Gidder vi å jobbe frivillig i sommerferien?

Både NRK og TV 2 melder denne uken at organisasjoner og lag i hele Norge sliter med å få tak i frivillige. Leder for frivilligheten mener at dugnadsånden må vekkes opp, og i den forbindelse har vi tatt en sjekk på sommerens dugnadsånd i våre rekker.


Stian Slotterøy Johnsen fra Frivillighet Norge sier til NRK at vi har sett en jevn nedgang av frivillig arbeid de siste årene, og at undersøkelser viser at det er en lavere andel som gjør frivillig arbeid blant den yngste aldersgruppen fra 15-30 år.

For tiden er det høysesong for sommerstevner og festivaler. I BCC er det store forventninger til dette, og frivillig innsats er en sentral del for å gjøre dette til en god opplevelse for deltakerne.

Vi snakket med noen fra lokalmenigheten BCC Bergen for å finne ut hva det er som skal til for at man gidder å engasjere seg med frivillig innsats. For flere måneder siden fikk de forespørsel fra BCC Event om å bidra inn i planleggingen av sommerstevnet. De takket ja, og har med liv og lyst forberedt det som skal bli Tweens-Day, altså en egen dag for de som er i alderen mellom barn og ungdom.

Solveig Skutle forteller at alle kan bidra med noe:

– De yngste som skal være med å danse er bare året eldre enn tweensene, og den eldste på 85 år skal være med å dele ut t-skjorter. Ellers er alle aldre imellom der representert.

Solveig Skutle

Dugnadsånden må vekkes opp

NRK melder om ungdommer som aldri har blitt spurt om å jobbe dugnad, og leder av frivilligheten Slotterøy Johnsen sier at han er sikker på de unge engasjerte menneskene som vil jobbe frivillig finnes der ute:

– Engasjementet er stort. Jeg tror dugnadsånden er der, men den må vekkes opp.

Stian Slotterøy Johnsen, Frivillighet Norge

Det mener også de frivillige bergensere.

– Jeg er absolutt enig i at dugnadsånden er der, sier Christine Fosse. – Det er utrolig meningsfullt og gir stor glede når man kan få lov å gjøre noe godt for andre, det løfter rett og slett livet til en ekstra dimensjon. Hun er en av de cirka 80 frivillige fra lokalmenigheten i Bergen som har planlagt for sommerstevnet i år.

Siden mars har de hatt planleggingsmøter hver eneste uke for å komme i mål, og så har de samarbeidet med lokalmenigheter fra Tyskland slik at programmet kan brukes på to sommerstevner; et i juli og et i august.

–  Det starter med en kick off i den nye bankettsalen før alle skal gå til aktiviteten de har meldt seg på, sier Solveig Skutle. – De har kunnet velge mellom mye forskjellig, som maling, fotballskole, klatring, villmark, foto/video, MasterChef, skating, BibleX-gaming og vannaktivitet.

Hele dagen vil det være full aktivitet for denne aldersgruppen, og det hele avrundes med Intro Live i storsalen. For å få det hele til å fungere godt, er det cirka 150 mentorer som er med på aktivitetene.

Fra aktiviteter under Tweensday. Foto: BCC
På ettermiddagen blir det «Intro Live» i storsalen. Her fra i fjor. Foto: BCC

Det er altså en svært engasjert menighet som har tatt på seg oppdraget, og vi lurer på hva det er som er motivasjonen for å bidra.

Å bidra selv bygger opp forventningene

– Når vi som lokalmenighet blir spurt om å bidra med noe i forbindelse med sommerstevnet på Brunstad, så tennes en ekstra gnist i oss, sier Gjermund Gangsøy.

Han forteller at de valgte å sette lokale prosjekter som kan utsettes på vent i denne perioden, og gikk 100% inn for oppgaven.

– De oppgavene vi er med på i forkant av stevnene, bygger jo også opp forventningene og gleden over at vi endelig skal samles og oppleve så mye sammen.

Gjermund Gangsøy

Solveig Skutle nikker samtykkende og legger til: – Og så gir det oss et lite innblikk i hvordan det jobbes intenst for at hvert eneste arrangement skal bli helt uforglemmelig for deltakerne, noe som setter det i et større perspektiv.

– Bare denne ene dagen har det vært jobbet hundretalls av timer med, og da blir jeg ydmyk når jeg tenker på hvor mye frivillig innsats andre legger ned for at jeg og andre skal få et fantastisk sommerstevne. Da er jeg veldig glad for at jeg får lov til å bidra med bittelitt, sier hun.

Det er mange små og store oppgaver som skal utføres på et sommerstevne, og mange frivillige timer legges ned. Det har over generasjoner vært bygget en kultur for å bidra inn i fellesskapet, både i det norske samfunnet og i frivillige organisasjoner, kirker og trossamfunn. Når dette holdes ved like, så er det ikke spørsmål om vi gidder å jobbe frivillig, vi tar ansvar og bidrar der vi ønsker å være aktive.

LES OGSÅ: TV 2: Urovekkende tendens i idretten: – kan bli katastrofe