Julemesse og adventsstemning i Molde

Utenfor brenner det i bålpanner, og fra bygningen lyser det i alle vindu. Vi går inn, og kjenner straks at julestemningen slår imot oss. Hvor du enn snur deg ser du glade ansikter, noen kjente, andre ukjente. Det er igjen klart for julemesse på Mordalsmyra, noen kilometer utenfor Molde.


Tekst: Synøve Jansen – Foto Hilde Håndlykken

Fra scenen strømmer behagelige juletoner, og i hovedsalen er det rigget til et lite torg av forskjellige boder. Det er første søndag i advent, og lokalene til BCCs lokalmenighet i Molde fylles opp av besøkende. Messa har blitt en etablert førjulstradisjon her, og har vært arrangert i mange år. Den samler gamle og unge, og folk fra både fra bygda og byen noen kilometer unna kommer innom for en koselig innvielse av førjulstiden.

Ønsker naboer og lokalbefolkning velkommen til førjulskos


Beatrice Vårdal er på pletten når den årlige julemessa arrangeres på Mordalsmyra. Foto: BCC

– Målgruppen for denne messen er først og fremst småbarnsfamilier i nærområdet. Men vi ser at også eldre mennesker synes det er koselig å komme hit, sier Beatrice Vårdal (26), en av de ansvarlige for arrangementet. – Messa er åpen for alle, og vi ser at den samler både naboer, lokalbefolkningen og andre gjester, så vel som medlemmer fra lokalmenigheten vår her i Molde.

Rundt omkring i lokalet finnes flere stemningsfulle juleaktiviteter for barna. Her er det juleverksted hvor man kan pynte pepperkaker, lage julepynt og få ansiktsmaling. På scenen i salen spilles det live julemusikk. Barne- og ungdomskoret har øvd inn «Jul i svingen», og sangen fremføres med stor entusiasme. – Dette er stedet å være for å få en skikkelig kickstart på jula, sier Maria G. Oomen, som er her sammen med de to barna sine. En annen besøkende forteller at barna hennes har gledet seg lenge til juleverkstedet.


Juleverkstedet er et populært tilbud til barna på julemessa. Foto: BCC


Pepperkakene pyntes av flinke små hender. Foto: BCC

Ungdomsforening er arrangør

Beatrice Vårdal forteller at det er ungdomsforeningen «Pinterest» som står for størstedelen av arrangementet. Som navnet tilsier er de en gruppe med stor interesse for kreative hobbyprosjekter. Her møtes unge jenter i alderen 13-17 år ukentlig og gjør formingsaktiviteter av mange slag. De siste ukene har julemesseforberedelsene stått i fokus, og Beatrice forteller at jentene har vist et stort engasjement for å få dette til. De har laget flotte interiørprodukter og har rigget til koselige salgsboder hvor det også tilbys hjemmelaget strikketøy, delikate julekaker, varmeputer og flotte dreide treprodukter. Mange av produktene har ungdomsgruppa har fått inn fra familie og venner i lokalmenigheten, og særlig besteforeldregenerasjonen har bidratt stort til det velfylte julemarkedet.


Blide jenter i salgsbodene. Foto: BCC 


Her går det an å få kjøpt litt av hvert til julegavene. Foto: BCC

Under selve messa jobber jentene rundt i de forskjellige salgs- og aktivitetsbodene og i kaffebaren. Beatrice følger litt med overalt, og forteller at selv om hun er innflytter på stedet, har hun funnet seg godt til rette. – Jeg kom flyttende til Molde for 5 år siden, og trives veldig godt her. Særlig gøy er det å få være sammen med andre unge og arrangere slike felles prosjekter som denne messen, smiler hun fornøyd.

Julestemning i kafé og gapahuk

Når salen i lokalet er fullt av mennesker, er det supert å ha et «ekstra lokale» for de som ønsker en litt roligere og mer rustikk stemning. I den romslige gapahuken et steinkast unna det større forsamlingslokalet er det fyr i peisen. Her selges det julegrøt som varmer i det ruskete været. I tillegg er kaffebaren i annen etasje åpen, og den er smekk fullt av folk som koser meg med hjemmebakt foccacia, kanelboller, smoothie, eller rett og slett bare nyter en varm kaffekopp mens julestemningen sakte siger inn.


I kaffebaren kan skuldrene senkes rundt de juledekte bordene. Foto: BCC


Julemessa byr på god julestemning for både små og store. Foto: BCC


I den nybygde gapahuken i skogkanten er det fyr på peisen og servering av julegrøt.