1400 på kinopremiere for «mannen som vekket Norge»

Torsdag kveld fyltes salen på Oslofjord Convention Center av spente kinogjengere som kom for å se førpremiere på filmen om Hans Nielsen Hauge.


Gjennom 75 minutter fikk de et innblikk i livet til en mann som har satt store og dype spor etter seg i Norgeshistorien, både som kristen forkynner, industriherre, likestillingsmann og forfatter. Ikke minst bidro han til frigjøring og opposisjon mot embetsmennene og et system som undertrykte vanlige folk.

«Norge, på alle samfunnets områder, var et bedre land, for alle, etter Hauge enn før Hauge,» oppsummerte Hauge-forfatter Alv Magnus i dokumentaren.

–Fortjener å bli fortalt til nye generasjoner

Harald Flem, som er produsent og regissør for filmen, forteller at de ønsker å få frem den store betydningen Hauge hadde, både for i sin samtid og ettertid. Han mener Hauges bidrag til Norgeshistorien er noe som fortjener å bli fortalt til nye generasjoner, i større grad enn det gjøres i dag.

– Derfor har vi fått med oss flere unge bidragsytere i filmen. Målet er at filmmaterialet kan leve lenge, så vi vil fortsette å utvikle det til nye formater og flater fremover, sier han.

Harald Flem, regissør og produsent.

Benedicte (15) fra Øvre Eiker var en av de som hadde tatt turen til førpremieren sammen med vennene sine.

– Jeg synes historien var spennende, spesielt siden den er sann. Det er en viktig del av Norges historie som ikke bør bli glemt.

– Det gjorde inntrykk på meg å se Hauges gudsfrykt og ikke minst hvor mange som fikk troen på grunn av en mann. Han gjorde det som gagnet de rundt seg, uten å tenke på seg selv.

Benedicte sammen med flere venninner fra Eiker. Foto; BCC

Religionsfrihet på agendaen

Aleksander Fuglset (24) var også til stede på kinovisningen. Han reflekterer over hvilken betydning Hauges arbeid har hatt for resten av kristen-Norge.  

– Det at han omsatte bibelen til praktisk kristenliv, selv om han sto under stor motstand, var ekstra spesielt å se. Hauge var en interessant person som har betydd mye for svært mange mennesker.

– Uten at Hauge satt religionsfriheten på agendaen på det tidspunktet han gjorde, tror jeg for eksempel ikke at BCC ville vært så langt i utviklingen som vi er i dag. Han var med å bane veien for mange andre troende.

Aleksander (24) synes historien om Hauge gir grunn til ettertanke. Foto: BCC

Både Benedicte og Aleksander synes det var naturlig å vise filmen i forkant av BCCs sommerstevne.

– Det at filmen ble vist her i forbindelse med sommerstevnet synes jeg var fint. For det første er dette et sted hvor kristne samles, og dermed er det et perfekt sted å formidle en slik historie. Menneskene som har kommet for å se filmen kan også kjenne seg igjen i det Hauge opplevde, i den personlige troen, tror Benedicte.

Vil takke alle de fremmøtte

Bjørg Veland fra Manymore Films, som er distributør av filmen, var selv til stede i salen, og ønsket å takke de rundt 1400 gjestene som hadde tatt turen til førpremieren.

– Jeg vil rette en stor takk til alle som har kommet for å se filmen her. Det var en virkelig god atmosfære og et veldig levende og positivt publikum, så det har vært en opplevelse å være til stede.  – Til høsten kommer filmen til kinoer over hele landet, så de som ikke fikk med seg visningen denne gangen, får mulighet da. Og dersom man har tilbakemeldinger på filmen, så tar vi gjerne det, for vi skal jobbe mye med materialet fremover, sier Bjørg Veland.


Da filmen var slutt, utløstes en spontan applaus blant publikum. Det er grunn til å tro at mange gikk inspirert hjem fra kinovisningen – med et tydeligere bilde av Hauges viktige og resultatgivende arbeid på mange fronter.

Rundt 1400 personer hadde tatt turen for å få med seg filmen om Hans Nielsen Hauge. Foto: BCC