BKM Sørlandet: Når nytt møter gammelt

En herskapelig gammel bygning står i kontrast til en moderne bygning i tre og glass. På tunet mellom nytt og gammelt vaier det i fargerike vimpler. Overalt er det glade ansikter å se, det er fest på Kalvild Gård i Lillesand kommune.


Tekst: Berit H. Nilsen – Foto: Kalvild gård 

Dette er en merkedag for BCCs lokalmenighet på Sørlandet. Det er klart for den første festen i det nybyggede forsamlingslokalet for medlemmene i den relativt lille lokalmenigheten med 350 medlemmer. I mange år har de jobbet, spart og planlagt for at nettopp denne dagen skulle bli mulig.

Les mer i Fædrelandsvennen: Har forvandlet Kaldvell, og åpner Sørlandets nye storstue

Dette har vi gjort for barna og for framtiden

De cirka 430 gjestene står i små grupper og småprater på tunet, på lekeplassen, eller ved grillhuset. Vi møter forstander Tomas Nilsen, som er litt rørt. – Dette er bare helt fantastisk, tenk at vi endelig kan ta i bruk det forsamlingslokalet som vi har jobbet for så lenge, sier Nilsen.

– Å se barneflokken som står på scenen og synger i strålende solskinn er virkelig spesielt. Det er de vi har gjort dette for, vi ønsker at de skal ha en god barndom i menigheten.


Endelig er dagen her, sier Tomas Nilsen, og blir litt rørt over åpningssangen fra barnekoret. Foto: Kalvild Gård 


Neste generasjon: et av mange fine øyeblikk fra en minnerik dag for lokalmenigheten på Sørlandet. Foto: Kalvild Gård 

Kalvild Gård åpner muligheter

Daglig leder i Kalvild Gård, Lene Østmoen, har også vært en av ildsjelene i prosjektet, og gleder seg til at eiendommen kan utnyttes på best mulig måte, til glede for mange ulike leietakere.

– BKM Sørlandet har gjort det mulig å realisere dette prosjektet, og er vår største leietaker, sier Østmoen. Mange av arrangementene de skal ha ut året er allerede booket.

– Men vi har også mye ledig kapasitet som vi kommer å leie ut til andre som vil bruke både de ærverdige festlokalene i den gamle delen, og det topp moderne konferanseanlegget vi har fått her på Kalvild Gård.


Lene Østmoen (t.v) er daglig leder i Kalvild gård og gleder seg til at stedet skal bli til glede for mange i Lillesands-området. Foto: Kalvild Gård 

Lange historiske linjer

Sørlandet var viktig i BCCs tidlige historie. Her bodde menighetens grunnlegger Johan O. Smith, hans bror Aksel Smith, og her bodde også Marie Ravnevand som betød mye for menighetens videre utvikling. Menigheten har altså lang fartstid her, men det var først i 2006 at de små menighetene fra Grimstad og Kristiansand slo seg sammen og ble til BKM Sørlandet.

BKM Sørlandet ser nå fram til å ta i bruk den nybyggede konferansedelen og utearealene til sine samlinger, og er hovedleietaker på anlegget.

– Å ha slike fantastiske fasiliteter rundt forsamlingslokalet er veldig flott, sier Tomas Nilsen i sin åpningstale.

– Men det er menneskene her som betyr noe. Her er det mennesker som har gjort en formidabel innsats med å få huset ferdig, og det fester vi for i dag.

Les også: Åpnet den nye storstuen i Lillesand: – Jeg er helt målløs!


Det er så mange mennesker som har lagt ned en formidabel innsats, det er det vi fester for i dag, sa Tomas Nilsen i sin takketale. Foto: Kalvild Gård 

Unge og gamle i skjønn forening

Mange av dem forteller at noe av det som gjorde mest inntrykk på dem i den to år lange byggeperioden var hvordan de over 50 år stilte opp på dugnad. – Det at de var så positive og stilte opp uke etter uke, gjorde det lett for meg også å være med, sier en av ungdommene fra talerstolen.

Det er som om en forunderlig harmoni preger lokalmenigheten, og det gjør inntrykk å se og høre hvordan generasjonene har stått sammen, og hvordan unge og eldre har respekt for hverandre.

Overalt er det store smil, varme håndtrykk og gode ord denne festdagen. Det nye, moderne bygget passer så perfekt inn mot det gamle, ærverdige. På samme måte smelter en livskraftig flokk med barn og ungdommer sammen med den trofaste, voksne generasjonen her på Sørlandet.

Les også Lillesandsposten: Byggeskikkprisen til Kalvild Gård 

Ny lekeplass: de mange barna koste seg på de fine lekeområdene. Foto: Kalvild Gård 


Den topp moderne konferansesalen fikk testet de tekniske fasilitetene når det ble fremført taler, musikk og dans for en fullsatt sal. Foto: Kalvild Gård


Flotte arealer både ute og inne på Kalvild Gård. Foto: Kalvild Gård