Storsatsing på musikk er i støpeskjeen

Samme dag som årets julekonsert og musikalske høydepunkt, blir det gjort viktige vedtak i representantskapet på musikkfronten. Det er satt spennende ting i verk for å forbedre musikken på samlinger og i misjonsarbeidet.


– Vi tar tre minutter til, og så blir det en aller siste gjennomgang, sier innspillingslederen. Han har allerede lovet at dette var siste gjennomkjøring, men det er noen tekniske ting som ikke sitter helt ennå. I morgen er det julekonsert, og det er her man samler de beste kreftene, og leverer det ypperste av hva musikerne i BCC får til sammen. 

Etter en lang dag med 10 timer med prøver møter jeg ekteparet Gjermund Frivold og Carolin Schneider. I flere tiår har de brukt det meste av fritiden på å lage musikk til ulike sammenhenger i menigheten. For et par år siden sa Gjermund opp jobben som lærer på videregående for å jobbe fulltid med filmmusikk til BCC Medias produksjoner. Det var kort etter at Carolin hadde flyttet fra Tyskland til Norge for å jobbe med musikk til live events.

Engasjementet er til å ta og føle på. De forteller om måten teknikk og musikk jobber sammen på, og det er ikke lett å få et ord innimellom.

Har hatt tid til å øve på frivillighetshelgene

– På grunn av frivillighetshelgene har vi hatt tid til å øve sammen med lydteknikere, og har også større internasjonal bredde i kor og orkester, sier Carolin som selv spiller violin.

– Det er kanskje litt teknisk, men i år har vi slått av alle de tekniske «sikkerhetsventilene», for å si det sånn, smiler Gjermund. Han forklarer at samspillet blant musikerne og teknikere er så finjustert, at selv om 120 personer i kor og orkester er i sving, så kommer de riktige detaljene fram. 

Alle musikerne spiller med hodetelefoner, der de får skreddersydd hver sin lydmiks. De hører blant annet metronom som bestemmer tempoet på sangen, i tillegg til de instrumentene de trenger å høre for å spille dynamisk og levende. Musikerne og teknikerne har egne mikrofoner for å kommunisere med hverandre underveis i sangene via i øreproppene til musikerne på den 30 meter lange scenen. Dette gjør at særlig øvelsene blir mer effektive, og man kan fikse problemene underveis.

Carolin forklarer at en del av musikken spilles inn i studio på forhånd. Særlig kor og stryk, for det skal gjerne 40 strykere til å fylle et helt orkester, men besetningen vår har ofte kun 8-10.

– Det man hører i salen er primært live, men for å få kvaliteten god nok på TV må vi spille og synge inn en god miks.

Ikke konkurranse, men samarbeid

Konserten er preget av teamsamarbeid, mangfold og høyere kvalitet.

– Vi er jo forskjellige, sier Bernd. Han er bror til Carolin. De har begge en klassisk musikkutdannelse fra Tyskland. Bernd har etter hvert spesialisert seg mer på jazz og underholdning som utøvende musiker.

– Selv om man har forskjellig stil, så er det ikke noen konger som står hardt på sitt, sier Carolin. – Jeg kan spørre de andre om å se på de arrangementet mitt, og ikke være redd for å la det bli utfordret. Det er ikke en konkurranse, men et samarbeid, og nivået blir så mye bedre av det.

Et viktig verktøy i misjonsarbeidet

Og så kan en lure på hva som er tanken bak at nivået skal øke og øke.

– Det handler jo ikke for å få fram personer og talenter, sier Carolin. Selvom hun mener at vi bør få fram potensialet de har.

Gjermund legger til at den effekten musikk og sang har til å røre menneskesjelen er en viktig del av det å nå ut med det kristne budskapet til flere som vil lære og høre.

Nettopp misjonsarbeidet og å løfte møtemusikken er de to primære grunner til at musikken nå blir satt på agendaen.

Representantskapet vedtar satsing på musikk

Begeistringen blant musikerne har også sitt bakteppe i de strategiske beslutningene som er lagt frem for representantskapet samme dag. Mens kor, orkester, teknikere og 200 barn med deres foreldre har øvelse, har representantskapsmøtet vedtatt virksomhetsplan som gjelder for BCC Music det kommende året. Planen er enkel og mangler fortsatt en utredning av hele musikkområdet. Likevel er det et stort skritt i retning av å satse på musikken.  

– Det å ha en egen organisasjon med en stamme av ansatte, det er helt nødvendig for å klare å levere på alle de bestillinger vi får, sier Bernd Schneider. Han skryter av samarbeidet med de frivillige og gleder seg til 2024:

– Vi merker stor progresjon på mange fronter innen musikk, jeg har sjelden opplevd noe lignende. Det blir veldig spennende å se hva dette kan bli til i årene som kommer.

Det er god plass til barna under julekonserten. Foto BCC.

Julefest med konsert og oppbyggelse

På lørdagskvelden er salen på Oslofjord helt full, og det viser seg hvor mange som faktisk deltar på adventsstevnet. Dette er nok årets musikalske høydepunkt i BCC, og man trenger ikke å ha et særlig godt musikkøre for å høre at det stemmer det de dedikerte musikerne har fortalt. Nivået har virkelig gått opp. 

Kvelden byr på en blanding av kjente og egenproduserte julesanger. I tillegg er det to innslag fra sangboken Herrens Veier, forkynnelse og vitnesbyrd fra kvinner og menn. Det handler både om julens budskap, at Frelseren kom til jord, og om takknemligheten for de muligheter evangeliet gir oss til å bli helt fri fra syndens makt.

Hør Mitt hjerte alltid vanker: