Musikk i havgapet

Det er en entusiastisk gjeng som møter oss helt ytterst i havgapet på Sotra. I BCCs lokalmenighet i Bergen har det vært et aktivt musikkmiljø i mange år, og denne helgen har de samlet flere solister for å gjøre nye opptak.


Av: Berit H. Nilsen – Foto: BCC

Det tralles og synges i flere rom på konferansedelen av Panorama Hotell & Resort, mens stemmer varmes og tekster pugges. Det skal det gjøres opptak av sanger fra sangboken «Herrens Veier», så det blir nye opptak av gamle sanger.

Karethe Opitz
Karethe O. Mihai

Denne helgen skal vi ta opp vokal til fire sanger, med fire ulike solister. Det er innholdsrike sanger de skal synge, og vi ønsker at innholdet kommer frem på en god måte, Vi jobber mye med formidling, for at solistene faktisk kan få frem budskapet i sangene, forteller Karethe Opitz Mihai, som er en av ildsjelene for musikkmiljøet i BCC.

Godt forberedt opptak, og noen kreative løsninger

Solistene denne helgen kommer fra ulike deler av landet, og det er et imponerende utstyr som befinner seg i musikkstudioet. Likevel må det noen madrasser til for å fikse selve akustikken.

– Det er ekstremt viktig at akustikken er god, og vi har ikke fått på plass alt vi trenger av akustikk-plater ennå, så vi prøver oss litt frem med madrasser. Men jeg skjønner jo at det ser litt komisk ut, ler Karethe.

Det er innholdsrike sanger de skal synge, og vi ønsker at innholdet kommer frem på en god måte, Vi jobber mye med formidling, for at solistene faktisk kan få frem budskapet i sangene

Provisorisk løsning
Litt provisorisk med madrasser – men det viktigste er at lyden blir bra. Foto: BCC

BCC støtter det lokale musikkarbeidet med midler til lydutstyr

– I fjor fikk vi pengestøtte av BCC til å oppdatere lydstudioet vårt, og det at vi har så bra utstyr er selvsagt motiverende for oss som jobber med dette. Det at vi har skikkelig utstyr for å produsere gode opptak er nesten like viktig som at sangerne gjør jobben sin!

Men det viktigste er selvsagt hvordan sangerne fremfører tone og tekst, hvis formidlingen ikke er på plass hjelper det ikke mye med godt lydutstyr. En av solistene er klar for neste opptak, det er Renate Warhuus fra Oslo. Hun ser ganske rolig ut, og vi spør om hun er nervøs før opptaket. Hun drar litt på det før svaret kommer.

20170223_musikk_i_havgapet_04
Renate Warhuus klar for opptak. Foto: BCC

Produserer sanger med et budskap som betyr mye for mange

Jeg vil ikke kalle det nervøs, men det er jo en viss forventning om at det skal «sitte» skikkelig. Jeg har i alle fall forberedt meg godt, og skal synge en sang jeg er veldig glad i, så det går nok bra, smiler hun før hun stiller seg på riktig posisjon for opptak.

Varme, klare toner gjaller i studio, og Karethe, som er produsent, trommer fornøyd med fingrene på miksepulten.

– Det ble kjempebra, vi har den! Karethe applauderer og annonserer pause for både sangere og crew.

– Nå gjenstår en god del arbeid for å bearbeide opptakene teknisk, før det publiseres på BCC sin media portal. Vi håper mange setter pris på fine, nye versjoner av alle de gode sangene som virkelig har et budskap i seg, avslutter Karethe.

En frisk båttur ut i det vestlandske havgapet er et kjærkomment avbrekk i musikkhelgen, og det er en fornøyd gjeng som tar fatt på neste økt.