Musikkglede i barnekoret på Sørlandet

Barn og musikkglede hører godt sammen. I lokalmenigheten på Sørlandet møtes opptil 30 sangglade gutter og jenter hver uke i barnekoret Vokal Sør. En engasjert korleder sørger for øvelser med sang, dans og rytmelek, og barna øver godt for å kunne opptre så ofte som mulig.


Tekst: Siri Kverneland Olsen – Foto: Tonje Timmons, BKM Sørlandet

En torsdagskveld i februar er det igjen tid for korøvelse på Kalvild Gård. Det er lett å se at barna er forventningsfulle når de kommer; de nærmest løper inn i rommet hvor øvelsen skal være, klare for å finne sin plass. Korleder Janne Epland får barnas oppmerksomhet fra første stund, med fengende og lekende oppvarming. Hun er tydelig forberedt og smiler til barna mens hun instruerer dem. Det er lett å se at sangen og rytmen smitter over på barna.

– Det å kunne formidle det kristne budskapet til barn gjennom sang, er veldig fint. Det bidrar til å gi barna glede og trygghet i troen på Jesus. Her har man mulighet til å lære barna gode verdier gjennom sanger med innholdsrike tekster, sier Janne.

Hun synes også det er viktig at barn får mulighet til å utfolde seg med musikk, sang og dans.

– Det er helt naturlig for de aller fleste barn, og et fint alternativ til idrettsaktiviteter, som har mye plass i samfunnet vårt. Det er ikke så viktig for meg at alle skal på kor, men at de som vil skal føle at de har fått muligheten til å utvikle seg i den retningen.

Barna er forventningsfulle når de kommer, og er raskt på plass. Korleder Janne Epland setter i gang med lekende oppvarming. Foto: BKM Sørlandet

– Et viktig tilbud i en spesiell tid

Det siste året har hele samfunnet vært preget av koronapandemien, og det har naturligvis blitt færre øvelser og mindre aktivitet for Vokal Sør. Selv om det i perioder har vært lov til å samles i mindre grupper, forteller Janne at de har vært nøye med smittevern, da koret har medlemmer som kommer fra flere forskjellige kommuner og skoler. Hun har i perioder sendt med innhold og lenker til sanger barna kan jobbe med hjemmefra.

– Det blir selvfølgelig ikke det samme som å synge sammen. Derfor er det veldig deilig at vi nå kan begynne så smått å komme inn i rutiner igjen og se hverandre hver torsdag, forteller Janne.

Linn Marken Larsen, som har tatt turen til korøvelse med sønnen, forteller at kortilbudet har vært ekstra viktig i denne spesielle tiden. Hun er glad for at Luca (6) nå kan komme på øvelser igjen.

Luca og familien flyttet til Lillesand for 1,5 år siden, og har vært med i koret siden da. Her med mamma Linn. Foto: BKM Sørlandet 

– Mye har foregått digitalt i året som har gått, men dette er noe helt annet. Her får barna møte en engasjert og kreativ korleder, og musikkgleden hun utstråler smitter over på barna.

Luca synes det beste med koret er å få lov til å stå på scenen og synge. På dagens øvelse er han en av barna som fikk lov til å synge litt i mikrofonen.

– Jeg trodde det skulle være vanskelig å synge i mikrofon, men det var litt lettere enn jeg hadde trodd, sier han.

Linn Marken Larsen roser tilbudet som sønnen hennes får lov til å ta del i: – Jeg tror ikke jeg hadde klart å formidle den samme musikkgleden til mitt barn som det han får gjennom koret. Opplegget er veldig profesjonelt, og det skapes et engasjement på øvelsene som Luca tar med seg hjem. Jeg synes det at han får lære de gamle sangene som jeg selv er glad i, er veldig verdifullt. Det har også kommet mange nye barnesanger, som jeg har ikke rukket å lære ennå, så det at de lærer dem er også veldig fint. Det er et godt innhold og budskap i denne musikken.

Menighetens musikkarv til nye generasjoner

Helge Ankers musikkinstitutt, som arbeider med å forvalte menighetens musikkarv, har de siste årene hatt en satsning på barnekor. De ønsker å legge til rette for at flere lokalmenigheter gjør som BKM Sørlandet; prioriterer arbeidet med musikk og sang for barn. Som ledd i dette arbeidet lanserte de for kort tid siden en nettside med ressurser for korledere og barn som vil lære menighetens sanger.

Nettsiden inneholder både en ressursbank for barnekorlederne, i tillegg til en lek- og læringsside for barn med blant annet dansevideoer, sangarkiv med playbacks og månedlige konkurranser. Janne tror dette vil bli en viktig ressurs for Vokal Sør fremover. Hun ser for seg at barna fremover vil kunne øve på de samme sangene og dansene hjemme, for så å komme til korøvelse og danse og synge der.

-Har dere hørt hva månedens challenge er? spør Janne. Hver måned lanseres nemlig en ny nett-konkurranse som barna kan være med på. Foto: BKM Sørlandet

Gleder seg til å synge for andre igjen

Nå gleder barna i Vokal Sør seg til koret igjen kan opptre på ulike arrangementer.

– Det så viktig og motiverende å øve frem mot noe, og ikke minst gi barna gleden av å opptre og vise det de kan. Vanligvis opptrer vi så ofte som mulig. Det er skikkelig sunt og vi ser at barna utvikler seg og blir tryggere for hver opptreden, sier Janne.

Inntil videre får barna klare seg med mikrofontesting for tom sal, men det ser ut som også det faller i smak hos den livlige gjengen i Lillesand.

NB: Barnekoret har denne uken valgt å hatt samlinger over nett, med tanke på smittesituasjonen i området. 

Tilbakeblikk fra sommeren 2018, da barna sang på åpningen av menighetens nye lokaler på Kalvild Gård. Nå gleder de seg til de kan opptre igjen snart. Foto: BKM Sørlandet