Brunstad Bibelskole tar imot 280 nye elever i høst

– Hjertelig velkommen da! sier Bjørn Nilsen, hovedlærer på Brunstad Bibelskole. Med sin store stemme og rungede latter fyller han rommet og får straks de over 300 ungdommene i salen til å lytte interessert. Bortsett fra mumlende oversetting til ulike språk, er det ikke mange lyder å høre.


Tekst: Johanne Reiersrud – Foto: Brian Noronha

Det er september, og et nytt skoleår er i gang på Brunstad Bibelskole. 280 elever ankom i løpet av august, og har blitt innkvartert i leiligheter rundt om på skolens område. Her skal de bo i ett år mens de følger skolens undervisningsopplegg. Et opplegg som består av dyptpløyende bibelundervisning, men også solid opplæring i norsk kultur og språk.


Følger med: humor og hverdagshistorier flettes inn i undervisningen, og engasjerer elevene. Foto: BCC

Internasjonalt skolemiljø i fine omgivelser

Elevene, som dette året kommer fra rundt 30 land, har ankommet et aktivt skolemiljø med gode fasiliteter, og et fyldig program både faglig og sosialt. Som del av skolens praktiske opplegg, får de i tillegg være med å planlegge og gjennomføre BCCs flere årlige arrangementer på Brunstad, og de får mulighet til å bidra i ideelt, frivillig arbeid ved siden av undervisningen.

Undervisningssal, skolekontor, bibliotek og studiesenter ligger noen steinkast fra hverandre, og skolen benytter seg både av naturen som omgir dem og de flotte utendørsfasilitetene til Oslofjord Convention Center. Her ligger alt til rette for at både norske og utenlandske elever skal få et godt møte med både norsk natur, kultur, bibelkunnskap og menighetsliv. Skolen har syv lærere som står for undervisningen, mens både ansatte og frivillige tar ansvar for å gi ungdommene et variert og givende fritidstilbud.


Klare for undervisning: mange har gledet seg ekstra til fellesundervisningen, der flere YEP-grupper møtes i lokalene til Brunstad Bibelskole. Foto: BCC

Fellesundervisning med flere YEP-grupper

I kveld ligger det ekstra spenning i lufta, for det er gjort klart for årets første fellesundervisning med YEP-deltakerne fra ungdomsprogrammets avdelinger i Oslo og Hamar. Dette er den offisielle oppstarten, og forventningene har bare steget i takt med praten og latteren fra de unge, som i kveld fyller hele skolens undervisningssal.

YEP-ungdommene som er kommet fra Oslo og Hamar er også deltagere på ungdomsutvekslingsprogrammet, men er ikke elever ved Bibelskolen til daglig. Bibelskolen har imidlertid et så godt undervisningstilbud at disse har ønsket å delta på deler av dette. Brunstad Bibelskole har imøtegått ønskene og invitert begge gruppene til ukentlige kveldsøkter med fellesundervisning gjennom hele skoleåret. Andre YEP-grupper i inn- og utland, som har for lang reisevei til å komme hit, følger sendingen via livestreaming.


Bjørn Nilsen, engasjert hovedlærer ved Bibelskolen, ønsker velkommen til det som skal bli et variert og annerledes år for de nye elevene. Foto: BCC

Første tema engasjerer

Høstsemesteret blir innledet med temaet «Hva er et menneske?», og dette er overskrift for dagens forelesning. – Dere som sitter her har enorme muligheter foran dere, sier Bjørn Nilsen. Han fargelegger temaene med hele seg, og river elevene med seg med sitt enkle språk og hverdagslige historier.  – Sånn fysisk består et menneske faktisk av 60 % vann, og så har vi noen milliarder nerveceller og rundt 5 millioner hår. Ikke jeg da, men dere har det, ler han sammen med salen. – Omsatt i karbon veier et menneske bare omtrent så mye som to poser grillkull. Verdien ligger altså ikke i det fysiske. Men likevel er vi så verdifulle at Gud sendte sin egen, enbårne sønn inn i menneskeslekten. Det mennesket du er, det kan Gud gjøre noe med. Han vil gi deg fremtid og håp, og et herlig liv. Du er forløst ved Jesus Kristus, og nå har du en fremtid hvor du skal utvikle deg i det gode, understreker han.

Mathilde Ødegård

I pausen serveres det kveldsmat, og mer enn 300 ungdommer stimler sammen rundt serveringsbordene mens praten går løst i køene.

– Lærerne her er virkelig engasjerte, det er ikke som å sitte å høre på en vanlig undervisningstime, sier Mathilde Ødegård fra Molde. – Dette vil jeg høre mer om, for det var utrolig interessant. Når jeg skal velge studier senere, lærer jeg noe jeg får bruk for i en begrenset tid mens jeg er i yrkeslivet. Men det vi hører her, vet jeg at jeg vil ha glede av hele livet, ikke bare i jobbsammenheng. Det jeg har hørt og lært til nå, gir bare mersmak på resten av undervisningsåret, konkluderer hun.

Vil gi ungdommene et godt grunnlag for egne valg

– Formålet med fagene er å gi eleven en god innføring i sentrale temaer i menighetens bibelforståelse, slik at hver elev skal få et solid grunnlag for å kunne ta egne, gode valg for sitt personlige liv, forteller Bjørn Nilsen etter at neste undervisningsøkt er ferdig. – Elevene har fått utlevert undervisningsmaterialet på forhånd så de kan forberede seg. I alt skal de gjennom åtte temaer i løpet av et år, i tillegg til at menighetens kjernelitteratur og bibelhistoriske personer behandles.

– Det at de også får bo sammen i internat og gjør ulike typer praksisarbeid sammen gjør noe med dem. Jeg har sett så mange som har utviklet seg til mer ansvarlige og reflekterte, men også mindre egoistiske ungdommer i løpet av dette året, avslutter han med et smil.


Bjørn Nilsen har en egen evne til å fange og favne ungdommene, og brenner for at alle som kommer skal få en god innføring i menighetens lære og bibelforståelse i løpet av dette året. Foto: BCC

For gjengen fra Oslo ble kvelden heller ingen skuffelse. – Vi kommer igjen neste uke, og gleder oss enda mer nå som vi har fått den første smakebiten på denne undervisning, sier Laurens fra Nederland, Mia fra Danmark, Julie og Rune fra Norge, før de rusler ut til den ventende bilen utenfor.


Fornøyde gjester: For Laurence, Julie, Mia og Rune var kvelden verdt hele reiseveien fra Oslo. Foto: BCC


Oversetter: Her oversettes forelesningen til kinesisk. Selv om mange kan noe norsk når de kommer, tar det tid å lære så mye av språket at man får fullt utbytte av undervisningen. Foto: BCC.