Negativ sosial kontroll i BCC?


Det er i nettavisen Khrono fremsatt drøye påstander om Brunstad Christian Church(BCC) sine medlemmer, og saken sprer seg til andre medier, uten av BCC har fått mulighet for tilsvar. Vi ønsker derfor å kommentere påstandene her.


Av: Berit H. Nilsen – Foto: Pauline M. Sandersen

Dette innlegget er også publisert i Khrono sin nettavis.

Påstandene er sitater fra Heidi Biseth, førsteamanuensis på Institutt for kultur, religion og samfunnsfag ved Høgskolen i Sørøst-Norge. Det er selvsagt greit at Biseth har sin personlige mening om BCC, men når hun som signerer som assisterende professor framstiller slike uttalelser som fakta blir det veldig galt.

Når Biseth under «kompetanse» oppgir sine interesser til å være «demokrati, medborgerskap, menneskerettigheter og flerkulturalitet/mangfold» (kilde usn.no) kan vi vel ikke si annet enn at vi hadde forventet et minimum av kunnskap om en sak før en går ut og stigmatiserer et helt trossamfunn. Et trossamfunn med svært mange engasjerte medlemmer og over 8.000 medlemmer bare i Norge.

Det fremsettes altså svært grove påstander om medlemmene i Brunstad Christian Church(BCC), som at «Der kommer kristne egenskaper til syne blant annet gjennom hvor mange timer man hver uke legger ned i frivillig arbeid ved senteret. Det er et sterkt sosialt press om å delta så mye som mulig i frivillig arbeid.» Hvem er det hun refererer til? Har hun overhode snakket med noen som helst i BCC som har det slik?

4.500 ungdommer presset til deltakelse?

BCC arrangerer akkurat i disse dager en påskecamp for 4.500 ungdommer. Ved å møte de 4.500 ungdommene som deltar på over 40 ulike aktivitetstilbud under campen er nok «negativ sosial kontroll» kanskje det aller siste ordet som ville streifet et oppegående menneske.

Les mer om BCCs påskecamp her.

Dette er ungdommer som selv har valgt å melde seg på. Dette er ungdommer som vet hva de vil. Dette er ungdommer som har like ulike interesser som alle andre når det gjelder hobby og fritid.
Men, de har en felles interesse; sin kristne tro. Den ønsker de å samles om. Ungdommene er selv deltakende i samlingene i storsalen på kvelden. De stemmer på ulike alternativer via mobiltelefonen sin, de deltar på scenen med tale, konkurranser og sang.

Tusenvis av timer med frivillig innsats

Og ja, det er utført mangfoldige timer frivillig innsats både før og under arrangementet. Uten det hadde det vært umulig å dekke kostnadene for å arrangere 40 ulike aktivitetstilbud, matservering, leie av moderne konferansefasiliteter på Oslofjord Convention Center, og innholdsproduksjon til fem kveldssamlinger med teknikk og musikk på et temmelig høyt nivå.

At Biseth anser dette som «høyst problematisk» må nesten stå for hennes egen regning.
Når hun til alt overmål sier «Vi underviser i demokrati og menneskerettigheter og skal utdanne morgendagens profesjonsutøver, og da må vi ta disse tingene på alvor.» kan en virkelig begynne å lure på hva hun legger i demokrati og menneskerettigheter.

Det er ikke greit å krenke hverandre, og vi må vite hva vi snakker om

For å sitere Biseths egne ord «Vi bør gjøre vårt ytterste for ikke å krenke hverandre».

Til sist er det på sin plass å minne om at menigheten hun konsekvent omtaler som «Smiths venner», faktisk heter Brunstad Christian Church (BCC). Vi kan anbefale å oppdatere seg ved å lese mer om vårt trossamfunn på her www.bcc.no .

4.500 ungdommer fra 31 land er samlet til påskecamp.

Del :
Relaterte artikler
Meny