Du møter oss i hverdagen: dette er BCC-medlemmene

Med rundt 8.800 medlemmer er BCC bare en liten gruppe i Norge. Likevel opplever mange at inntrykket som skapes av BCC i offentligheten ikke stemmer med virkeligheten. Vi har spurt et titalls medlemmer om deres hverdag, og hva de tenker når de fremstilles som noe utenfor samfunnet.


Tekst: Johanne Reiersrud – foto: privat

I arbeidet med å undersøke og rydde opp etter påvirkningsoperasjonen som har foregått mot BCC de siste årene, har det kommet frem at det har vært en helt bevisst strategi å beskrive BCC som en tvilsom forsamling på utsiden av det vanlige samfunnet. Dette går klart frem av dokumentasjon som er avdekket i forbindelse med etterforskning i saken.

Det er dessverre ikke noe nytt at BCC-medlemmene opplever at deres menigheter og fellesskap blir fremstilt som noe det ikke er.

Vi ser også samme tendens i de siste årenes mediedekning av BCC, og nylig gjennom en rekke spørsmål fra NRK Brennpunkt. Dette er svært skadelig, ikke minst for medlemmene våre, når det ikke blir rettet opp i feil inntrykk.

LES OGSÅ: Dette svarte medlemmene på NRKs spørsmål.

Så hvem er BCCs medlemmer?

BCCs medlemmer er vanlige folk som du møter på helt vanlige arenaer i hverdagen; på arbeidsplassen din, når du henter barna i barnehagen, eller møter andre foreldre på FAU-møtet. De har ulik utdannelse og ulik kulturell bakgrunn, og kan være din sykepleier, lærer, advokat eller håndverker. Her møter du fem av dem.

Pernille Harbo Tombre (22)
Bor: Sarpsborg
Yrke: Student

Pernille Harbo Tombre til høyre. Foto: privat

Hva består hverdagen din vanligvis av?

Akkurat for øyeblikket består hverdagen min for det meste av praksis på sykehuset i Østfold og mye skolearbeid. I tillegg er jeg håndballtrener for yngre jenter (alder 13-18) som har treninger på mandager.

Hvorfor er du medlem i BCC?

Det er flere grunner til det. Jeg ble født inn i en familie som var medlemmer fra før, og da jeg vokste opp merket jeg at forkynnelsen handlet om noe jeg ville ha i mitt liv. Etter hvert har jeg fått oppleve at dette faktisk gjør meg lykkelig, så jeg har forblitt her. For meg er menigheten en stor del av livet mitt og noe jeg opplever som et godt sted å være.

Hva synes du om påstander om at BCC opererer på utsiden av det norske samfunnet?
Det synes jeg oppriktig er merkelig å si. Jeg har alle mine år gått på vanlig skole og har hatt flere jobber, blant annet på kafeer og i hjemmesykepleien. Jeg utdanner meg, jobber i samfunnet og prater åpent med de rundt meg. Jeg har også gode venner og kollegaer som ikke er en del av min menighet.

Jeg har aldri følt meg noe annerledes enn de jeg går på skole med, jobber med, ser på butikken eller smiler til når jeg går forbi og møter på gata. Jeg er en like stor del av samfunnet som resten av Norges befolkning – og det er resten av BCC også! Eneste forskjellen er troen min, min religion som jeg har full rett til å ha her i Norge.

Flere jeg har møtt som ikke er medlem av BCC kommenterer at de synes det er rart at jeg er medlem eller at de ikke så for seg det – for de har tenkt helt annerledes om BCC og hvem de trodde vi var. Så kanskje påstanden om at vi ekskluderer oss fra samfunnet er basert på fordommer som lever i samfunnet, men som ikke stemmer.

Jonatan Hjellnes (36)
Bor: Tønsberg
Yrke: Prosjektleder i byggebransjen

Hva består hverdagen din vanligvis av?

Jobben selvfølgelig, også er jeg en engasjert småbarnsfar som bruker tiden med familie, aktiviteter for barna og frivillig arbeid, mye i BCC.

Akkurat nå er jeg engasjert i prosjektgruppe på skolen, da denne skal sammenslås med en annen. Min kone sitter i FAU, og jeg har styreverv BKM Tønsberg, som er lokalmenigheten vår.

Hvorfor er du medlem i BCC?

Jeg er først og fremst begeistret over det kristne budskapet i BCC, som er livslover som fungerer i praksis. Det gir meg et godt og fredfylt liv. De menneskene som har det på samme måte finner jeg stort sett i BCC, så derfor er jeg medlem.

Hva synes du om påstanden om at BCC opererer på utsiden av det norske samfunnet?

Dette kjenner jeg meg ikke igjen i. Vi er normale mennesker som lever et gudfryktig liv der vi er, følger normer og lover i vårt samfunn, mens hobbyen vår er gjerne «BCC», akkurat som andre har hobbyer de ønsker å bruke tid på.

Elin Kronstad (52)
Bor: Sandefjord
Yrke: Sykepleier

Hva består hverdagen din vanligvis av?

Jeg jobber som sykepleier ved Sandefjord legevakt, hvor jeg har vært i 14 år. Der har jeg en 75% stilling og trives veldig godt med mine kollegaer. Det er stor romslighet på min arbeidsplass når det gjelder forskjellige livssyn og verdier. Slik jeg opplever det har alle respekt for hverandre, enten de er kristne, muslimer eller ikke-troende.

