Slik løser de ungdomsarbeidet i koronatiden

Som resten av samfunnet har ungdomsgruppene i de 19 norske lokalmenighetene fått hverdagen snudd på hodet de siste månedene. Vanligvis er ukene tettpakket med aktiviteter, oppbyggelse og ulike arrangement – og det er sjeldent lite å gjøre. Men da korona slo til for fullt våren 2020, stod ungdommen foran mange nye utfordringer.


Andrea Ellefsen er aktivt med i ungdomsarbeidet. Foto: BUK Horten

Tekst: Salome Schoeler – Foto: BKM Horten / BKM Grenland 

Sentralt i BCC ble det utviklet et ukentlig online alternativ med interaktiv trosoppbyggelse som mange av medlemmene følger med på. Men det å ikke kunne samles med vennene sine over en lengre periode, viste seg å ikke være så lett.

Ungdomsgruppene rundt om i menighetene har flere ildsjeler som brenner for å kunne fortsette med ungdomsarbeidet til tross for utfordringene. For Andrea Ellefsen (28) fra Horten har det vært en hjertesak å samle ungdommen på de måtene det lot seg gjøre. Vanligvis møttes flokken på omtrent 150 ungdommer minst en gang i uken. Hun forteller at selv om det var en stor overgang da koronarestriksjonene kom, så klarte nok mange først å nyte en liten pause fra den tidligere hektiske hverdagen. Men det tok ikke lang tid før ungdommen trengte å bli engasjert.

– Etter at korona kom brukte vi Zoom, Discord og andre kanaler aktivt til blant annet «ukens livesending» der vi hadde konkurranser, quiz og trosoppbyggelse. Vi hadde også en bil-rebus som engasjerte nesten hele ungdommen på leting etter poster rundt om i Horten. Det var ekstra gøy å se hverandre, selv om det var på avstand og fra ulike biler, sier Ellefsen.

Online møter, podcast og aktivitet i mindre grupper

Her deltok Simen på en ungdomssending i BCC online i juni, med egenskrevet sang om koronatiden. Foto: BCC

Simen Andresen (33) er ungdomsarbeider i lokalmenigheten i Grenland, og de har vanligvis rundt 250 deltakere på sine ungdomsmøter. Han forteller at også de er vant til et høyt aktivitetsnivå. Da korona kom inn i bildet foregikk mye online, både lokalt og i regi av BCC, men de laget også spennende aktiviteter i mindre grupper, og en podcast for de mellom 13 og 18.

– De første ukene hadde vi online-sendinger med både oppbyggelse og konkurranser der vi utfordret hverandre til å skape aktivitet innenfor det som var myndighetens retningslinjer. For de yngste dro vi også i gang en podcast. Vi inviterte to-tre tenåringer til en uhøytidelig samtale rett og slett for å måle tempen på hvordan de hadde det. Jeg tror det var positivt å kunne høre hverandres stemmer i en så usikker periode.

Lokale ungdomsforeninger hvor flere av ungdommene er aktive, kom også på banen, og dannet grunnlaget for gruppene som holdt sammen under restriksjonene. Simen forteller at for eksempel utfordret volleyball-gruppa de andre gruppene til å lage utekino, og klatregruppa inviterte andre grupper til klatreveggen.

– Det var rett og slett mye engasjement og kreativitet, særlig hos mentorene, for å gjøre alt det vi kunne for at ungdommene skulle slippe å sitte ensomme hjemme denne tiden, sier han.

 Hvordan var å samle alle til ungdomsmøte for første gang igjen, da myndigheten åpnet for med arrangementer med 200?

– Da vi endelig kunne samle alle igjen var det fortsatt mange smitteverntiltak vi måtte forholde oss til. Siden vi egentlig er 250 ungdommer i vår lokalmenighet, kunne ikke alle komme. Men vi merket tydelig at vi trengte å se hverandre – alle var kjappe til å melde seg på for å sikre seg en plass, og det ble et spesielt godt ungdomsmøte!

Mentorer på planleggingsmøte i lokalmenigheten i Grenland. Foto: Simen Andresen

– Utfordringene har også gitt oss nye, positive erfaringer

Andrea Ellefsen forteller at ungdomsgruppa i Horten har lært mye av å være kreative denne tiden. Hun oppfordrer andre som driver med frivillig ungdomsarbeid til å bruke muligheten til å få nye erfaringer gjennom utfordringene korona har brakt med seg.

Swipe for å se bilder: (Foto: Andrea Ellefsen)

– Denne tiden har vi også merket hvor utrolig lite som skal til før man oppnår en skikkelig positiv samling, enten man er få eller mange. Det er ikke så viktig at alt er gjennomplanlagt, men at man er positiv og bidrar på sin måte med det man kan. Det som betyr mest er å være sammen med gode venner og skape felles opplevelser og minner, uansett om det blir litt annerledes enn det pleier. Vi jobber for at det skal være plass for alle – på tvers av alder og ulikheter.

Hun håper ungdommene skal oppleve høsten som en positiv tid, selv om restriksjonene ser ut til å vare enda en stund.

– Det blir jo litt spesielt med tanke på at vi må holde oversikt og telling på hvem som er på ungdomssamlingene, og at det er god hygiene og avstand, men vi håper at aktiviteter og møter skal oppleves så vanlig og avslappet som mulig, slik at det blir en god opplevelse for både de yngre og eldre ungdommene, sier Ellefsen.

– Denne uka hadde vi en skikkelig kick-off med mentorene våre med teambuilding og inspirasjon til troen, og vi er maks klare for å komme i gang igjen. For mange er jo ungdomssamlingene høydepunktene i uka, så det er et inspirerende arbeid å være med på.