kommet lenger enn de fleste organisasjoner og trossamfunn i planlegging av økonomien og man tenker i meget stor grad på åpenhet, dokumentasjon, redelighet, bærekraft og vekst.» Les andre del av intervjuet med økonomiprofessor Ola H. Grytten.
-
Livet til tvillingene ble aldri det samme etter møtet med menigheten
Første gang de ville dra på stevne på Brunstad fikk de ikke lov av foreldrene. Nå kommer de igjen og igjen med sine egne familier. Les den gripende fortellingen om tvillingene Mia og Susanne som hørte om etterfølgelse av Jesus gjennom klassevenninnen sin. Og om hvordan de måtte kjempe for aksept for sin tro.
Oversikt over BCCs menigheter
BCC er utbredt på alle kontinenter, med trosfeller i nesten 50 land
Våre satsinger
Vår historie
1898
Starten
Natt til 17. mai 1898 omvender Johan Oscar Smith seg til Gud, på et marinefartøy stasjonert i Horten. Dette skal bli starten på et kristent trossamfunn med trosfeller over hele verden.
1905-1912
Brevveksling og samfunnsdebatt
Johan O. Smith deltar i flere kristne sammenhenger og er en aktiv brevskriver, der han diskuterer evangeliet med sin bror Aksel og andre troende. Mange av disse brevene er bevart og utgitt i bokform, i Johan O. Smiths samlede skrifter.
Brødrene Smith skriver ofte artikler til kristne tidsskrifter, og ønsker å samle de gudfryktige i landet. Men flere og flere artikler blir avvist av redaksjonene på grunn av deres skarpe og kompromissløse budskap. Dette fører til tanker om et eget blad.
1912
Et eget blad
Bladet «Skjulte Skatter» utgis for første gang, stiftet av Johan O. Smith.
«Helliget Herren beder vi, at bladet må bli en tjener for de troende til at kaste lys over de veie, som fører til et dypere samfundsliv med vor Herre Jesus Kristus. Bladets mål er å føre frem sådan sandhet, som fører til tro og gudsfrygt Tit.1,1.»
(Johan O. Smith, i første nummer av Skjulte Skatter, januar 1912)
I løpet av få år har bladet abonnenter i Europa, Nord-Amerika, Afrika og Asia.
1914
Første sanghefte trykkes
Den første versjonen av menighetens sangbok, «Herrens Veier», utgis med 56 sanger. Dagens versjon inneholder 472 sanger. Sakte vokser de små grupperingene rundt Smith og andre nøkkelpersoner. De arrangerer evangeliske møter og stevner i de kristne høytidene.
1910-1920
Misjonsarbeid i Norge, Sverige og Danmark
Flere menigheter etableres langs norskekysten, som følge av Johan O. Smiths arbeid for marinen, særlig under første verdenskrig. I denne perioden får Smith og hans medarbeidere kontakter fra Sørlandet til Nord-Norge, og dette blir starten på det som etter hvert blir til 19 norske lokalmenigheter.
På 1920-tallet etableres første menighet i Danmark, og felleskapet blir internasjonalt.
1922
Første forsamlingshus bygges
Menigheten får sitt første forsamlingshus, i Nordre Enggate 7 i Horten. Det er ikke lenger plass nok på husmøtene. Johan O. Smith med flere tar pant i egen bolig for å skaffe midler.
Tre år senere kjøper lokalmenigheten i Oslo sitt første lokale, i Vogtsgate 35.
1931
Nesbystevnene – nytt samlingssted for menigheten
Første nasjonale stevne arrangeres på Nesbyen, med venner fra Danmark til stede. Her deltar også venner fra Molde, Måløy, Bergen og Hardangerfjord i vest samt Sarpsborg, Fredrikstad, Drøbak, Oslo, Horten og Sandefjord i øst. Stevnene blir faste, årlige begivenheter.
1943
Johan O. Smith går bort
Johan O. Smith dør 1. mai 1943. Hans nære medarbeider Elias Aslaksen, som han har samarbeidet med i over 30 år, overtar forstanderansvaret for menigheten.
1950-tallet
Internasjonalt misjonsarbeid
Misjonsarbeid i Tyskland og Nord-Amerika. Elias Aslaksen med flere reiser til flere kristne konferanser i Leonberg i Sør-Tyskland, hvor grunnlaget legges for videre misjonsarbeid i Vest-Europa.
1956
Nedre Brunstad gård kjøpes
Menigheten, benevnt som «Den Kristelige Menighet», kjøper Nedre Brunstad gård ved Vestfjorden, midt mellom Sandefjord og Tønsberg.
En stor innsats legges ned for å utvikle det nedslitte gårdsbruket ved Vestfjorden til et stevnested med plass til alle barn og familier. Dette skal bli en blomstringstid for menighetene, som nå knyttes sammen gjennom årlige stevner og arbeid på felles sted.
1961
Første møtesal på Brunstad står klar
Etter flere års iherdig innsats er første møtesal på Brunstad ferdig bygget. Under sommerstevnet kan salen, som tidligere ble benyttet med provisoriske presenninger, endelig tas ordentlig i bruk.
1960-tallet
Misjonsarbeidet fortsetter
Misjonsvirksomheten fortsetter i Sveits, England, Nederland, Frankrike, Østerrike og flere andre europeiske land, samt i USA og Canada.
Nå har menigheten et samlingssted, Brunstad, hvor man kan invitere besøkende fra mange land til stevner.
1976
Elias Aslaksen går bort
Elias Aslaksen dør, og Sigurd Bratlie og Aksel J. Smith tar over ansvaret for menigheten. På sitt siste stevne på Brunstad sørger Aslaksen for å henge opp et stort banner i salen:
«Troen på livets ord er den største makt som eksisterer i universet.»