Jeg er veldig glad for å kunne hjelpe mennesker som er syke, eller opplever en eller annen form for krise. For meg er jobben en måte å bidra på en positiv måte til det samfunnet som jeg er en del av, og som jeg er veldig glad i.

Det har også vært viktig for meg å følge opp våre barn på skolen, og å være en foreldreressurs for klassen. Derfor har jeg både vært klassekontakt og medlem av FAU. Vi har hatt glede av å ha et åpent hus, hvor barnas klassekamerater har fått komme og gå. Det har gjort at vi har fått god kontakt med mange foreldre i vårt nærmiljø. Jeg har også vært fotballtrener for min datters fotballlag. Har ingen slike verv nå, men har fått barnebarn og ser det som en viktig oppgave å følge opp han. Det gjør det også lettere for min datter å studere.

Hvorfor er du medlem i BCC?

Jeg er født og oppvokst i BCC. Her hadde jeg en fantastisk trygg og fin barndom og ungdomstid. I mitt barndomshjem opplevde jeg troende mennesker. Det livet jeg så både hjemme og i menigheten ga meg tillit og tro. Trangen til det rene og gode liv som jeg så rett for mine øyne, vokste sakte, men sikkert frem i meg også. Valget om å gi hjertet mitt til Jesus er det beste valg jeg noen gang har gjort. Det har gitt meg et rikt og lykkelig liv, og hadde jeg vært ung i dag ville jeg valgt akkurat det samme.

Hva synes du om påstanden om at BCC opererer utenfor samfunnet?

Det skjønner jeg ingenting av. Jeg tar del i samfunnet på lik linje med andre i landet vårt. Noen er aktive innenfor sport, politikk eller andre ting. At jeg engasjerer meg i en kristelig menighet, setter meg absolutt ikke utenfor samfunnet.


Karine Strand Andersen (36)
Bor: Sarpsborg
Yrke: Art Director / Digital strateg i reklamebyrå

Hva består hverdagen din vanligvis av?

Jeg har ansvar for å utvikle digitale markedsstrategier for bedrifter, og en stor del av jobben går ut på å holde foredrag, kurs og opplæring med innholdsmarkedsføring i sosiale medier. På fritiden er jeg strikkedesigner, og har en nettbutikk hvor jeg selger strikkeoppskrifter for barn.

De to siste årene har jeg vært klassekontakt for klassene til to av våre tre skolebarn. I tillegg til verv på barnas skole har jeg et frivillig lederverv på arbeidsplassen, der jeg i ledergruppen er med på å påvirke hvordan bedriften skal drives.

Hvorfor er du medlem i BCC?

For meg er BCC og vår felles tro og lære en kilde til min personlige utvikling for å leve et rettferdig, godt og lykkelig liv. Min personlige tro gir meg hjelp i dagens små og store valg, og hjelper meg til å være en god mamma for mine barn, og et varmt og omsorgsfullt medmenneske for de jeg har rundt meg, både på jobb og ellers i samfunnet.

Hva synes du om påstanden om at BCC opererer utenfor samfunnet?

Med et yrke innen markedsføring kjenner jeg godt til de virkemidler som benyttes for å vinkle og få frem et budskap, og jeg kjenner at det er trist å se at vårt trossamfunn blir stemplet som at vi er utenfor samfunnet. Jeg opplever at jeg og min familie er engasjert der det er mulig, og vil tro at de som kjenner oss personlig kan si seg enig i denne påstanden. De som kjenner oss ville nok beskrevet oss som engasjerte samfunnsborgere som gjerne «bretter opp erma» for en god sak.


Reidar Vedvik Olsen (28)
Bor: Fredrikstad
Yrke: Bryggemontør

Hva består hverdagen din stort sett av?

– Jeg jobber med montering og bygging av båtbrygger, som er en flott og variert jobb, synes jeg selv. Ofte har jeg andre gjøremål etter jobben, det kan være dugnadsarbeid og andre ting. Jeg sitter i styret for Aktivitetsklubben Østfold, en kristen forening som arrangerer fritidsaktiviteter for barn. Så en del av tiden min bruker jeg her, i tillegg til at jeg er engasjert i arbeid for ungdom gjennom Brunstad Ungdomsklubb.

Hvorfor er du medlem i BCC?

Evangeliet som forkynnes i BCC gir meg store muligheter til å bli et bedre medmenneske, og det kan jeg si med hånden på hjerte. Som personlig kristen får jeg det jeg kaller næring for min tro og en lyst til å følge etter Jesus. Det er det store for meg, og derfor er jeg medlem i BCC. I tillegg er det fellesskapet som er i BCC helt enestående.

Som jeg svarte over, så går mye av min fritid og energi til dugnad og andre aktiviteter i BCC, men det er noe jeg gjør med glede og av takknemlighet. Jo eldre jeg har blitt, jo mere har jeg sett hvilken verdi det er for meg å være medlem i BCC.

Hva synes du om påstander om at BCC opererer på utsiden av det norske samfunnet?

Jeg synes det er trist, og det stemmer overhodet ikke. Jeg forstår ikke begrunnelsen for slike uttalelser. Vi er mennesker som lever som helt ordinære samfunnsborgere, som har rett til å praktisere vår tro/religion uten å bli satt i et dårlig lys av den grunn.