Sommerleir for 7. klassinger: Jeg er ung og verdifull

Sommerferien fikk en ekstra god start for de 140 spente 7. klassingene som deltok på sommerleir med Aktivitetsklubben forrige helg. I naturskjønne omgivelser fikk de oppleve fire dager med aktiviteter, fellesskap og et budskap om trygghet og egen verdi på startstreken til tenårene.


Tekst: Johanne Reiersrud – Foto: Aktivitetsklubben 

Marikken Josefine

– Det har vært skikkelig gøy, for jeg har blitt kjent med så mange nye folk, sier Marikken Josefine (13). Hun kommer fra Måløy på Vestlandet, og her har hun gått på Aktivitetsklubben siden hun var seks år. Dagene på sommerleir ved Liatoppen i Hallingdal har vært en skikkelig bra avslutning på årene på Aktivitetsklubben, synes hun.

– Jeg har sikkert fått ti nye venner, som jeg snart skal møte igjen på sommerstevnet på Brunstad, sier hun fornøyd, og synes leiren har vært enda bedre enn forventet. Her har hun har ridd, lekt og gått fjelltur og lært mange nye ting.

Nå gleder hun seg til å møte flere av de nye vennene sine igjen, for til helgen begynner nemlig det første av BCCs to sommerstevner. Hit skal mange av deltakerne fra sommerleiren også.

Aktivitetsklubben (AK)

Aktivitetsklubben er en frivillig forening som tilbyr fritidsaktiviteter for barn mellom 6 og 13 år, på et kristent verdigrunnlag. Foreningen deler trosgrunnlag med Brunstad Christian Church og har 25 lokallag i Norge. Aktivitetsklubben samarbeider med BCC og lokalmenighetene, som har mange aktive medlemmer i foreningen. Aktivitetsklubbens sommerleir samlet 12- og 13-åringer fra hele landet, og ble en avslutning på årene barna har gått på Aktivitetsklubben.

Små og store opplevelser blir til minner for livet

Det er andre gang Aktivitetsklubben arrangerer sommerleir i fjellandskapet rundt Liatoppen. Det betyr fire dager med lek, moro og fellesskap, der det er god tid til å bli kjent med jevnaldrende. Mange av aktivitetene foregår ute, og det er mye å velge mellom.


Alt klart for postløp med lagkonkurranse og morsomme overraskelser. Foto: Aktivitetsklubben

Første dag var det blant annet postløp ute, og andre dag kunne deltakerne velge mellom hesteridning, paintball, kano og klatring.

– Jeg valgte hesteridning, for det har jeg nesten ikke gjort før, sier Marikken. Det var skikkelig gøy, men hvis hun skal velge en favoritt blant alle opplevelsene, blir det likevel postløpet og bålkvelden hun husker best.

– Det var så koselig å sitte rundt bålet sammen. Vi sang, pratet, også konkurrerte vi i å lage den lengste papirlenka.


Fra hestegruppa, hvor Marikken Josefine deltok. Foto: Aktivitetsklubben 

Bruker gjerne ferien som frivillig på sommerleir

I år deltar rundt 60 unge voksne fra lokallagene som ledere. Disse er fordelt slik at alle barna skal ha trygge voksenpersoner der de er.


Valgfrie aktiviteter på lørdag. Her fra klatregruppa. Foto: Aktivitetsklubben 

– Jeg bruker gjerne noen feriedager hvert år på dette, når jeg ser hvor mye det betyr for de 12- og 13-åringene som er med. Det er faktisk et av sommerens store høydepunkt for meg også, sier Helene Larsen (26).

Hun er en av de frivillige på sommerleiren, men jobber til daglig som barnehagelærer. Fordi hun også sitter i styret for Aktivitetsklubben, har hun vært med på mange av forberedelsene.


Helene Larsen (i midten) har vært med å planlegge mye av opplegget. Her fra en konkurranselek siste kvelden. Foto: Aktivitetsklubben 

– I denne alderen er vennskap viktig, og det å samle jevnaldrende fra alle lokallagene i landet åpner muligheter for mange nye bekjentskaper. Derfor hadde vi bli-kjent leker allerede første kvelden. Fra i fjor vet vi at mange av de som ble kjent på sommerleiren har holdt kontakten videre.

Jeg er ung, jeg er verdifull, jeg er den jeg er

Helene forteller at de har et eget tema for sommerleiren, som skal gå som rød tråd gjennom hele oppholdet.

– «Jeg er ung, jeg er verdifull, jeg er den jeg er» var overskrift for leiren i fjor, men det er et så viktig tema at vi tar det med videre dette året også. Når man er 12-13 år så har man en spennende ungdomstid foran seg, som også kan være utfordrende. Mange er usikre på seg selv og kjenner på mindreverdighetskomplekser, sier hun.


Hele gjengen samlet: 140 barn og 60 ledere var sammen i fire dager på sommerleir. Foto: Aktivitetsklubben 

I løpet av langhelgen tas det også opp ting som mobbing, respekt for andre, nettvett og det å kjenne sine egne fysiske grenser. Dette er tema som også er pensum i skolen, men arrangørene på leiren ønsker å understreke viktigheten av dette. Det er også fint å bruke muligheten til å snakke sammen i mindre grupper om ulike situasjoner som kan være utfordrende.

Du er god nok som du er

Helene forteller at hennes største motivasjon i arbeidet med leiren er å kunne bidra til å gi barna en visshet om at de er verdifulle og skapt akkurat som de skal være.

– I denne alderen kan mange lure på om de er gode nok, både overfor de rundt dem, og kanskje også overfor Gud. Jeg husker godt denne usikkerheten fra min egen ungdom. Derfor er mitt største ønske for barna at alle skal kjenne seg elsket, og vite at det er plass og behov for nettopp dem.


Naturskjønne omgivelser og flott sommervær på fjelltur. Foto: Aktivitetsklubben  


Fire dager med felles opplevelser skaper mange nye vennskap. Foto: Aktivitetsklubben


Limbo og god stemning siste kveld. Foto: Aktivitetsklubben