Påsken som endret verden for alltid

Det er ikke lett å romme den historiske og høytidelige atmosfæren fra palmesøndag under ungdommens påskecamp i en tekst. Men minnene lever videre i tusenvis av ungdom som har fått en opplevelse for livet.


For cirka 5.000 ungdommer i Brunstad Ungdomsklubb, som er samlet til sin første internasjonale påskecamp på tre år, har historien virkelig kommet til live de siste dagene. Under overskriften «Jerusalem 33 AD» har tusenvis av frivillige timer gått med til å skape en helt unik opplevelse, for å formidle påskens budskap til nye generasjoner.

Bibelens fortellinger blir levende i by fra år 33

Når lokalmenigheten i Oslo og Follo påtar seg oppgaven med å gjenskape bylivet i Jerusalem fra år 33, går de virkelig inn for oppgaven:

Flere hundre skuespillere og statister i tidsriktige kostymer er bare noen av det som møter deltakerne denne palmesøndagen. Det er leid inn sauer, duer, og til og med en kamel, mens gatemusikanter lager stemning på åpne plasser. Tradisjonell israelsk mat forberedes på store griller mellom hyttene i hagebyen.

Rundt 20 historiefortellere beveger seg rundt. Noen dramatiserer kjente hendelser fra Bibelen, andre forteller historien gjennom samtaler med ungdommene de møter. Siden det er nesten 30 nasjonaliteter på campen, snakker de ulike språk, for å kunne kommunisere med så mange som mulig.

– Vår jobb er å fortelle noen av de kjente historiene om personer fra Jesu tid, men på en måte som gjør det mer levende enn det de kanskje har lest før, forteller Susi Almås.

Hun er kledd i en rød kjortel, med lyst sjal over hodet, og forteller at hun har lest grundig gjennom hendelsene i de fire evangeliene som forberedelse.

Susi Almås og Øystein Haukelidsæter forteller historier fra evangeliene til ungdommene. Foto: BCC

– Jeg oppdaget interessante detaljer jeg ikke har lagt merke til før, og sånn kom historiene mye mer til live for meg også. For eksempel hvordan Peter ble grepet av redsel da Jesus ikke lenger var sammen med dem, selv om han hadde vært så modig tidligere. Da gjorde han det som egentlig var helt utenkelig for han, og benektet at han kjente Jesus. Men Jesus ga han ikke opp, han visste på forhånd hva som skulle skje, og hadde likevel bare tro og håp for Peter.

– Det er noe jeg ønsker å formidle til ungdommene gjennom denne historien; det er håp og tro for dem også, for Jesus elsker dem.

Temakveld: Påsken som endret verden

Det er klart for den store temakvelden. Når forestillingen starter i storsalen står 170 skuespillere, statister og sangere fra BCC Grenland klare bak scenen. Et stort teknisk crew håndterer lys, lyd, bilde og regi, og det er mange elementer som skal fungere.

– Idé og manus til sceneshowet ble egentlig skrevet for to år siden, til påsken 2020. Men da verden stengte ned i pandemi, ble alt satt på vent. Det sier Trine Sandersen, som sammen med Randi Fosse har regiansvar for kvelden.

Siden den gang har videospillet Bible X, som kun var på skissestadiet i 2020, blitt utviklet til en betaversjon. Dette har ungdommene har fått teste ut de siste to månedene.

Forventingen i salen er til å ta og føle på før det starter. Foto: BCC

– Gjennom testperioden med Bible X har de fått oppleve noe det som skjedd i Jesu siste dager, ved å gå inn i dette bibelske spilluniverset. Det gjør at de er godt forberedt på det som kommer i kveld, sier Trine Sandersen.

Hun forteller at visjonen bak både spillet, sceneshowet og alt det andre, er at ungdommene skal forstå betydningen av Jesu død og oppstandelse i år 33, og hvilke enorme muligheter dette har skapt for oss som lever i dag.

