Med hjerte for de små: Åpen barnehage

Det er onsdag, og på Mordal omtrent 10 kilometer vest for Molde, har en travel 37-åring vært i sving siden morgenen. Seksbarnsmor Synnøve er leder for den åpne barnehagen her, og er opptatt av at foreldre med små barn skal ha dette positive tilbudet i sitt lokalmiljø.


Tekst: Johanne Reiersrud – Foto: Amalie Håndlykken

Synnøve er en energisk person, og smiler bredt til alle som kommet inn døra til Mordalstua Åpen Barnehage. Som mor til seks egne barn, har hun et varmt blikk for mange og er vant til å møte barn med forskjellige personligheter. Til daglig er hun student ved Høgskolen i Molde, hvor hun tar mastergrad i samfunnsendring, organisasjon og ledelse, men en dag i uka er hun altså med på å gi et pedagogisk tilbud til foreldre med barn under skolealder. – Synnøve møter oss med et smil hver onsdag, og loser alle gjennom meningsfulle og koselige samlinger, forteller Mari, en av brukerne.

Driver åpen barnehage for foreldre med småbarn

Åpen barnehage skiller seg fra ordinære barnehager ved at barnet ikke tildeles fast plass i barnehagen, og at barnet alltid følges av foreldre eller andre ansvarspersoner mens det er der. Det er heller ikke et fulltidstilbud, og man kan komme og gå som man vil. Tilbudet er ment å ha en lav terskel, ved at det enten skal være gratis å komme dit, eller at brukerne for eksempel betaler en liten egenandel for aktiviteter og lunsj.

Det er 180 åpne barnehager i Norge, og Mordalstua åpen barnehage er en av dem.  – Generelt er antallet åpne barnehager i Norge synkende, forteller Synnøve. – I Molde og de omkringliggende kommunene finnes det kun en åpen barnehage, og det er denne.


I Åpen barnehage får barna prøve seg på ulike aktiviteter hver uke. De voksne er aldri langt unna. Foto: BCC

Brukte selv tilbudet tidligere

Mordalsstua åpen barnehage er organisatorisk underlagt Mordalsstua barnehage, en ordinær barnehage i nabobygningen. Den eies av BCCs lokalmenighet i Molde, men opererer ikke med utvidet kristen formålsparagraf. Tilbudet er åpent for alle interesserte, ikke bare for BCC-medlemmer. Barnehagen ble startet opp i 2005, og benyttes i dag av barn og foreldre fra tre ulike kommuner. Den gangen var Synnøve selv småbarnsmor og en av de flittigste brukerne.

Nå er eldstemann hos seksbarnsfamilien blitt 15 og yngstemann 4 år, og de har for lengst startet på skole og i vanlig barnehage. –  Jeg gjenopptok studiene mine for noen år siden, og jobber her ved siden av. Denne barnehagen betyr mye for meg, så det var en glimrende måte å kunne fortsette å være her selv om ikke mine egne barn trengte dette tilbudet lenger, smiler hun. I tillegg til Synnøve er det tre andre engasjerte medarbeidere som bidrar til å holde driften av barnehagen i gang hver uke.

Sangstund, aktiviteter og felles lunsj hver uke

Samlingen i åpen barnehage går sin gang, og flere og flere ankommer med sine 1, 2, 3 eller 4-åringer.  Det er rundt 25 barn som benytter tilbudet hver gang, sammen med foreldre eller foresatte. Brukerne får informasjon om aktiviteter, turer og så videre via barnehagens Facebook-side.


Samlingsstunden er populær, og hver uke setter barn og voksne seg i ring for å synge sammen. Foto: BCC

– Vi følger en halvårsplan og har enkle aktiviteter som er annonsert på forhånd, forteller Synnøve. – Det varierer fra sesong til sesong hva vi gjør, men det kan alt fra små hobbyaktiviteter som maling og tegning, til frilek, besøk fra kulturskolen, baking, utflukter til bondegård eller grilling ved sjøen. Også har vi alltid en samlingsstund, der vi synger kjente og kjære barnesanger sammen. Høydepunktet for mange voksne er nok allikevel felleslunsjen, som vår kokk Marianne tilbereder hver uke. Etter lunsj er det er utetid frem til vi stenger klokka tre.


Det er fint å møte nye venner i Åpen Barnehage. Mordalsstua har fine uteområder med sol, skog og utsikt til havet nedenfor. Foto: BCC.

Brukere fra ulike samfunnslag, kulturer, land og religioner fjerner fordommer

Det som motiverer henne mest i arbeidet er tilbakemeldingene fra de som bruker den åpne barnehagen. Flere av brukerne er har kommet fra andre land og byer for å jobbe i Molde-området. Den engasjerte lederen forteller at mange av disse mangler et nettverk, men i den åpne barnehagen blir de kjent med andre foreldre, både norske og utenlandske.

