Med Volleyball som samlingspunkt

I mange av BCCs lokalmenigheter er det aktive volleyballmiljø blant ungdom. Særlig på jentesiden er det høy oppslutning, og hver vinter spilles det flere ligakamper mellom lagene, som til slutt møtes til turnering under påskeuka. I midten av februar var det klart for andre runde i jenteligaen.


Tekst: Johanne Reiersrud – Foto: Jannicke Ådalen / BCC

Dagen ble avholdt i Slagenhallen i Tønsberg, der ni klubber fra hele landet møttes til både kamper og fellesskap på tvers av lagene. Det er Xercize som organiserer ligarundene gjennom sine ulike lokallag i Norge, og denne gangen var det laget fra Østfold som arrangerte dagen. For de som hadde et stykke reisevei ble det organisert overnatting i området rundt, mens de som bodde nærme nok, stilte opp 09.00 om morgenen og reiste hjem etter en avsluttende samling på kvelden.

Samlingene som samler og motiverer oss

Anne-Sophie Tombre er trener og en av de ansvarlige for tilbudet i Oslo/Follo-området. Hun forteller at lørdagene med ligarunder er et stort høydepunkt for laget hennes. – Vi trener stort sett to ganger i uka gjennom hele skoleåret, og disse helgesamlingene der vi spiller mot lag fra hele Norge er skikkelig motiverende. Alle lag blir flinkere år etter år og det er skikkelig spennende å se at nivået er blitt ganske høyt på banen.

– Selv om vi har en kristen tro som er hovedårsaken til at vi møtes, så er volleyballspillet en veldig samlende faktor. Det er en aktivitet som de fleste lokalmenighetene tilbyr ungdom, og det er også gøy å se at rekrutteringen er bra, sier Anne-Sophie. – Vi deler lagene inn i tre grupper; under 15 år, under 18 år og over 18 år, så til sammen er vi 24 lag i aksjon i dag.

Fokuserte spillere i en av mange kamper denne dagen. Foto: BCC

Avslutter dagen med blandede lag

Denne lørdagen var det flere nye U15-lag på banen, og de yngste så ut til å trives godt. – Vi legger stor vekt på at det skal være et inkluderende miljø der det er plass til å øve og feile før man blir god, sier Anne-Sophie. Derfor har vi også morsomme aktiviteter som vi gjør sammen etter at dagens kamper er spilt, så vi kan bli bedre kjent med hverandre.

Etter hele 30 kamper, hvor noen av lagene har posisjonert seg bedre for tredje og avgjørende ligarunde i Oslo, avsluttes spillet med et felles pizzamåltid. Etter en liten pause med kaffe til de voksne og annet godt til de yngre, blandes jenter fra alle lag sammen. Laget fra Østfold har forberedt morsomme gruppeoppgaver, samt salg av snacks og drikke i kiosken.

Volleyball som en viktig ungdomsarena under de internasjonale konferansene

Anne-Sophie har selv spilt volleyball fra hun var rundt 14, og forteller at sporten betyr mye for henne personlig. – Jeg synes det er så gøy, og har hatt veldig glede av å kunne spille dette i flere år. Samholdet med jentene på laget blir ekstra viktig, også den dimensjonen at vi kan ha et fellesskap på tvers av bosted og landegrenser. Selv er jeg oppvokst i Frankrike, og volleyballturneringene var en viktig arena for meg å bli kjent med nye venner fra andre steder når jeg kom på de internasjonale konferansene på Brunstad i påsken og om sommeren.

Anne-Sophie synes det er meningsfylt å bruke fritiden på å trene volleyball-laget. Foto: BCC

Etter flere år i en volleyballklubb i Nancy i Frankrike, begynte Anne-Sophie å engasjere seg for at ungdommen kunne ha volleyballtreninger i lokalmenigheten hennes også. Da hun flyttet til Oslo for et par år siden viste det seg at det var det behov for en trener for det unge jentelaget der, og Anne-Sophie synes det er gøy å få sjansen til å trene dem.

Engasjement for yngre spillere med samme kristne tro

I tillegg har hun det siste halvåret deltatt med tilrettelegging og organisering i volleyballgruppa i Xercize. – Motivasjonen er at vi som er ungdom, også de yngste på 13 år og oppover, skal få gode opplevelser sammen med andre de deler den kristne troen med. Som ungdom i BCC deltar vi på kristelige møter, reise på ungdomsturer og opplever masse aktivitet og moro, men det som binder oss sammen dypest sett er jo troen og fellesskapet i menigheten. Volleyball blir en ekstra dimensjon og et kjempefint rekreasjonstilbud innenfor de samme rammene, smiler hun.

Engasjementet ute på gulvet i Slagenhallen er nesten like høyt når volleyballjentene gjennomfører gruppeoppgavene lørdag kveld som det har vært under kampene tidligere på dagen. En vellykket dag er snart over, og lagene samler treningsbager og drikkeflasker, og mange avskjedsklemmer gis på vei ut til de ventende bilene. Snart skal de møtes igjen til den spennende turneringsuka under Påskecampen, ungdomsarrangementet som samler over 3000 BCC-ungdom til fem dager med aktiviteter, sport, kurs og trosoppbyggende samlinger.

Nye venner møtes snart igjen

Denne lørdagen har vært en fin oppvarming til campen, og mentorene er ekstra glad for at de yngste jentene også har begynt å se frem til å møte igjen de nye vennene sine under påskeferiens store høydepunkt.  –  Å være mentor er noe av det beste jeg har opplevd, og det er enda bedre når jeg deler en interesse med de som er yngre, sier Anne-Sophie. – Vi har det skikkelig gøy både på og utenfor banen, smiler hun, før bilen svinger ut på veien og setter kurs mot Oslo med noen fornøyde, men trøtte volleyballjenter i baksetet.

Stort engasjement blant deltakerne under konkurransene lørdag kveld. Foto: BCC