Hvordan er det å jobbe som lærling i BrunstadTV?

I år er det fire ungdommer som har læreplass ved BCCs hovedkontor på Ryen. Her forteller de om arbeidshverdagen sin, og hva de får lære og oppleve som lærlinger i et mediemiljø som BrunstadTV.


Tekst: Johanne Reiersrud – Foto: BrunstadTV

– Vi lærer utrolig mye, forteller Julie (20), som er en av lærlingene i år. Sammen med tre andre lærlinger, fast ansatte og frivillige fra BCCs ungdomsprogram, er hun del av en kreativ gjeng med unge medarbeidere hos BrunstadTV.

LES MER: BCC gir verdifull fagkompetanse som mediegrafiker

BrunstadTV er en kristen, ideell TV-kanal som ble etablert hovedsakelig for å distribuere innhold fra BCCs konferanser til medlemmer worldwide. I tillegg til dette har BrunstadTV en visjon om å formidle gode og sunne verdier til familier og barn, og produserer serier med dette formålet.


Studio er klart for innspilling av ungdomsprogrammet «IFront», som formidler et kristent budskap til ungdom og de som ønsker å være mentorer i ungdomsarbeidet. Foto: BCC

Startet for syv år siden

– Vi leverer årlig rundt 3.000 timer med TV, inkludert sendinger fra BCCs internasjonale stevner, sier leder for mediemiljøet, Berit Hustad Nilsen.

Hun forteller at innholdet i noen grad deles via YouTube, men det har tatt tid å utvikle fagmiljøet innen film og TV.

– Vi startet for syv år siden med å bygge opp et produksjonsmiljø, og tanken var at vi etter hvert kunne tilby mer av innholdet til alle som ønsket å se på, sier Nilsen.

LES MER: Satser på digitalt innhold som kan nå flere


Berit Hustad Nilsen leder mediesatsningen i BCC. Her fra en tidligere idéworkshop med BrunstadTV. Foto: BCC

– BrunstadTV er ikke en erstatning for andre kanaler, men vi mener det er et positivt alternativ som kan bidra til at både det kristne budskapet og gode holdninger deles, fortsetter hun.

– Innholdet er viktigst

Lærlingen kommer fra ulike deler av landet, og Julie startet her etter å ha fullført medier og kommunikasjon ved en videregående skole i Ålesund. Hun forklarer at noe av det viktigste hun har lært det siste halvannet året, er viktigheten av innholdet som produseres.

– Vi skal ikke bare få noe til å se fint eller kult ut, men vi skal jobbe opp mot BCCs kristne formål i hver enkelt del av produksjonen, sier hun engasjert.


Julie (20) er en av tre lærlinger hos BrunstadTV i år, og får være med på mange ulike innspillinger. Foto: BCC

Lærlinger som får prøve seg på det meste

Med barn og ungdom som viktig målgruppe, passer det godt med den unge gjennomsnittsalderen blant de kreative medarbeiderne på hovedkontoret i Oslo. Lærlingene som starter her, får en variert arbeidsdag og blir gjerne involvert i alle deler av produksjonen når et program eller en livesending skal produseres.

– Vi er med på mange ulike innspillinger, og får delta i flere ledd av produksjonen, helt fra konseptutvikling og manusskriving, til klipping og ferdig episoder, sier Julie fornøyd.

Mathias (18), som også er lærling og kommer fra Oslo-området, er glad for å få prøve mange forskjellige ting.


Mathias (sittende i midten) synes at teamarbeidet gjør jobben både mer lærerik og morsom. Foto: BCC

– Vi har våre egne oppgaver, men blir også involvert i de andres arbeid. Du hjelper kanskje en prosjektleder med å filme, en annen med å lese inn voice, og er klipper på et tredje prosjekt. Så når de ulike prosjektene er ferdig så har nesten alle bidratt, og det gjør arbeidet mer morsomt, sier han.

LES MER: Hvordan produseres et TV-program hos BrunstadTV?

Unge medarbeidere som inspirerer kollegaene

– Det er skikkelig inspirerende å jobbe sammen med Julie, Mathias og de andre unge som har bidratt i prosjektene våre hittil i år. De bretter opp ermene og er fulle av gode ideer og løsninger, i tillegg til at de også tilegner seg mye av den tekniske kunnskapen som trengs i ulike produksjoner, sier Ingrid Vårdal Kristoffersen.

Som prosjektleder hos BrunstadTV er hun en av de som jobber tett med lærlingene.

– Etter hvert som lærlingene har vært med i staben en stund, finner man gjerne ut hva de er best på, og prøver å tilpasse oppgavene etter det, fortsetter hun. – Det er givende å jobbe i et team som kan utfylle hverandre.


Flerkameraproduksjon: BrunstadTV har flere større sendinger i året, og de unge filmfotografene gjør en viktig jobb. Foto: BCC

– Å lage film og TV tar tid!

Mathias forteller at han de siste månedene har erfart at det å lage TV er en tidkrevende prosess.

– Ting tar tid, det er ikke bare å hoppe i det og filme en dag og regne med at det blir bra. For oss som jobber i en kristen TV-kanal er det jo budskapet som har hovedfokus, og da må man sette seg inn i tankene bak prosjektet. Det å få jobbe sammen med andre som har erfaring er veldig lærerikt.

For Julie har læretida i BrunstadTV gitt mersmak på et fremtidig yrkesliv. – TV er et effektivt medium for å treffe mange, men det å nå ut krever også mye av de som produserer. Siden det i dag er mulig å se akkurat det man vil, når man vil på internett, er det desto viktigere å treffe målgruppen og holde på interessen deres. Jeg synes det er veldig spennende å jobbe på denne måten, og har lyst å studere faget videre når jeg har fullført læretiden, smiler hun.


Pause i arbeidet: når det store TV-studioet rigges opp til innspilling på Ryen bidrar ungdommene. Foto: BCC