154 ungdommer på reise i Israel

Endelig var dagen kommet som 154 ungdommer fra Drammen hadde gledet seg til i over to år. Fordelt på tre busser startet reisen til Gardermoen og en 10 dagers opplevelsestur i et av verdens mest omtalte land; Israel.


Tekst: Judith Johansen – Foto/video: Interactive Media Drammen

Med på turen var hele ungdomsgruppa i BCCs lokalmenighet i Drammen. Ungdommene hadde spart og jobbet frem mot denne reisen i lang tid, og det var en vel forberedt høstferie vi skulle få oppleve. I forkant ble det arrangert temakvelder hvor vi lærte om landets historie, så filmer og spiste israelsk-inspirert mat.  Stemningen i bussene var mildt sagt spent og forventningsfull, nå som gruppen var på vei til Midtøstens eneste demokrati, landet man hører så mye om i mediene.

For kristne har Israel en helt spesiell historisk og religiøs betydning. Noe kanskje ikke alle er klar over, er at Israel også er et fantastisk ferieland med både langstrakte strender og storbyer. Oppholdet startet derfor med en dag på stranda, før vi reiste videre til Jerusalem – en fantastisk by og sentrum for tre verdensreligioner.

Filmklipp fra dagen i Jerusalem, redigert av ungdommer som var med på turen. Video: Interactive Media

En reise med fokus på tro, religion, historie og kultur

Dagene som fulgte var spekket med ulike opplevelser, og ga innblikk i både kultur, religion og historie i dette mangfoldige landet. I og med at Israel arealmessig er på størrelse med Hedmark fylke, rakk vi faktisk å kjøre gjennom store deler av landet i løpet av de ti dagene.

Vi besøkte Holocoust-museet og mange historiske steder i og rundt Jerusalem. Vi opplevde båttur på Genesaretsjøen, besøk med overnatting i beduinleir, og vi red på kameler i ørkenen og badet i Dødehavet. God mat hørte selvsagt med, og det ble også tid til mer actionpregede aktiviteter som paintball og firhjulingkjøring.


Reisen hadde et fullspekket program med opplevelser som varierte mellom historiske omvisninger, firhjulingkjøring og kamelridning i ørkenen. Foto: Interactive Media

Detaljert planlegging for å ivareta alle

Å reise med 154 ungdommer over så mange dager krever god planlegging, og det er mange ting som skal klaffe underveis. Reisefølget var delt inn i tre busser som fikk hver sin svensk- eller norsktalende guide, og ble videre delt inn i grupper på cirka ti personer; hvor en gruppeleder hadde ansvar for hver sin gruppe.

Fra før reisen startet var det fokus på at alle skulle bli ivaretatt, og selvfølgelig at det skulle være en trygg og god opplevelse, spesielt for de under 18 år. Det hele var godt tilrettelagt, slik at disse også hadde sin egen fadder som fulgte ekstra godt med dem.


Deler av gruppa ved et av de mange stoppestedene. Under hele reisen ble de yngre deltakerne ble tatt vare på av eldre faddere, og var også organisert i mindre grupper med egne gruppeledere. Foto: Interactive Media

Mange og sterke inntrykk underveis

Det var flere av stedene med historisk betydning som gjorde sterkt inntrykk, for eksempel Holocoust-museet. Det å høre og se alle lidelsene som er påført jødene gjennom tidene gir grunn til grundig ettertanke, ikke minst med tanke på at det er en del av vår moderne historie.

Det gjør også sterkt inntrykk å stå på Golan-høyden og oppleve at det i løpet av en times tid er flere bomber som detonerer 30-40 km fremfor oss i det sterkt borgerkrigrammende Syria. På bussturene underveis fikk ungdommene også luftet tanker og inntrykk med noen som var eldre enn seg selv, stille spørsmål og diskutere om noe var uklart.

Flere filmklipp fra turen, blant annet fra båtturen på Genesaretsjøen. Video: Interactive Media

Konferanser i Israel i mer enn 20 år

Turens høydepunkt kom for mange på de siste to dagene, da møtte vår ungdomsgruppe flere andre reisefølger som var samlet til et internasjonalt stevne for mer enn 1000 personer. I over 20 år har det vært arrangert konferanser for BCC-medlemmer i Israel.

Her samlet vi oss om det som BCCs mange lokalmenigheter og ungdomsgrupper har felles, vårt håp og vår tro. Det ble ekstra virkningsfullt å høre om Jesu liv på møtene, når vi selv hadde vært på de stedene Jesus var mens han levde. Det Jesus talte om i Bergprekenen, det var ikke bare ord, men det var slik han levde. På stevnet fikk vi høre inspirerende taler for troslivet og opplevde også noen roligere og solfylte timer sammen med jevnaldrende ungdom fra mange steder.


Fra ungdomskonferansen som avsluttet turen. Her traff gruppa fra Drammen flere andre ungdommer fra BCC.  Foto: Interactive Media

Et inspirerende budskap og minner for livet

Kåre J. Smith var tilstede på ungdomsstevnet, og talte blant annet om å våke over vårt tankeliv. Alle fristelser kommer til oss som tanker, ofte drevet fram av egen egoisme. Det er først når jeg godtar disse tankene at det blir mine tanker. Er tankene rene, blir ordene rene og handlingene rene, og omvendt.

Det var et oppløftende budskap om å etterfølge Jesu troskap i vårt eget liv, og mange satt igjen med en stor takknemlighet for å være en del av at slikt trosfelleskap. Hele turen ble også en samlende opplevelse og en teambuildingstur av dimensjoner for vår ungdomsgruppe i Drammen. For oss som var med ble det en opplevelse for livet, som knyttet mange gode vennskapsbånd.


Hele ungdomsgruppen samlet like før hjemreisen. Foto: Interactive Media


Fra ungdomsstevnet, hvor Kåre J. Smith talte til de unge. Foto: Interactive Media


Fra besøket i en beduinleir, hvor gruppen overnattet en natt. Foto: Interactive Media


Litt action må til, her kjøres det firhjuling i ørkenlandskap. Foto: Interactive Media

Les mer om forberedelsene til turen her.