400 norske ungdommer på reise til Israel

En reise til Israel er på «bucketlisten» til mange kristne i hele verden. I høst dro hele ungdomsgruppen fra lokalmenigheten i Oslo Follo til dette lille, men spesielle landet, for å oppleve kristen historie, jødisk kultur og fellesskap.


Tekst: Anne Lea Nielsen – Foto: Randi Fosse 

På Instagram florerer hundrevis av bilder fra turen, som gjorde stort inntrykk og ble en opplevelse for livet for de norske ungdommene. De fulgte et innholdsrikt turprogram, som blant annet innebar å besøke festningen på Masada, overnatte i beduinleir, se Jerusalem fra Oljeberget, besøke klagemuren og ellers se steder hvor Jesus levde og arbeidet for mer enn 2000 år siden.

Slike opplevelser setter religion i et nytt perspektiv for nåtidens kristne ungdommer.

– Troen blir på en måte mer virkelig når man ser de stedene Jesus levde, og man skjønner bedre at han opplevde mye av det samme den gang som vi opplever som mennesker i dag, sier Helene Haukelisæter (21).

Godt planlagt og organisert ungdomstur

Som deltaker på turen var det bare å sette seg inn i busser, motta nøkler til hotellrom og sette seg til bords for å spise, for hele reisen var godt organisert på forhånd.


Kristian Smith tar bilde av en av gruppene. Her synges det i Cenaculum, et av stedene man tror Jesus og disiplene har tilbrakt tid sammen. Foto: BCC

– Vi har jobbet med å planlegge turen i over et år og vi har spart lenge, så det var store forventninger, sier Kristian Smith. Han var en av de ansvarlige for planleggingen, som ble gjort i samarbeid med et reisebyrå med lang erfaring på gruppereiser i Israel.

– Vi la vekt på at det skulle være trygt for alle, og at spesielt alle tenåringene skulle ha noen tydelige omsorgspersoner som fulgte med dem hele veien.


Overnatting i beduinleir var en av opplevelsene på programmet, som inneholdt både kultur, religion og historie. Foto: BCC

70 eldre ungdommer bidro som mentorer for de yngre

Oppskriften til suksess var mentorer som engasjerte seg for at hver enkelt skulle bli sett og føle seg inkludert i fellesskapet, samtidig som de fikk den hjelpen de trengte til praktiske ting underveis.

– For at sørge for at alle skulle ha det bra på turen, har vi alliert oss med omtrent 70 mentorer i gruppen som hadde ansvar for en mindre gruppe hver, sier Kristian.


Helene Haukelidsæter (t.h.) bidro som mentor på turen, her sammen med Kristiina (16). Foto: BCC

En av de som var engasjert som mentor under turen, var Helene Haukelisæter. Hun forteller:

– Jeg hadde ansvar for at de på min gruppe var tilbake på hotellet til de avtalte tider, at ingen gikk alene rundt i byene, og generelt at alle hadde det bra.

– Når hver mentor sørger for sin gruppe, vet vi at alle blir ivaretatt. Jeg tror det er trygt for de som er tenåringer i en stor gruppe å alltid å ha en man kan spørre, som vet hva vi skal og som er glad i dem.


Vennskap blir knyttet når man reiser på tur og opplever så mye sammen. Hele tiden var det mentorer som fulgte med de yngre. Foto: BCC

Kristent ungdomsstevne i Israel i flere år

Rundreisen i landet kulminerte i et stevne med over 1000 deltakere fra BCCs ungdomsgrupper over hele verden. For nettopp her i Israel har BCC-medlemmer lagt til rette for stevner for ungdomsgrupper i mer enn 20 år, slik at unge kristne bokstavelig talt kan gå i Jesu fotspor i et land som er så omtalt og viktig for mange religiøse grupper.

Les også: Ungdomstur og stevne i Israel i 2017

Kombinasjonen av fysiske inntrykk, spor av tusenår med troshistorie og det oppløftende, personlige budskapet som ble talt på ungdomsstevnet, gjorde inntrykk. For de 400 som var med på denne reisen, vil nok denne reisen høsten 2018 være en opplevelse som blir husket lenge.


Fra Jerusalem, hvor gruppen tilbrakte to av dagene. En by som gjør inntrykk, med sine tusenår av historie. Foto: BCC  


Fra besøket på Herodes festning på Masada, hvor 960 jødiske opprørere holdt stand mot romerne mellom år 69 og 72. f.Kr.