brunstad-Christian-church-barnekor-bkm-1

Barnesang rett fra hjertet

I BCCs lokalmenigheter er det aktiviteter og tilbud for mange aldersgrupper. Hos menigheten på Sørlandet et av tilbudene et barnekor. Det drives av unge ildsjeler med hjerte for de som interesserer seg for sang og musikk.


Tekst: Daniela Winther – Foto: BCC 

Det er torsdag, og en ujevn, men ivrig strøm av barn i litt ulike aldre beveger seg inn hovedinngangen på Kalvild gård i Lillesand. Her har lokalmenigheten på Sørlandet mange av sine aktiviteter. Og her samles også Vokal Sør, et kor med rundt 25 barn mellom fem og tolv år, en gang i uken. Barna er forskjellige på flere områder, men én ting har de tydelig til felles; de elsker å synge!

Et ukentlig høydepunkt, ikke bare for barna

– Barnekoret er mitt høydepunkt hver uke. Det å møte disse barna, som uforbeholdent viser gleden ved å synge og danse, er enormt givende. Det er kanskje den aktiviteten jeg bruke mest energi på, men som også gir meg mest energi og glede tilbake, sier Janne Epland (28), som er musikkpedagog og leder for barnekoret.

– En sliten og grå dag kan bli snudd på hodet i samme sekund som jeg ser de første forventningsfulle barna løpe smilende inn til korøvelse. Da får jeg en veldig god påminnelse om hva som virkelig betyr noe. Det er veldig viktig for meg at barna møter en trygg og god voksen når de treffer meg på barnekoret, og at de ikke skal være i tvil om at jeg bryr meg om dem.


Janne Epland leder koret med både varme og engasjement. Her fra en fremføring tidligere i år. Foto: BCC

Og at barna som vokser opp skal møte godhet og varme i menigheten er førende for hele satsningen på barne- og ungdomsarbeid i BCC. Derfor legges det til rette for et variert fritidstilbud gjennom grupper og klubber i lokalmenighetene, hvor barna skal kjenne seg sett og få utfolde seg innenfor de evner og interesser de har.

Nytt initiativ ble til populært barnekor

Vokal Sør startet opp for snart to år siden, da det ble klart at mange av barna i lokalmenigheten både hadde interesse og evner innenfor sang og musikk. Janne Epland er en av ildsjelene bak koret, og antakeligvis er lærerutdannelsen hennes med på å gjøre henne til en trygg, bestemt og god leder for den livlige gjengen.

Sammen med noen engasjerte foreldre passer hun på så alle har det bra, og har en tydelig fremtoning som gjør at barna hører på det hun har å si. Den spesielle kontakten som oppstår på sangøvelsene betyr mye for både henne og barna.

– Det er ingen som får meg til å le mer enn disse små, med sine direkte kommentarer og de små hverdagshistoriene de kommer med, som ofte ikke passer inn i det hele tatt, smiler Janne. Hun elsker å bli kjent med deres verden gjennom korøvelsene.


Livlig gjeng: korkveldene består både av øvelser og pauser, og noe av det viktigste er at barna skal ha det gøy underveis. Foto: BCC

Barnesanger som formidler glede og gode verdier

Barna i koret er stolte av de gule t-skjortene de har, som de bruker under fremførelser. De synger barnesanger både med og uten kristent innhold.

Det viktige er at musikken formidler glede og gode verdier, og så skal de ha de gøy sammen mens de synger. Amy (6) kan fornøyd fortelle at de til og med har lært seg sanger på engelsk.

Opptatt av at barna skal få bruke sitt fulle potensiale

Janne forteller også at musikaliteten til disse barna stadig imponerer henne.

– Det er helt utrolig hvor fort de kan lære tekster, melodier og bevegelser. Det inspirerer meg til å være kreativ og finne gode arrangement og ideer som gjør at de kan få utfolde seg selv og bruke sitt fulle potensiale.


I studio: barna synes det er gøy å få prøve å synge inn sanger i musikkstudio. Foto: BCC

Hun ser at flere barn blomstrer når de hører musikk og får leve seg inn i den.

Da ser man noen skjulte farger som dukker frem hos de mest sjenerte og tilbaketrukne barna. Det er fantastisk.

– Barn er 100 % ærlige

Janne har også gjort seg tanker rundt hvorfor barna treffer oss så når de fremfører sangene sine.

– Barn har en spesiell naturlig utstråling når de synger – det kommer rett fra hjertet. Jeg tror vi voksne har mye å lære av tilstedeværelsen de små har når de synger og danser, enten hjemme i stua eller på scenen. Det er en grunn til at vi blir så rørt av barn som synger, de er 100% ærlige.

Derfor går det fra hjerte til hjerte.


Vokal Sør fremfører ofte sanger på fester, møter og andre anledninger i lokalmenigheten. Det å synge for familie og venner er ekstra stas.  Foto: BCC