Bible Kids filminnspilling - bibelhistorien om dronning Ester

En dag på filmsett med dronning Esther

Det er stor aktivitet på filmsettet under innspillingen av historien om dronning Esther, den kommende filmen fra Bible Kids. Mange frivillige jobber side om side med ansatte, og det er en stor opplevelse å være med.


Med symaskin, saks og målebånd møter jeg opp utenfor BCC sitt hovedkontor i Moss. Det er behov for å gjøre tilpasninger på kostymer i innspurten av produksjonen, og jeg er blitt spurt om å bidra.

Fremme ved adressen møter det meg en liten dør i et stort lagerbygg. På døra henger en plakat «Opptak pågår, vær stille». Det virker øde og forlatt, men innenfor åpner det seg et lagerlokale fylt med rekvisitter og kostymer. Flittige ungdommer er i gang med å male ferdig rekvisitter og dekorere en antikk hestevogn med fargerike stoffer. 

Over 300 frivillige timer i kostymeproduksjon

Prosjektansvarlig for kostymene, tilbyr meg en omvisning på settet. Vei blir vist gjennom svarte, tunge forheng til en enda større lagerhall. Her er stemningen nesten magisk. Filmsettet med en gedigen green screen møter meg, og i den dunkle ytterkanten av settet kan jeg se at regissør og filmcrew er i full sving. Skuespillere og statister er godt i gang med innspilling av en scene i filmen.

Fakta om innspillingen

 • Filmatisering av historien om dronning Esther, i to deler
 • Innspillingen foregår i green screen-studio over 11 dager
 • Det brukes miniatyrmodeller i kombinasjon med moderne datateknologi (Unreal Engine) for å gjenskape scenene fra bibelhistorien
 • Innspilling gjøres på engelsk, men filmene skal dubbes til 14 språk
 • Over 100 frivillige bidrar i produksjonen, både som skuespillere, statister og mannskap
  • 25 i mannskap
  • 58 skuespillere
  • 48 statister
  • Aldersspenn mellom 6 og 70 år
 • Bare i kostymeproduksjon er det cirka 300 timer frivillig innsats

Annette Tobler, som er innspillingsleder i produksjonen, forteller at det er givende å arbeide sammen med frivillige. I elleve dager foregår innspillingen, og over hundre frivillige bidrar inn i produksjonen, som statister, skuespillere, crew, sminkører, rekvisitører eller kostymedesignere. Alt for å gjøre historien om dronning Esther så levende som mulig. Å organisere filminnspilling i denne størrelsen krever god koordinering i forkant.

Å produsere film i samarbeid med frivillige kan bare gå så bra fordi de som bidrar her har en så fantastisk god innstilling til oppgavene. Jeg tror de forstår at de er med på noe større; å skape film for å formidle bibelhistorie til barn. For meg er dette en helt spesiell opplevelse å være med på.

Annette Tobler
Elaine Friberg (27) som spiller hovedrollen Ester, har satt hverdagen på pause i elleve dager for å delta som frivillig.
Elaine Friberg (27) som spiller hovedrollen Esther, har satt hverdagen på pause i elleve dager for å delta som frivillig.

I sminkeavdelingen blir et par statister sminket til opptak. Statistene får justert kostymene sine av skreddere og kostymeansvarlige som jobber på produksjonen. En ekstra søm her, en sikkerhetsnål der. Alt må sitte perfekt til opptak. 

Det durer i symaskiner og metervis av tekstiler blir til gardiner, sengehimler og dekorasjoner. Samtalen går lett mens vi arbeider og stemningen er munter. Vi ler og hjelper hverandre med tips og triks for å få gode sømmer og bra resultater.

Jeg drar hjem med følelsen av å ha vært med på noe betydningsfullt. Det er virkelig stort å kunne få bidra i en slik produksjon. Tenk at barn over hele verden kan se bibelhistorier komme til live ved bruk av dagens teknologi.

Celine Strand Zürcher

Fakta om Bible Kids Explorers

 • Et interaktivt konsept for trosopplæring for barn og mentorer
 • Inneholder Bibelske tidsreiser med filmer, spill, bibelkort, oppgaver og quiz.
 • Nettbaserte ressurser, tilgjengelig på 12 språk
 • Fri bruk for søndagsskoler
 • Produseres av BCC Media, en mediestiftelse i BCC-forbundet
 • Finansiert ved kollekt og bevilgninger fra BCC-forbundet

Les mer på biblekids.io