Ungdomsutveksling i fjell og snø

I begynnelsen av mars reiste BrunstadTV på sin faste vinter-workshop. Med i bilene som snirklet seg opp de svingete veiene mot fjellstua på Liatoppen, var ungdommer fra åtte ulike nasjonaliteter, som deltar i BCCs internasjonale ungdomsutvekslingsprogram, Youth Exchange Program dette året.


Av: Johanne Reiersrud – Foto: Marte Johannessen

Gadiel Lazcano
Gadiel Lazcano. Foto: BCC

– Det er første gang jeg blir snøvaska, gisper Gadiel Lazcano (18) fra Mexico noen timer senere. Han børster av seg snøen etter et noe kjølig møte med den norske vinternatta. Han og noen kamerater som deltar på BCCs ungdomsutveksling har akkurat kommet inn fra kulda, og er fortsatt opprømte over det kraftige nordlyset de plutselig fikk se der ute. – Vi satt inne i stua, så ropte noen at det var nordlys. Vi bare løp ut, uten jakke, for å få det med oss, ler han etter innfallet som endte med en skikkelig iskaldt snøbad.

BrunstadTVs visjon i sentrum for helgens arbeid

Til tross for morsomhetene har ungdommene også seriøse oppgaver fore denne helgen. Deltakerne på workshopen har to dager med fullspekket program. Her utvikles det nye programidéer for både BarneTV og dokumentarprogrammer, og det gis faglig opplæring i lys-, lyd- og bildeproduksjon i små grupper. Både BrunstadTVs ansatte og ungdommene som er med på arrangementet blir minnet om BrunstadTVs visjon, som er å lage gode, engasjerende programmer for både barn og familier.

20170302_Hallingdal_BCC_Artikkel_GD_JW_08
Gruppene presenterer sine idéer til nye TV-konsept for hverandre. Foto: BCC

Deltar på ungdomsprogrammet som trosarbeidere

Sammen med Gadiel deltar ungdommer fra blant annet Hong Kong, India, Polen, Canada og USA. I tillegg er det ungdom både fra Sveits og Norge med.  Alle bor for tiden i Oslo-området og er tilknyttet BCCs ungdomsprogram og lokalmenighet der dette året. Der bor de sammen, deltar i undervisningen i regi av Brunstad Bibelskole, og yter frivillig innsats i ulike virksomheter.

– Jeg var heldig og fikk komme til BrunstadTV, som var førstevalget mitt, forteller Gadiel. – På skolen hjemme studerte jeg grafisk design, og hos BrunstadTV lærer jeg mer om bildebehandling og redigering, og hjelper til med små oppgaver der jeg kan. Jeg trives veldig godt i miljøet, sier han fornøyd.

Les også: I følge Vårt Land er BCC er et av trossamfunnene med høyest internasjonal utveksling

Fra Léon i Mexico til vinterkledd Norge

Opprinnelig kommer Gadiel fra Léon, en storby midt i Mexico. Byen har cirka to millioner innbyggere, og Gadiels familie var en del av en liten gruppe kristne som fikk kontakt med BCC for noen år siden.

– Da jeg var rundt syv år fikk vi besøk fra flere ungdommer fra menigheten. De kom fra Norge, Tyskland og Finland, og jeg husker godt at de fant på mange morsomme aktiviteter for oss barna. Noen år senere ble familien min en del av menigheten, og da jeg var tolv år ble storebroren min invitert til YEP i Norge. Da han kom hjem et år etterpå, sa han at det var det beste tiden i livet hans.

– Han fortalte meg så mye om alt han hadde opplevd og alle vennene han hadde fått. Helt siden den gang har jeg hatt lyst til å reise hit også! Jeg gjorde ferdig skolen med det uttalte målet om å komme hit etterpå. Og nå er jeg her! ler han fornøyd.

20170302_Hallingdal_BCC_Artikkel_GD_JW_05
Gadiel fikk låne ski, og tok utfordringen på strak arm! Foto: BCC

Følger barndomsdrømmen på ungdomsprogrammet

Det er ingen tvil om at Gadiel følger drømmen sin. – Jeg opplever så mye her i Norge, og ikke minst får jeg sjansen til å bli bedre kjent med menigheten. Hjemme hører vi forkynnelsen via TV og internett, men her får jeg høre alt direkte fra talerstolen – det er noe annet, sier han begeistret.

– Ukene her er også fulle av felleskap, aktiviteter og ungdomsmøter, og en dag i uka driver vi med sportsaktiviteter. Og så elsker jeg besøkskvelder, da får jeg bli enda bedre kjent med den norske kulturen. Det eneste jeg savner med Mexico, er maten og været, sier han med glimt i øyet.

20170302_Hallingdal_BCC_Artikkel_GD_JW_03
Det populære curlingbordet i storstua fikk konkurranseinstinktet til å slå inn. Foto: BCC

Joyce Wong
Joyce Wong. Foto: BCC

Ungdomsprogrammet har vært en «once in a lifetime-opplevelse»

Blant ungdommene fra YEP, finner vi også Joyce Wong fra Hong Kong, som har vært med i programmet litt over et år. – Jeg har sett nordlys for første gang, og i morgen skal jeg stå på ski, det blir enda to kryss til på «bucketlisten» min, ler hun.

– Det har vært en «once in a lifetime-opplevelse». Jeg har lært norsk, vært med på masse lærerikt med BrunstadTV, og fått venner som jeg aldri visste jeg skulle få.

På spørsmål om hva hun har lært mest av dette året, må hun tenke seg litt om. Så forteller hun at noe av det viktigste hun har lært er at ting som i begynnelsen virker umulig og veldig store, har vist seg å være ganske små etter hvert.

Deler hus med 14 jenter fra forskjellige land

– Vi bor i et hus med 14 jenter fra flere ulike land, og i starten var vi veldig forskjellige. Men mye av det jeg så på som store problemer, kan jeg bare le av i dag, smiler hun. – Jeg vet at dette opplever jeg bare en gang, og nå skal jeg snart hjem, så jeg vil egentlig bare gripe opplevelsene og alle de små gledene som kommer hver dag! De jeg ikke trodde jeg ville komme så godt overens med, er kanskje de jeg har fått best forhold til i dag. Jeg har fått så mange venner her, og jeg vet at dette blir minner jeg bærer med meg for alltid.

20170302_Hallingdal_BCC_Artikkel_GD_JW_04
Joyce har fått mange gode venner i løpet av tiden på YEP, her sammen med Karethe. Foto: BCC

20170302_Hallingdal_BCC_Artikkel_GD_JW_06
To fullspekkede dager i vinterland er over. Gruppebilde må til før gjengen vender hjem mot Oslo. Foto: BCC