En storslått temakveld der alle virkemidler tas i bruk

Det er helt mørkt i salen når showet starter denne kvelden. Så lyser den enorme LED-scenen opp. Filmsekvenser fra Bible X-spillet og en spillefilm som aldri er vist før, formidler dramatiske scener fra Jesu siste dager. Skuespillere og sangere forsterker handlingen fra scenen, til musikk som er komponert for anledningen.

Det hele gjør et mektig inntrykk. Fra påskemåltidet Jesus og disiplene holder, hans desperate bønn i Getsemanehagen, den rasende folkemengden hos Pilatus, til Jesu siste ord fra korset på Golgata.

Alle virkemidler blir altså tatt i bruk for at neste generasjon skal få en egen forståelse av hva som skjedde denne påsken for snart 2000 år siden; den gangen Jesus snudde opp ned på den jødiske påsketradisjonen, og kristendommens tid startet.

Disse hendelsene var noen av de mest dramatiske i verdenshistorien. Og kanskje det viktigste: de skapte helt nye muligheter for den som vil tro på han. Disse mulighetene er åpne for alle som selv tar imot frelsen og går inn i den pakten som Jesus innbyr oss til.

Kåre J. Smith deltok på temakvelden, og inspirerte ungdommene til å gå inn i et liv der de tjener Gud i sannhet. Han fikk fram hvordan Gud kan gjøre et mektig frelsesverk i oss, ved at vi lar oss rense i tanker, ord og gjerning.

Kåre J. Smith deltok på flere måter under temakvelden, blant annet som en del av spilluniverset Bible X. Her reiste han tilbake til år 33 og svarte på spørsmål fra hovedkarakteren Max mens de ruslet rundt på tempelplassen. Foto: BCC
Ungdommene fikk også en appell som inspirerte til å tjene Gud i sannhet. Foto: BUK

– Hele temakvelden var en utrolig sterk opplevelse. Fra begynnelse til slutt egentlig, jeg ble nesten blåst av banen av det hele. Jeg kan bare forestille meg hvor mye tid og arbeid som har gått med til å forberede. Det gjør meg ekstra takknemlig, også for min plass i menigheten, sier Adelle Cheetham (22).

Hun kommer fra Urbana, USA, og har reist hit sammen med 45 ungdommer fra den amerikanske menigheten.

Adelle (t.h.) og vennene hennes har reist fra Urbana, USA, for å delta på BUKs påskecamp. Foto: privat

400 familier inviterer til påskemåltid

Historien som er formidlet har gjort kraftig inntrykk, men kvelden er ikke over ennå. Nå fortsetter påskefeiringen i hyttene i hagebyen. Nesten 400 familier har åpnet hyttene, og ungdomsgrupper fra ulike land og nasjonaliteter finner veien til sin husvert for kvelden. Dette illustrerer også hvordan jødene på Jesu tid ble innkvartert hos lokalbefolkningen når de feiret påskehøytiden i Jerusalem. Alle vertsfamilier stiller i tidsriktige kostymer, og gjestfriheten er stor selv med begrenset plass i stua.

Langtidsgrillet påskelam med tilbehør etter israelsk oppskrift står på menyen, mens musikken og festlighetene fortsetter i gatene. Glade ungdommer synger seg inn i kveldsmørket, mens fakler og bålpanner danner en magisk atmosfære mellom hyttene. Det blir en uforglemmelig opplevelse, og for de fleste bikker feiringen midnatt før ungdommene finner sine egne leiligheter.

– Atmosfæren ute var helt fantastisk å oppleve, sier Adelle Cheetham.

Hun og flere venner fra Urbana har vært ute i gatene og latt seg rive med av stemningen.

– Hele denne opplevelsen fikk meg bare til å tenke at «slik er menigheten». Ord kan ikke beskrive hvordan det er å være her igjen.

Temakvelden «Jerusalem 33 AD» vises på nytt i storsalen skjærtorsdag kl. 18:00, for deltakere på BCCs påskestevne.