Minner fra sommerstevnet: Fellesskap på Risøya

I flere år har ungdom ned til 13 år fått være med å oppleve skjærgårdsidyllen på Risøya som en del av programmet på BCCs sommerstevne. Selv har jeg vokst opp i nærheten, og er stolt av å vise frem «øya mi» til venner fra forskjellige kanter av verden.


Tekst: Ulrikke Andresen – Foto: Adelle Cheetham

Risøya ligger ved utgangen av Eidangerfjorden i Telemark, og denne sommeren var det igjen klart for flere utflukter hit for ungdom mellom 13- 25 år. Midt under sommerstevnet i august tok jeg turen sammen med rundt 1000 andre unge kvinner. Tross lett regnvær og lav sommertemperatur, møtte jeg smilende ansikter overalt på øya.  Turen til Risøya er nemlig et høydepunkt som mange av de unge stevnedeltakerne ser frem til.


En internasjonal gruppe som ser frem til en innholdsrik dag i den norske skjærgården. Foto: BCC

Båten som legger til kai på øya denne augustdagen er lastet med forventningsfulle unge jenter fra alle verdensdeler. Store grupper trasker oppover en gammel steinbelagt sti omgitt av trær og lune gressletter, mens praten og latteren sitter løst. I det fjerne hører jeg musikken spille kjente melodier. Øya fylles med en god atmosfære, og jeg vet vi har en flott dag i vente.

Tradisjoner som lever videre

Selv har jeg vokst opp i lokalmenigheten i Grenland, som er vertskap for arrangementet. Helt siden 50-tallet har vi stolt invitert deltakere fra utlandet som er på sommerstevne på Brunstad, på dagstur til vårt nærområde. Som en fortsettelse av disse besøkene har Risøya blitt brukt til glede for stevnedeltakere, helt siden den ble kjøpt på 90-tallet.

Les også: Skjærgårdstur under sommerstevnene

Her ute i skjærgården har gjestene kunnet bli kjent i litt andre omgivelser enn på konferanseområdet på Brunstad. Helt siden de første utfluktene har ivrige menn og kvinner fra lokalmenigheten i Grenland jobbet iherdig for å gjøre denne dagen til en god opplevelse for deltakerne. Og iveren har ikke sunket dette året.


Mange har gode minner fra Risøya. Ulrikke (21) nederst til høyre. Foto: BCC

Inspirasjon til både eget trosliv og menighetsarbeid

Det er interessant å være ungdom i BCC i dag, og høre hvilken utvikling som har skjedd de siste tiårene. Bare barne- og ungdomsarbeidet har gjennomgått en liten revolusjon siden jeg ble født, og består nå av et imponerende aktivitetstilbud og utallige gode opplevelser på både stevner og ungdomscamper.

Les også: Store forventninger til internasjonal sommercamp 

Jeg er glad for at vi som er ungdom i menigheten i dag får så mange muligheter til å delta i oppbyggelse og menighetsarbeid. Samlingene på Risøya har innholdsrike møter med trosundervisning som først og fremst er inspirerende for vårt personlige trosliv, men det inspirerer også til å bidra i menighetslivet.


Noe provisoriske møtefasiliteter på øya, men budskapet som forkynnes er klart, tydelig, og inspirerer oss i kristenlivet: Foto: BCC

En kald norsk sommerdag, men stemningen holdes oppe av både musikken og forkynnelsen. Foto: BCC

Kristent fellesskap på tvers av landegrenser

Turene til Risøya oppleves som en ekstra spesiell dag i en god og avslappet atmosfære. Mellom møtene er det gode måltider og rikelig med tid til å være sammen og nyte dagen. Å samles her med rundt 1000 andre unge kvinner på min egen alder er en stor opplevelse for meg. Vi kommer nærmere hverandre, og får muligheter til å stifte vennskap på tvers av kulturer og landegrenser.

Det som er unikt er at vi samles om et felles mål; nemlig å inspireres til et sant og ekte kristenliv og etterfølgelse av Jesus. Denne forkynnelsen kommer nært på når vi er sammen i slike omgivelser. Med enkle ord får vi inspirasjon til å leve et kristent liv i praksis, og selv bli medarbeidere i vår lokalmenighet.


Naturskjønne omgivelser og fellesskap med jevnaldrende på Risøya. Foto: BCC


God stemning og høye forventninger til dagen. Foto: BCC


Tid til aktiviteter i pausene, og volleyballbanen tas ivrig i bruk. Foto: BCC