Brunstadsommer

Til helgen åpner BCCs julikonferanse, hele 60 år etter at det første sommerstevnet ble arrangert på Nedre Brunstad gård i Vestfold. Siden 1957 har sommeren på Brunstad vært en fast destinasjon for mange av BCCS medlemmer, og nå gjøres de siste forberedelsene før det igjen braker løs med en ny konferansesommer.


Tekst: Johanne Reiersrud – Foto: BCC 

Barndomsminnene strømmer på for mange, når bilene kjører inn skogsveien mot det landlige konferanseområdet og den velkjente utsikten åpner seg ned mot Vestfjorden. Sommerkonferansen som har blitt arrangert her den andre og tredje uken i juli hver sommer siden 50-tallet, har for mange BCC-medlemmer vært et høydepunkt i ferien.


For BCCs medlemmer forbindes dette stedet med mange gode barndomsminner. Foto: BCC

Den økende andelen internasjonale medlemmer, kombinert med begrenset kapasitet på konferanseanlegget, gjorde at BCC i 2005 valgte å utvide tilbudet med en ekstra konferanse i august. Dette passer godt med skoleferien ellers i Europa, og andelen internasjonale gjester som deltar på augustkonferansene er derfor større enn i juli.


Teltplassen på Brunstad slik den så ut i 1965. Foto: BCC

Stor andel barn og ungdom

Til sammen i år er det ventet rundt 15 000 deltakere til de to konferansene, og over 30 % av deltakerne er barn under 15 år. Når den første konferansen åpner 9. juli, er det også veldig gledelig at det står 242 nye hotellsuiter klare på Oslofjord Convention Center og bare venter på at sommergjestene rykker inn. Rommene ligger i de nylig ferdigstilte hotellbyggene på konferanseområdet, som åpnet i juni.

Variert program

Deltakerne kan glede seg til et variert og fullspekket program i løpet av de knappe to ukene julikonferansen varer. Det blir trosoppbyggende møter og fester med forkynnelse, musikkinnslag, filmvisninger og ulike innholdselementer tilpasset de forskjellige aldersgruppene som deltar.


Kor i aksjon under en tidligere konferanse. Foto: BCC

Barna kan glede seg til egne barnedager, med blant annet musikal, leker og underholdning. For ungdommer arrangeres det også egne dager, og to egne skjærgårdsturer der deltakerne fraktes med båt til en av øyene en times reise sør for Brunstad. I tillegg tilbys det en rekke aktiviteter mellom møter og fester, som Brunstadløpet og turneringer i både fotball og volleyball.


Den nye kunstgressbanen til Oslofjord tas i bruk når det er fotballturnering med små og store deltakere. Foto: BCC

Alle begivenhetene, fra åpningsmøtet til avslutningsfesten, arrangeres av BCC i samarbeid med de ulike lokalmenighetene. Foreningene Xercize og Aktivitetsklubben er også samarbeidspartnere for en del av aktivitetene.


Brunstadløpet har vært et populært arrangement de siste årene, for alle aldersgrupper. Her noen spreke damer fra Danmark og USA. Foto: BCC

Stor grad av frivillig innsats

BCC har lang tradisjon for frivillig innsats, og et bredt engasjement for sine konferanser. I starten foregikk alt på dugnad, men de siste ti årene har man hatt en egen eventavdeling hvor en fulltidsansatt jobber med å planlegge avviklingen av konferansene gjennom hele året. En stor del av innsatsen rundt forberedelser og gjennomføring foregår imidlertid fortsatt på dugnad, og når lokalmenigheter fra over 40 land møtes på Brunstad i juli og august er det blitt jobbet med ulike deler av konferansen i flere måneder på forhånd.


Høytidelig åpning hvert år, her fra juli 2016. Foto: BCC

Det er mange ulike funksjoner som må til for å avvikle en konferanse med flere tusen deltakere. Til sammen regner eventavdelingen med at rundt 50 000 timer legges ned i planlegging av de ulike delene, samt praktisk avvikling under selve konferansen. Direktetolking til 17 språk, scenografi, musikk, helse og beredskap, rigging av utstyr, lyd, lys- og bildeproduksjon er bare noen eksempler på tjenester som i utstrakt grad utføres på frivillig basis under konferansene. Bare i BrunstadTVs stab det er over 130 frivillige engasjert under arrangementene. BCC setter stor pris på at så mange medlemmer år etter år legger ned en betydelig innsats for fellesskapets beste i en del av sin ferie.


BrunstadTV er på plass der det skjer, slik at medlemmer i andre land kan følge med på sendinger hjemmefra. Foto: BCC

Moderne fasiliteter hos Oslofjord

BCC leier hele konferanseområdet av Oslofjord Convention Center, som står for en stor del av overnattingstilbudet, samt drift av konferansefasilitetene med tilhørende serveringstilbud. Stedets kapasitet blir godt utnyttet når BCC-gjester fra inn- og utland fyller stedet, og administrerende direktør Tore Jørgensen tror dette blir en flott sommer både for Oslofjord og BCC. – Vi skal gjøre vårt for at det blir et så behagelig og fint opphold som mulig for gjestene, og vil også sette inn et ekstra støt for å tilby god servering i ulike prisklasser, fra à la carte restaurant til streetfood fra utendørs enheter. De nye suitene er klare, og uteområdene rekker akkurat å bli ferdig med både plen, stensetting og barnevennlige lekeområder før konferansen begynner, smiler han fornøyd.


Tore Jørgensen fra Oslofjord Convention Center er glad for å kunne tilby gjestene 242 nye og moderne suiter i de arkitekttegnede hotellbyggene som åpnet i juni. Foto: BCC

BCC ser frem til å fortsette å arrangere de tradisjonsrike sommerkonferansene i moderne fasiliteter og ønsker alle deltakere hjertelig velkommen til årets Brunstadsommer. Det kommer jevnlige oppdateringer her på bcc.no når konferansene er i gang.