Det nærmer seg et år med koronapandemiens grep om samfunnet, og mange håper på snart å kunne samles som normalt til menighetsliv og aktiviteter. I mellomtiden, i lokalmenigheten i Grenland, har live-sendinger sørget for både felleskap og inspirasjon til troen disse månedene.
Tekst og foto: Ulrikke Andresen
Det er tirsdag kveld, og jeg står i en mørk foajé på Grasmyr konferansesenter. Dette er stedet medlemmer i menigheten i Grenland samles til trosoppbyggelse, søndagsskole og aktiviteter for barn og unge. Det er vanligvis yrende liv her på en tirsdag kveld, med både musikkskole, aktivitetsgrupper og ungdomsmøte. Nå er det meste av samlinger enten satt på pause, begrenset eller flyttet online.
Likevel har ikke pandemien bremset engasjementet og kreativiteten, men derimot er det blitt investert både tid og krefter på å legge til rette for et menighetsliv online.
Podcast for ungdom og online-arrangement for hele menigheten
Siden nedstengningen våren 2020 har det blitt arrangert flere online-sendinger både for yngre og eldre, og allerede ved utgangen av mars startet ungdomsarbeidet med en egen podcast for å samle, engasjere og inspirere i en hverdag hvor alt var annerledes.
– På sendingene for ungdom har vi kanskje mest fokusert på å lage noe som samler oss, hvor flere også har mulighet til å delta i videoinnslag, konkurranser eller andre ting. Selv om det ikke er som et tradisjonelt møte, tror vi sendingene kan være inspirerende og trosoppbyggende likevel, sier Simen Andresen, som er leder for ungdomsarbeidet her.
Menigheten hadde på forhånd investert i nytt teknisk utstyr som kom godt med da det ble klart at pandemien ville vare utover høsten. Nye kameraer ble satt opp, og hovedsalen omrigget til et lite studio. Her har det blitt arrangert flere online arrangementer for medlemmene som har samlet hele menigheten.
Ungdomssending live fra studio
– Nå må vi komme i gang, sier Anita (27). Hun er prosjektleder for kveldens sending, og nå er hun klar for generalprøve. Snart skal de streame live til en ungdomsflokk på over 200.
– Vi kan ikke møtes fysisk som vi pleier, men dette er helt klart en måte å samle oss på, gi informasjon, skape liv, engasjement og stemning, sier Anita.
Anita (27) leder kveldens opptak. Sveip for flere bilder. Foto: privat
Ungdommen står selv bak planlegging og gjennomføring av online-arrangementet.
– Nå har vi gjort dette noen ganger, så vi har et dedikert team på faste poster. Det består i alt fra å være programledere, til styring av kamera, miksing av lyd og lys, og alt som skal til for å få til en bra sending for de som sitter hjemme, forteller Anita.
I løpet av de neste timene sendes både korte inspirasjonsappeller, musikkinnslag, filmsnutter og morsomme konkurranser til ungdommene som følger sendingen fra sofaen. På studioet på Grasmyr er det kun noen få gjester, i tillegg til de som styrer spaker og mikrofoner.
– Noe av sendingen produseres på forhånd, og noe er live. Men når vi har disse sendingene, kjenner vi på fellesskapet som det skaper. Bare det å vite at det sitter et par hundre ungdommer i forskjellig hjem og ser på sendingen samtidig, gjør at vi får lyst til å gjøre det så bra som mulig. Målet er at tirsdags kveld fortsatt skal oppleves som et høydepunkt og samlingspunkt hver uke, sier Anita.
– Utrolig hva vi får til sammen
Anita forteller at pandemien har satt kreativiteten og engasjementet på prøve:
– Selv er jeg ikke noe teknisk geni eller studio-designer, men jeg er innstilt på å gjøre noe bra for alle ungdommene, tross at vi ikke kan møtes fysisk. Når man samarbeider med andre som har samme ønske er det utrolig hva vi får til sammen, selv om det helt klart er utfordringer også, sier Anita.
Simen Andresen er glad for at vanlige barne- og ungdomsaktiviteter kan gå tilnærmet som normalt nå, men med noen tilpasninger.
– Ungdomsaktiviteter har heldigvis vært høyt prioritert fra myndighetenes side, så mindre grupper har stort sett hatt muligheter for samlinger og aktiviteter. Det har vært viktig å holde hjulene i gang, så ikke mange tilbud faller bort, sier han. – Generelt har vi nok fått større fokus på at flest mulig skal ha det bra, og føle tilhørighet i den aktiviteten de er med i.
Vil fortsette med online arrangementer
I lokalmenigheten i Grenland har også søndagsskolelærere og flere frivillige laget et online tilbud til barna. På nyåret har det blitt arrangert to lokale søndagsskoler online, med filmer, aktiviteter og konkurranser.
Nå som det ser ut til at nedstengningen vil vare en stund til, jobbes det kontinuerlig med nye samlingsalternativer lokalt for flere målgrupper. Simen forteller om mye kreativitet og engasjement blant de som jobber med dette:
– Mange frivillige har gjort en stor jobb med å omorganisere menighetslivet, og det har nok vært veldig viktig for fellesskapet i menigheten. Online arrangementer er noe vi vil fortsette med framover også, til vi kan begynne å samles i større grupper igjen.