Sankthans aften – den lyseste natta

Snart feires Sankthans aften over hele landet, og sommernettene er lange og lyse. Navnet kommer etter en dansk forkortning av Johannes, og er et minne om Johannes døperen sin fødselsdag. Hans oppdrag var å vitne om det nye lys fra Gud som skulle komme til verden, evangeliet om frelsen i Jesus Kristus.


Av: Harald Almås

Vi i Norden setter ekstra pris på de lyse sommerkveldene. Midtvinters mister vi dagslyset midt på ettermiddagen, men i godværsperioder blir ikke midtsommernatten særlig mørkt i det hele tatt, og lenger nord skinner midnattssola hele natta igjennom.

Historikerne kan fortelle om at det har vært vanlig å feire midtsommer både i hedensk og kristen tid. Bibelen beretter om at Johannes ble født seks måneder før Jesus, altså et halvt år. Datoen for denne kjente sommerkvelden er derfor synkronisert med den kristne jul.

Mine opplevelser fra menighetslivet strekker seg fra omkring 1960, da jeg begynte å gå på møter i det som nå heter BCC, på Stord.  Helt siden den gang har lokalmenigheten vært samlet på St. Hans-kvelden, til ballek, grilling og bålbrenning, hvis man ser bort fra et par år med ekstremt regnvær.


St. Hans feiring på 50- og tidlig 60-tall: Menigheten på Stord legger fra land med «Neptun». Foto: BKM Stord

På Stord har vi sjøen i umiddelbar nærhet, og i mange år har lokalmenigheten vår vært så heldige å få bruke strandområdet på Spissøy i Bømlo. Det er ungdommen som hvert år har laget bålet, som blir plassert godt ute på et nes i strandkanten.

Den generelle trend her vest er at folk er mindre opptatt av å trekke ut av husene sine for å feire St. Hans. På 60-tallet ble det brent bål på nesten hvert eneste nes og det var livlig lystbåttrafikk til og fra bålplassene. Nå er bålet på Spissøy et av de ganske få i området. Lokalmenigheten her er også kjent for å lage ganske store bål, så det har vært vanlig at flere båtturister har samlet seg ute i båtene og hygger seg med å se på bålet fra sjøsiden.


St. Hansbålet gjøres klart, her fra 2009. Foto: BKM Stord

Trosoppbyggelse og aktiviteter, uansett vær

Når lokalmenigheten samles til St.Hans feiring, er det gjerne en god blanding av trosoppbyggelse, aktiviteter og sosialt samvær. Programmet for kvelden har variert med litt forskjellige innslag, som friluftsmøter, sang og spill, leker for barn og unge i ulike aldersgrupper, og selvsagt hører god grillmat til på en slik kveld.

Vi liker jo å tenke kvelden som stille og lun med badeliv, familiekos og hyggelige samtaler med venner, men som en vestkystmenighet må vi forholde oss til de naturlige værsvingninger, noe som gjerne medfører arbeid med presenningstak, skjul for sydvesten som blåser og at vi trekker i vanntette klær. Men opplegget blir gjennomført uansett, og høydepunktet er når bålet tennes en stund ut på kvelden.


Bålet er tent. Her fra St. Hanskveld 2016. Foto: BKM Stord

Det er jo likevel ikke til å stikke under en stol at er vi heldige å få godvær denne kvelden, skaper det en særlig god stemning.

Når det meste av bålet er nedbrent, begynner familiene å trekke hjemover etter en lys aften ute i det fri. De som blir igjen som brannvakter er gjerne en gjeng ungdommer som fortsetter den gode samtalen rundt bålet ut i de små timer.