Musikal om Noa – et budskap om trygghet hos Jesus

På en solfylt dag på BCC sitt sommerstevne trekker flere tusen deltakere inn i salen. Målgruppen er først og fremst barn, men alle er velkomne til å se den flotte musikalen om troshelten Noa.


Showet er i gang.

Fortellingen som er viet fire kapitler i Bibelen, fremføres nå som musikal. Publikum ser ut til å la seg trollbinde av de fargerike kostymene, de fengende sangene, lyssettingen, den spennende storyen og koreografiene både fra scenen og danserne som dukker opp i salen. Vi ser hvordan verden på Noas tid er blitt et grusomt sted.

En underlig beskjed fra Gud

Da Noa og sønnene får beskjed fra Gud om å bygge en ark, er dette helt uforståelig for alle. Tross ubehagelige opplevelser med hån og spott, velger allikevel Noa og familien hans å bygge arken, slik Gud har instruert de.

Visjonen fra Gud animeres inn bak Noa, og publikum forstår uten språk hva Gud ber ham om å gjøre. Foto: BCC

En hovedrolleinnehaver med et personlig engasjement for barn

Hovedrollen Noa spilles av Jostein Paulgard Østmoen (51). Han har vært sentral i utformingen av musikalen og er forfatteren bak alle sangene. Han har god erfaring i å sette opp musikaler, og har i tillegg en musikklærerutdannelse med seg i bagasjen. Sang og musikk er rett og slett en viktig del av livet. Da Jostein ble spurt av BCC Media om å engasjere seg i Noa-musikalen, nølte han ikke med å takke ja.

Men det er mer. Engasjementet stikker dypere.  

Jostein er førstelektor i pedagogikk på barnehagelærerutdanningen. Han har en personlig interesse for barn og barndom. Han vet at det absolutt ikke er likegyldig hva og hvordan man formidler til barn.

Vi tar en prat med Jostein for å høre mer om tankene og prosessen bak utarbeidelsen av musikalen.

De tre sønnene til Noa; Sem, Kam og Jafet. Foto: BCC

Tryggheten ved å ha en barnetro om at Gud vil oss vel

Jostein forteller at det var en lang prosess med mange møter, drøftelser og diskusjoner i arbeidsgruppen før manus og sangtekster var ferdig utarbeidet og budskapet spisset. Da øvelsene startet, dukket det opp behov for større og mindre justeringer for å få bedre frem budskapet de ønsket.

– Vi har diskutert og snakket mye om det som er kjernen i hele Noa-historien. Det som er det fine med Noa, som vi ønsker at han skal representere overfor barna, er en enkel tro på at Gud finnes og at han vil noe med oss, slik som han sier i en av replikkene. Gud vil hjelpe oss og vil at vi skal være på lag med han. Noa valgte dette og han opplevde at Gud tok vare på han og familien hans. Den tryggheten det er å ha Gud på laget, ha en å stole på, en å tro på. Det er den tryggheten vi ønsker å formidle til barna.

Toner ned dramatikken rundt vannflommen

– Det skjer jo i den fortellingen at alle drukner. Det er i seg selv dramatisk, vondt og uforståelig. Det er ikke det vi ønsker å ha fokus på. Vi har derfor valgt å tone ned den dramatikken rundt akkurat det med flommen og oversvømmelsen. Den kommer og er en del av filmen, men når det foregår har vi fokus på den trygge, gode, atmosfæren som er inne i arken. Det er en munter setting, med litt humor og morsomt arbeid, god familiestemning og relasjoner.

Gjenkjennbart fra barnas egen hverdag

– Et annet tema er det å ta stilling og stå opp for det man selv mener, uten å være redd for at andre mener noe annet, forklarer Østmoen.

– Det er jo komisk at Noa bygger en båt inne på land. Det er en troshandling. Det krever noe av dem, de må være modige og tøffe. Det trenger vi også i livet vårt. Også barna trenger noen ganger å være litt modige og tøffe til å stå opp. Det er mange slike elementer som vi har bygget litt ut, slik at det blir engasjerende og gjenkjennelig.

Løvenes konge-stemning

Tilbake til salen.

Arken er ferdig bygget og sceneshowet svitsjer over til et proft animert filmklipp av alle dyrene som strømmer til arken. Blandet med en høytidelig og rungende filmmusikk føles det et øyeblikk som om vi er midt inne i en scene fra Løvenes konge. Magien er til å ta og føle på. Plutselig kommer det ekte sauer inn i salen. Lydnivået øker betraktelig, det er tydelig at dette gjør inntrykk på barna. Engasjementet blir heller ikke mindre da det rett etter kommer to gorillaer hoppende ned trappene og over gelenderet.

– Er de ekte? Spør et ivrig barn i stolraden.

Men det er de ikke.

Barna er lysvåkne og reiser seg fra stolene sine for å se bedre. Den magiske, trollbundne stemningen er nå byttet ut med engasjement og barnlig fryd over dyrene.

Musikalen fortsetter, nå med Noa og familien trygt inne i arken. Her er stemningen lun og varm. Det viser seg at Noa og familien også har litt av en jobb med å ta vare på alle dyrene. Her møter vi blant annet giraffer, neshorn og gorillaer som har det med å stikke vekk fra båsen sin. Det humoristiske skråblikket ser også ut til å treffe det voksne publikumet. Historien ender i en lykkelig avslutning. Faren er over, vannet synker. Gud sender en regnbue, som er bevis på løftet om at det aldri skal komme en slik vannflom over jorden igjen.

Jesus er vår ark

Etter musikalen kommer en engasjert barne- og ungdomsarbeider opp og setter ord på hvordan musikalen kan forstås og overføres til barnas egen hverdag. Jesus er vår ark og hos ham kan vi være trygge, uavhengig av hva som skjer rundt oss. «Jesus, han er min storebror! Jeg er trygg når det stormer her. Jesus, han er min ark på jord, jeg er trygg i hans hender!» runger et samstemt barnekor som en avslutning på det hele. Den nokså kompliserte koreografien er godt innøvd og barna ser ut til å trives i spotlighten.

Fakta

  • BCC Medias barnesatsning Bible Kids har produsert sin første musikal, i tett samarbeid med BCC Music
  • Konsept- og manusfasen startet allerede i begynnelsen av oktober, ni måneder før fremføringen
  • Totalt er det brukt rundt 3 400 frivillige timer
  • Under selve gjennomføringen, med skuespillere, rigg, barnekor, tolk og LLB-crew er det 180 personer som er i sving