– Mange sier at de har fått nye venner gjennom barnehagen, og flere uttrykker at de har lært både norsk språk og kultur. Den gode miksen av både norske og utenlandske brukere kan også sies å ha et positivt integrerings-perspektiv, understreker hun. – Her er det lav terskel for å komme, og vi har familier fra ulike samfunnslag, land og religioner. Fordommer har en tendens til å forsvinne når man møtes og blir venner på tvers av bakgrunn og kulturer, sier hun.

– Alle som har småbarn, vet at det er på mange måter en intens tid.  Det å være sammen med andre barn og foreldre betyr veldig mye for mange. Det å kunne dele erfaringer og bekymringer en har i barneoppdragelsen med andre i «samme båt», likeså.


Barna får lekt sammen både inne og ute, og foreldrene blir også kjent mens de passer på. Foto: BCC

Del av et lite lokalmiljø og aktivt medlem av BCC

I utsikten fra vinduene skimtes både fjord og blånende fjell så langt øyet rekker, og det er ikke vanskelig å tenke seg at dette er et fint sted for barn å vokse opp.

– Vi bor i en bygd med mye frivillig innsats på flere arenaer. Det er en utrolig bra plass å bo, skryter Synnøve. – Fire av barna våre engasjert i den lokale turnforeningen, og trives veldig godt med det. Vi er også aktive medlemmer i BCC, hvor det er et rikt fritidstilbud for barna våre.

Med studier, jobb og seks barn som skal kjøres til ulike steder har familien aktive dager. – Selv om vi er opptatte, vil jeg ikke si at jeg har en stresset hverdag. Jeg prøver å være bevisst på hvordan jeg bruker tiden min, så den ikke kastes bort på unødvendige ting. I eksamensperioder er det selvsagt travelt, for det har en tendens til å falle sammen med avslutninger for barnas aktiviteter i alle mulige varianter før jule- og sommerferien. Men jeg har «overlevd» med god margin hver gang, smiler hun.


Ferietid: Synnøve, Thorleif og barna i sommer. Som ofte ellers foregår fritiden utendørs for familien. Foto: BCC

Har foreldrene sine som forbilder

Barnetroen har Synnøve med seg fra sin egen oppvekst. – Jeg er født og oppvokst i BCCs lokalmenighet her i Molde, og det var en god og trygg barndom. Jeg hadde en mor og far som viste engasjement og omsorg for meg og søskena mine.

Faren min elsket naturen og tok stadig korte eller lengre turer med oss barna. Ofte tok han oss med ut så mamma, som var hjemmeværende, skulle få litt alenetid.  Faren min sa ofte at «livet skal være lyst». Dette levde han i selv, og hadde, tross at han drev eget firma i hele min barndom, energi til å bruke på oss da han kom hjem fra jobb.  Det har gitt meg så gode minner.

– Jeg har også hatt en helt fantastisk mamma, og jeg husker at vi barna «alltid» hadde besøk av vennene våre i huset, selv om vi var mange fra før. Nå som mamma er blitt bestemor som bor i nærheten, er hun en kjemperessurs. Hun lærer barna mine ting som håndarbeid og mye annet jeg selv ikke kan, smiler Synnøve. – Stadig er barna på besøk og overnatting der, noe de elsker.


Pappa hadde bestandig tid og energi til oss barna, sier Synnøve (bak til venstre). Faren Fredrik har etterlatt seg mange gode og sterke minner i henne. Foto: privat

Vil at barna skal sitte igjen med gode barndomsminner

– Pappa døde av kreft for snart syv år siden. Jeg var jo voksen da, og hadde etablert meg med egen familie. Det var allikevel et stort tap å miste en slik far, svigerfar og bestefar, og noe som selvsagt bringer en til ekstra ettertanke.

«Jeg tenker ofte på pappas motto; Livet skal være lyst»

– De gode opplevelsene i min egen barndom har gjort at jeg ønsker å videreføre det samme til mine barn. Dette er noe jeg tenker på hver dag. Hvordan vil jeg at barna mine skal huske sin barndom? Selv om jeg langt ifra gjør noen «perfekt» jobb som mor, håper jeg at barna mine vil ha gode minner fra barndommen.

Jeg tenker ofte på pappas motto; «Livet skal være lyst». Man må bare jobbe litt for det, smiler hun.


Synnøve og mannen Thorleif har vært gift i 16 år og har fått seks barn sammen. Det har gitt dem et travelt, men innholdsrikt liv. Foto: BCC