NRK sine 19 spørsmål ble til 10


NRK Brennpunkts omfattende kontakt med personer som har engasjert Psy-Group er skremmende. Spesielt fordi spørsmålene BCC har mottatt, til forveksling ligner påstandene som er sentrale i påvirkningsoperasjonen. Nå er flere uriktige påstander fjernet, antallet spørsmål er redusert fra 19 til 10.


Av: Anne Lea K. Nielsen

BCC har jobbet hardt for å få fakta på bordet overfor samarbeidspartnere og media, fordi påvirkningsoperasjonen har spredd fordreid informasjon i stort omfang gjennom flere år.

– Det er alvorlig hvis NRK Brennpunkt gjentar de påstandene som er skapt via operasjonen, for de har så stor definisjonsmakt. Vi kan ikke leve med at ledere og medlemmer hos oss blir kriminalisert og stigmatisert, det er urettferdig, og det skader trossamfunnet vårt, sier Berit Hustad Nilsen.

Hvorfor er det så krevende å rydde opp? Kan man ikke bare dokumentere hva som er fakta?

– Det er klart at en historie om påstått pengepress blir sterkere hvis man gir inntrykk av at pengene samtidig har havnet i lommene på lederne. NRK Brennpunkt har nå gjort alt de kan for å få denne historien til å henge sammen. Regnskaper beviser tydelig at det ikke stemmer, så vi har henvist dem til mer kvalifisert dokumentasjon enn Jonathan van der Lindens e-postboks, sier Hustad Nilsen.

LES OGSÅ: BCCs moral og etikk – et problem eller en løsning? 

Hun reagerer også på at NRK Brennpunkt ber Ben van Wijhe, som Psy-Group omtaler som sin klient, om hjelp i hans nettverk for å i møte gå hennes faktaopplysninger.

– At NRK Brennpunkt, når vi fremlegger faktainformasjon, løper rett til disse tvilsomme kildene og ber om hjelp til å imøtegå våre faktuelle opplysninger, mener jeg er svært betenkelig rent presseetisk. Men det blir vel andre som må vurdere denne prosessen etter at programmet er sendt.

BCC har også krevd svar på om påstander som er fjernet fra våre spørsmål også er trukket tilbake. Det vil ikke NRK svare på. Dermed henger det fortsatt i luften.

Første runde med spørsmål

Den 1. september 2020 mottok BCC 19 spørsmål fra NRK Brennpunkt. På dette tidspunktet hadde dialogen mellom NRK og BCC vart et år. Det viste seg at mange av påstandene inneholdt alvorlige feil, og at innholdet i stor grad lignet mer på Psy-Groups alternative virkelighet om BCC, enn det som faktisk er virkeligheten.

For eksempel har NRK Brennpunkt påstått å kunne dokumentere at lokalmenighetenes sparepenger har forsvunnet. Det kunne BCC tilbakevise med full tyngde.

LES OGSÅ: Hvor er lokalmenighetenes sparepenger?

Tre runder med spørsmål

Etter mange runder med dialog og møter med NRK, har BCC nå besvart den tredje versjonen av spørsmålene på video. Det var til slutt 10 spørsmål igjen, av de 19 som NRK la ut med i første runde.

Etter hvert som påstander om svikt i BCCs økonomistyring ble motbevist, har det blitt fremmet andre påstander, som at BCCs moral og etikk er negativ, påstander om sosial kontroll og mangel på ytringsfrihet i BCC.

Medlemmene har reagert sterkt på den ladede tonen i NRKs påstander, og ikke minst den manglende vilje til å spørre BCCs medlemmer selv hva de synes om disse.

LES OGSÅ: Takket nei til å teste påstander mot medlemmer

Last ned de tre versjonene av spørsmålene fra NRK her:

Del :
Relaterte artikler