1970-1990
Misjonsarbeid over hele verden
Misjonsarbeid over hele verden, inkludert Sør-Amerika, Australia, Asia og Afrika. Dette gir grunnlag for at nye menigheter vokser frem i mange land.
1978
Fengsel i Irak
På misjonsreise i 1978 blir Sigurd Bratlie fengslet i Saddam Husseins Bagdad, for deltakelse på kristne husmøter. Han sitter fengslet uten tiltale i nesten fem måneder, men slipper ut etter stor innsats fra norske myndigheter.
1978
Menigheten får ny storstue
Ny konferansesal med plass til 4 000 personer ferdigstilles på Brunstad. Det er et stort løft for menigheten, og hele utbyggingen finansieres igjen med gaver og dugnadsinnsats. Menigheter fra Norge og andre land reiser på stevner flere ganger i året, og overnatter på campingplassen.
1991
Vekkelse over menigheten
Vekkelse og fornyelse går over menighetene både i Norge og internasjonalt, og mange unge blir grepet og åndsdøpt. En gruppe mennesker forlater menigheten i denne perioden.
1993
Starten på en ny tid
Kåre J. Smith overtar som forstander for menigheten.
Menighetens første vedtekter formaliseres og styre etableres.
Vedtektene beskriver hva som er basis for menighetens virksomhet, og retningslinjer for styrearbeid, regnskap, revisjon og eiendomsrett utarbeides.
1996
Satsning på barn og ungdom
Kick-start for et omfattende arbeid for barn og ungdom, med aktiviteter og stor utvikling. Samme år etablerer BCC et ressursteam med fagpersoner som jobber forebyggende for et sunt og trygt barne- og ungdomsarbeid.
Sigurd Bratlie dør 24. januar.
1998
Internasjonale satellittsendinger
For første gang satellittsender BCC internasjonale Brunstadfester, og videre alle stevner fra Brunstad.
I årene som kommer utvikles tolketjenestene slik at budskapet når ut på mer enn 10 språk.
Aksel J. Smith dør 24. august.
2002
Ungdomsprogram etableres
«A-laget» etableres som et ledd i en gammel dugnadstradisjon i BCC, og ungdom fra hele verden kommer for å delta.
2003
BCC registreres som trossamfunn
BCC registreres første gang formelt som trossamfunn i Norge, og får offentlig statsstøtte for norske medlemmer.
2002-2006
Utbygging på Brunstad
Stor utbygging på Brunstad: Stevnesenteret utvides, det bygges hytter og flere leilighetsbygg.
BCC overfører alle sine verdier på stevnestedet til Brunstadstiftelsen. En stiftelse er bedre egnet til å utvikle stedet og verdiene videre.
Menigheten flytter etter hvert hovedkontoret til Oslo.
2005
Stor interesse for stevnene
BCC arrangerer for første gang to sommerstevner for å få plass til alle som vi komme.
2011-2012
TV-kanal etableres
BrunstadTV etableres som kanal og starter opp med TV-produksjon. Nå kan trosfeller i alle verdensdeler følge med og se forkynnelsen fra internasjonale stevner og sendinger. Det produseres TV-serier med positivt innhold for barn.
Året etter utvikler BCC en digital portal for deling av litteratur, taler, podcast og medlemsinformasjon.
2015
Ny giv i ungdomsarbeidet
Første påskecamp for ungdom arrangeres. Dette blir starten på et nytt, omfattende løft i ungdomsarbeidet, med utvikling av aktivitetstilbud og opplæring i mentor- og omsorgsarbeid for unge voksne.
2016
TV-innhold streames til hele verden
Streaming-løsning via nett tas i bruk for å nå menigheter i alle verdensdeler. BCCs stevner og medieproduksjoner sendes til rundt 50 land og tolkes til 17 språk.
2019
Johan O. Smiths brev hentes frem
Johan O. Smiths etterlatte skrifter utgis for første gang i uredigert form, sammen med en rekke tidligere upubliserte brev. De første bindene i bokserien kommer for salg. Serien omfatter i alt seks bøker.
2019
Stort gaveløft går mot slutten
Et tiårig gaveløft går mot slutten – og både BCC og lokalmenighetene har styrket sin egenkapital. BCC forvalter midlene i BCC fond, som skal sikre internasjonal misjon- og menighetsvirksomhet i fremtiden.
2019
A-team fortsetter som misjonsarena
A-laget blir til A-team, og gjennom ungdomsprogrammet får misjonsarbeidet ringvirkninger i hele verden. Grundig trosopplæring, og de vennskapsbåndene som er knyttet her, har bygget fellesskap på tvers av språk og kulturer.
2020
Koronapandemi og digital utvikling
BCCs hovedkontor ligger i Moss.
Koronapandemien snur «opp ned» på menighetslivet, og skaper høy grad av digital fornyelse til glede for hele trossamfunnet.
2020
Et sted med plass til nye generasjoner
Brunstadstiftelsens utbyggingsprosjekt går mot slutten. BCC og medlemmene har sikret lånefinansiering og et sted som både er egnet og stort nok til å samles for trossamfunnets stevner i fremtiden.
2021
BCC-forbundet konstitueres
Forbundsmodellen blir rammen for trossamfunnets virksomhet i framtiden. Det etableres egne organisasjoner innen satsningsområdene misjon, media, musikk, event, ungdomsprogram og fond.
De første medlemsorganisasjonene tas opp i forbundet: BCC Norge og 19 norske lokalmenigheter.
En nyskapende spillsatsning
Les mer om Bible X sitt kommende opplevelsesspill Gate Zero